| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2006-12-26 21:48:39 A sprawdziłeś kody błędów |
elChopin Volvozłomek V40 Warszawa | 2006-12-26 22:23:00 tak, ale nic nie wyskakuje teraz, skrzynia tez jakby ok, ale cos musi byc na rzeczy, skoro kilka razy w trasie mi sie przelaczyl na manuala.
|
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-12-26 22:24:07 a ja tak z ciekawosci - jak sie skrzynia przelaczy na "manuala" to jak sie zmienia biegi ?
gora/dol ? |
Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2006-12-26 23:04:00
A to jest naprawde dziwne, bo błędy w pamięci kompa powinny zostać.
Nie ma możliwości "góra/dół". Rusza sie na L, potem daje 3 a potem D. [ wiadomość edytowana przez: Adam4302 dnia 2006-12-26 23:08:13 ] |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2006-12-27 00:10:31 elChopin. Przykra sprawa. Ale jako, że brakuje efektów alternatorowych, wydaje się, że to faktycznie może byc skrzynia. Może wcześniej posprawdzaj wszystkie połączenia elektryczne wiązek skrzyni i czujników (np taki VSS przy wyjściu linki prędkościomieraz ze skrzyni).
Co do jazdy w trybie awaryjnym - trudno mi cokolwiek doradzić. Teoretycznie, przy spokojnej jeździe nie powinno sie nic stać, ale trzeba bardzo uważać coby tarczek nie popalic... I przestudiuj sobie dopuszczalne prędkości na biegach... Tak w ogóle masz fajnych mechaników:
Adaś - jazda w trybie manualnym to właśnie (OIDW) ciągłe wachlowanie góra- dół w zakresie od L do D. |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-12-27 08:38:53
Mogą przynajmniej sprawdzić błędy w kompie skrzyni |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2006-12-27 12:48:28 A olej kiedy zmieniałeś?
looknij tutaj |
elChopin Volvozłomek V40 Warszawa | 2006-12-27 15:25:32 Navi - thx za wątek, objawy były podobne (bo dziś już jest ok), pozatym szarpaniem - u mnie wszystko chodzi idealnie.
Olej wymieniałem jakieś 23k temu - więc chyba jeszcze za wcześnie. Jutro jadę - jak znów zacznie się wygłupiać to będę jechał na manualu. Raz jeszcze dzięki za pomoc! |
maskekk Pzn | 2006-12-27 23:17:46 Podjerzewam ze ginie Ci zasilanie komputera, dlatego zapala lampke a nie ma bledu (tzw. 30) ja bym zaczal od obejrzenia bezpiecznika, i wiazek ktore moga miec z tym cos wspolnego. Odpal auto niech ktos klapnie za fajera a ty ruszaj bezpiecznikami i czym sie da a ten ktos nie czai czy lampion sie nie zapali. Objaw jest calkiem logiczny: ginie zasilanie kompa, przez co nie widzi predkosci auta i przelacza na manual. Zakladajac ze dane o predkosci bierze z kompa od silnika a nie z VSS (ktory tez bym radzil sprawdzic) |
malyzk daewoo espero 1.8 cd ... celestynow | 2006-12-30 15:53:54 ja tyko tak wtrącę ,może nie wszyscy wiedzą
z kontrolką łdawania w espero (i nie tylko) jest tak że jeśli podnie bodajże prostownik lub regulator walternatorze to ta lampeczka się wogule nie włączy tzn. Trzeba każdorazowo po przekręceniu kluczyka a przed odpaleniem sprawdzić czy sie świeci. Jeśli nie to na 100% przy awarii sięrównież nie zaświeci. (co wcale nie znaczy że się przepaliła żarówka) ja jako zwykle kierowca poldków nie zdawałem sobie z tego sprawy i dopiero elektryk mnie uświadomił przy okazji naprawy alternatora. Też mi się nie zaświeciła a |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2006-12-30 17:24:11
...a w takiej razie co to znaczy niby ??
....się nie zaświeciła a .... ???? Rany! aleś Tajemniczy !! |
elChopin Volvozłomek V40 Warszawa | 2007-01-02 11:17:59 wczoraj w nocy wróciłem z gór - i wszystko było idealnie. no może poza tym, że po ostrym deszczu znów zapalił się check engine, ale już skrzynia cały czas pracowała ok. Zignorowałem tą kontrolkę, a ona po jakimś czasie sama zgasła. Musi być jakieś zwarcie, bo problem pojawia się zawsze po jeździe w deszczu. |