MotoNews.pl

W fiacie brava poszły wszystkie krzywki :(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie czy kawałki tych krzywek mogły uszkodzić zawory?? i dlaczego to się stało. Podejrzewam że pasek rozrządu mógł być trochę za luźny?? I jakie koszty mogą być naprawy tych szkód. Proszę o fachową radę dziękuję

To jest brava 1.4 12v?

tak to brava 1.4 12V

Standard... zapchane kanaly olejowe w glowicy.

W tych silnikach konstrukcyjnie przewidziane jest doszczętne znikanie krzywek na wałku rozrządu. Muł ze startych krzywek działa jak pasta ścierna, może uszkodzić panewki oraz wyrządzić inne szkody.

ale one sięnie starły tylko popękały. Powyjmowałem te kawałki ale nie wiem ile ich powinno być. chyba mogły się przedostać do oleju kanałami. Nie wiem jeszcze gdzie mogły się jeszcze dostać??

wiatm
w razie takiej awarii nie pozostaje ci nic innego jak sciagnac glowice i zawiezc do remontu sciagnac miske olejowa przepatrzec panewki i DOKLADNIE za pomoca magnesu sprawdzic kanaly olejowe i wszystkie zakamarki czy nie ma tam resztek walka

W tym modelu jest problem ze smarowaniem rozrządu. Polecam zwiększyć przeloty w magistrali olejowej i stosować olej zalecany przez producenta. A jeszcze lepiej przejść na motor 1,6