Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() karol208 HF MEMBER HYUNDAI SONATA Biała Podlaska | 2006-11-13 22:32:52 Witam.
Powiedzcie panowie co to moze byc jak rano odpale auto to biegi trzeba wkopywac noga bo inaczej to pot na czole wyjdzie czyzby olej za gesty? Jak sie nagrzeje to jest ok tylko 3 Czasami zgrzytnie ale to chyba synchronizatory. |
![]() karol208 HF MEMBER HYUNDAI SONATA Biała Podlaska | 2006-11-15 16:27:47 Witam.
Wczoraj zmienilem olej na Valvoline Dura Blend SAE 70W/90 GL-5 Gear Oil Polsyntetyk i faktycznie biegi wchodza lzej ale trojka nadal czasami zgrzytnie. Okazalo sie ze w skrzyni mialem mineralny wlany a co lepsze to u mnie w serwisie Nissana w katalogu sprawdzali i kazali mi zalac Mineralny. Nie wiem skad maja ten katalog. Za Valvoline zaplacilem 37zl za 1L a weszlo 2.5l niestety musialem kupic 3 butelki ![]() Co sadzicie o tym oleju?? |
![]() _Misio_ HF MEMBER Pony = KUCYK Kraków | 2006-11-15 16:46:14 Ja mam w mambie taki sam olej ale Mobila. 3. czasem zgrzytnie, 2. wchodzi znacznie ciężej niż inne biegi (lub trzeba dać jej chwilkę czasu zeby sama wskoczyła pod minimalnym naciskiem).
Pozdrawiam. Misio |
MakaM HF MEMBER Hyundai Scoupe USA Ostrowy | 2006-11-16 20:51:30 Witam.
Z tego co wiem obowiązuje jedna zasada - jeżeli jeździłeś na mineralu czy to skrzynia czy motor nie powinieneś zmieniać go na syntetyk. Pozdrowienia. Maka. |
![]() karol208 HF MEMBER HYUNDAI SONATA Biała Podlaska | 2006-11-16 21:52:36
Ale to nie znaczy ze przez cala zime mam kopac w dzwignie od biegow zeby cos wrzucic. ![]() Co do zamiany oleju na syntet. to chodzi chyba o to ze moze wyplukac jakis uszczelniacz i moze sie saczyc olej ze skrzyni narazie nic mi sie nie leje a biegi chodz cacy ![]() |
MakaM HF MEMBER Hyundai Scoupe USA Ostrowy | 2006-11-17 16:00:07 Zgadzam się z tobą chodzi właśnie o to by po wynianie nie zaczęło się lać z każdej dziury. Jeżeli nie to pełny sukces !!! Spotkałem się jednak z takim przypadkiem że lało się jak z sita już po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów. |
blackmetaler HF MEMBER Hyundai Excel Warszawa | 2007-01-09 17:55:26 Hehe dobry temat ![]() Ja swoim excelu zima robie tak: w skrzyni mam 4 biegi. Dwojke nie sposob wrzucic bo mozna lewarek urwac. Wiec na jedynce rozpedzam go troche do ~40km/h i wrzucam od razu trojke. Chyba wszystkie hyundaie maja problem pomiedzy 1 a 2 biegiem. Trzeba sie przyzwyczaic. Nadmienie ze zmiana oleju nie pomogla ![]() |
![]() karol208 HF MEMBER HYUNDAI SONATA Biała Podlaska | 2007-01-09 18:11:17 Co do zmiany biegow to ja mam problem z 3 biegiem ale to przez synchronizatory. A z 1-ego na 2-gi bieg to bez problemu sie wbija tak samo pozostale biegi oprucz cholernej 3-ki ktora przy redukcji z 4-ki zgrzytnie i przy znianie z 2-ki na 3-ke. |
![]() cendra HF MEMBER Volvo, 125p, Syrena Ciechanów/W-wa | 2007-01-09 20:02:27 u mnie tez jest ze skrzynią coś nie tak ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() karol208 HF MEMBER HYUNDAI SONATA Biała Podlaska | 2007-01-09 21:14:40 Ja mialem u siebie jakis olej ala HIPOL i przy pierwzych temp ok 0stC nie moglem wrzucic biegu momentami to az prawie dzwignie wyrywalem.
Po wymianie na polsyntetyk jak reka odjal ![]() Olej raczej nie zamarza tylko gesty sie robi. |
![]() airvolf HF MEMBER hyundai accent Reda | 2007-01-10 22:01:43 cyz ktos naprawial wstecynz w accencie !!!!!!!!!!!!!!!! |
![]() cendra HF MEMBER Volvo, 125p, Syrena Ciechanów/W-wa | 2007-01-10 22:24:04 czyli trzeba myśleć o zmianie oleju, ewentualnie modlić sie o temperaturę powyzej 0...
ile kosztuje zmiana oleju, na jakiś niezły ![]() |
![]() BartBartez HF MEMBER Coupe/Accent Gryfino | 2007-01-11 10:10:51 Mobil ok. 22 -25zł za litr. W skrzynię wchodzi ok. 3 litrów |
![]() gt115pssss HF MEMBER scoupe gt wawa | 2007-01-11 23:03:41
mozliwe ze jest maly niedostatek a czesci metalowe troche przymarzly, u mnie osobiscie raz sie tak stalo zeszlej zimy (stulecia) a przypuszczam ze w srodku tez jest niezla tragedia, bo wsteczny to coraz gorzej wchodzi , jesli ktos zajawil sie na zmiane oleju w skrzynce teraz niech odczeka kilka dni, bo jezeli ceny sie ksztaltuja na takim poziomie i trzeba kupic 3 butelki tak czy siak to moze mialbym opcje zalatwienia taniej oleju firmy Total oczywiscie w poj.1-l zamknietych z data wazn itd a z tego co mi sie wydaje total lepsza firma i oleje dam znac w tym topicu |