SZOK: Ceny przepływomierzy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tak sobie porównywałem ostatnio jak różnią się ceny różnych popularnych częsci w przypadku różnych aut i przeraziłe się gdy zobaczyłem ceny przepływomierzy powietrza do aut BMW.

Otóż podczas gdy do samochodów VW, Audi, czy aut japońskich przepływomierze kosztują od 200 do 700zł, to do BMW zobaczyłem ceny w okolicach 3000zł !!

Ludzie, albo to jest jakaś paranoja, albo ja coś źle czytam... Jak może przepływomierz do jednego auta kosztować 300zł, a do innego 3000zł ?? Na dodatek są to przepływomierze taj samej firmy BOSCH, a cena różni się około 10-krotnie w przypadku BMW i innych aut!!

Teraz aż boję się myśleć co zrobię gdy w moim aucie wysiądzie kiedyś przepływomierz... Przecież nie kupię nowego za 3000zł do samochodu za który dałem 10.000zł, bo to by był absurd!! Co wy na to? Macie jakieś pomysły w razie czego? Pozdrawiam i czekam na pomocne odpowiedzi trzęsąc się jak galareta i ciesząc się, że jak dotąd przepływomierz działa prawidłowo.

Cytat:
2006-12-24 01:39:58, viaxx pisze:
Tak sobie porównywałem ostatnio jak różnią się ceny różnych popularnych częsci w przypadku różnych aut i przeraziłe się gdy zobaczyłem ceny przepływomierzy powietrza do aut BMW. Otóż podczas gdy do samochodów VW, Audi, czy aut japońskich przepływomierze kosztują od 200 do 700zł, to do BMW zobaczyłem ceny w okolicach 3000zł !! Ludzie, albo to jest jakaś paranoja, albo ja coś źle czytam... Jak może przepływomierz do jednego auta kosztować 300zł, a do innego 3000zł ?? Na dodatek są to przepływomierze taj samej firmy BOSCH, a cena różni się około 10-krotnie w przypadku BMW i innych aut!! Teraz aż boję się myśleć co zrobię gdy w moim aucie wysiądzie kiedyś przepływomierz... Przecież nie kupię nowego za 3000zł do samochodu za który dałem 10.000zł, bo to by był absurd!! Co wy na to? Macie jakieś pomysły w razie czego? Pozdrawiam i czekam na pomocne odpowiedzi trzęsąc się jak galareta i ciesząc się, że jak dotąd przepływomierz działa prawidłowo.

Po prostu trzeba kupic taki samochod na ktory bedzie stac, jazde i utrzymanie oraz liczcyc sie z kosztami czesci nowych, kiedy cos sie popsuje bo bedize mialo prawo. Nie patrzec na to by koniecznie miec BMW, gdy ceny rzeczywiscie sa drozsze od innych dobrych marek. Jak sama nazwa mowi: BMW - Bedziesz mial wydatki - jak sie cos popsuje (niekoniecznie duze - ale wieksze niz u innych ) pozdr

kupisz używke. mało jest ''szrotów'' w naszym kraju????

Hmm, pozdrowienia dla posiadaczy BMW z podciśnienowym układem zasilania LPG czyli z mikserem. Dbajcie o wasz układ zapłonowy

przeciez na allegro są używane oryginały kosztują od 200-450zl
juz nie przesadzaj!!!!
najlepiej powiedzieć że się nie da

Nie szokuj się, tylko looknij >> TUTAJ <<

Cytat:
2006-12-28 17:59:47, hsurim pisze:
Nie szokuj się, tylko looknij >> TUTAJ <<

No i looknąłem sobie tam. Już kiedyś znalazłem różne strony z tanimi zamiennikami oryginalnych przepływomierzy. Takie zamienniki faktycznie są nowe, działają jak oryginały (może nieco krócej, ale to nic) tyle że zamiast kosztować 3000zł, kosztują około 250zł. Różnica w cenie kolosalna i należy się z tego cieszyć! Tyle że mi to nic nie pomoże... Nie pomoże dlatego, że przy silnikach M40 były montowane bardziej "masywne" przepływomierze, których obudowa była w dużej części wykonana z odlewu aluminium. Dlatego chyba żadna "tania" firma produkująca zamienniki przepływomierzy nie podjęła się wykonania takiego zamiennika dla silnika M40. Przypuszczalnie koszt wytworzenia byłby zbyt duży m.in. ze wzgl. na wyżej wymienioną masywność aluminiowej obudowy przepływomierza do M40. Teoretycznie tak solidny przepływomierz powinien być powodem do radości, jednak gdy w końcu kiedyś się zepsuje pojawia się kłopot spowodowany brakiem jego taniego zamiennika...

Być może jednak się mylę i jest jakiś producent, który podjął się produkcji zamiennika przepływomierza do silnika M40. Co prawda oryginał BOSCH jest bardzo solidny, aluminiowy, ale nie oznacza to że taniego zamiennika nie możnaby zrobić z tworzywa sztucznego tak jak do innych silników BMW... Jeżeli ktoś z was zna producenta tanich przepływomierzy, który produkuje także zamiennik do M40, to niech poda jego nazwę albo stronę internetową

Tamte też są BOSCH-a.
Myślę, że najistotniejsze jest to, aby pasowały elektrycznie do modułu zapłonowego.
Rurki łączące od filtra do przepustnicy można przecież jakoś "dostrugać".

no to zamiast kupowac przeplywke za 3tysiaki do m40 kupujesz np 1,8is za 2tysiace i do niego przeplywke za 250zl

z tego wszystkiego jest jedno wyście w najgorszym wypadku kupujemy smt6 oraz jakikolwiek przepływomierz stroimy i jeździmy