MotoNews.pl
7 Termostat X20XEV - tylko z obudową czy się da bez? (131395/0) - NT

Termostat X20XEV - tylko z obudową czy się da bez?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
zdiagnozowałem w omie uszkodzenie, padnięty termostat (wiecznie otwarty).
Teraz szukam nowego i wg ksiązki etzolda (str.72) "termostat jest dostępny wyłącznie jako całość z obudową". Na allegro widze jeden taki termostat
Inne opelki widziałem, że mają wymienne same termostaty, czy w omesi x20xev istnieje patent na wymiane samego termostatu, czy musze wymieniać też obudowę? Po cholere wymyślili takie części wymienne?
Czy komuś się udało wydłubać termostat z obudowy i czy da się wcisnąć nowy? Pytam zanim sie zdecyduje na zakup całości, i dopiero wtedy wymienie i dobiore się do starego popsutego, może się uda REGENEROWAĆ

apropo. ten z allegro nie wygląda na używany ? siakiś taki nieświeży...

pozdro
Holbi

Niech cieplo silnika będzie z Wami

do c20ne tez jest razem z obudowa. nie marudz i kupuj...

Witam. Ja w piątek wymieniełem i bez problemów da się wyjąć z obudowu. Ten na zdjęciu jest z odprowadzeniem pewnie do zbiornika wyrównawczego. U mnie tak nie było ale obudowa była trochę inna i dlatego wyciągałem termostat za który zapłaciłem 42zł.

ty za wkład zapłaciłeś 42 oln a po hurtowniach wahlera kompletnego kupujesz za 60 pln , bez dłubania kombinowania. i wiadomo żę bedzie gut
jak kupować to tylko kommplet , raz płacisz i po problemie a tak to dłubanina z cyklu ,, zrób to sam....
tak więc za 20 pln nie wygłupiał bym sie

Jezeli gogo11 mial inna obudowe to moglo to byc cos takiego alb o podobnego: termostat wymienny
Taki sie chyba wlasnie wymienia bez problmu.
Tam gdzie są te 2 doprowadzenia to może właśnie sie nie da wydłubać, a to mam w omedze 2.0 16v.

Fomin, rzuć jakimś namiarem na hurtownie z tymi częściami, to może skocze w tygodniu i zakupie, o ile mozna na sztuki brać.

Allegro wola 80+ 7 za przesylke, w sieci gdzies widzialem za 105+przesylka. Jutro zajrze do ASO ile zawolaja.

Jak hurtownia we wrocku to z checia tam zajrze, przy okazji dokupie kilka pierdolek do omesi.

Holbi

Oczywiście, że są dostępne same termostay - bez obudowy. Ja kupiłem w jednym sklepie moto. (woj. mazowieckie) za 19 zł. Ale sprawdzałem w kilku innych i nie mają wkładów termostatów(wg sprzedawców nie ma takich w żadnym katalogu), są tylko do nabycia z obudową - koszt ok 110 zł.

Cytat:
2006-01-15 21:38:44, Holbi pisze:
Jezeli gogo11 mial inna obudowe to moglo to byc cos takiego alb o podobnego: termostat wymienny Taki sie chyba wlasnie wymienia bez problmu. Tam gdzie są te 2 doprowadzenia to może właśnie sie nie da wydłubać, a to mam w omedze 2.0 16v. Fomin, rzuć jakimś namiarem na hurtownie z tymi częściami, to może skocze w tygodniu i zakupie, o ile mozna na sztuki brać. Allegro wola 80+ 7 za przesylke, w sieci gdzies widzialem za 105+przesylka. Jutro zajrze do ASO ile zawolaja. Jak hurtownia we wrocku to z checia tam zajrze, przy okazji dokupie kilka pierdolek do omesi. Holbi

bodajrze hurtownia to fota pytaj autosebe chłop nie dokońca normalny ale bardzo uczynny i napewno ci pomoże lub autozatoka , jak dobrze pogadasz to sprzedaja jak na warsztat z 40 proc rabatem

Tak jak godosz fominku ...

Złożyc zamówienie na priva , ja podam ceny , określic termin odbioru i dłubac.

A narazie nie przeszkadzac ...WALCZĘ Z KACEM

Cytat:
2006-01-15 22:10:56, autoseba pisze:
Tak jak godosz fominku ... Złożyc zamówienie na priva , ja podam ceny , określic termin odbioru i dłubac. A narazie nie przeszkadzac ...WALCZĘ Z KACEM

nie uwierze ty walczysz???????????????????????
o maj got ...... ale ludzie sie zmieniają

Cytat:
2006-01-15 22:18:48, fomin pisze:
nie uwierze ty walczysz??????????????????????? o maj got ...... ale ludzie sie zmieniają

Jak się pije to wkońcu można się upic

[ wiadomość edytowana przez: autoseba dnia 2006-01-15 22:43:55 ]

Cytat:
2006-01-15 22:02:59, ska022 pisze:
Oczywiście, że są dostępne same termostay - bez obudowy. Ja kupiłem w jednym sklepie moto. (woj. mazowieckie) za 19 zł. Ale sprawdzałem w kilku innych i nie mają wkładów termostatów(wg sprzedawców nie ma takich w żadnym katalogu), są tylko do nabycia z obudową - koszt ok 110 zł.

Ska22- Jak pytać o taki termostat? jakimś symbolem, czy tłumaczyć ze toto chce wymontować i samodzielnie wymienić?

Tak se patrzylem w powiekszeniu na fotke całości, i tak mi sie wydaje, ze jakby wcisnąć termostat lekko i przekręcić i odblokować z zaczepów blaszki, to samo wyjdzie...w rzeczywistości może tam coś jeszcze trzymać...
Ska22, wnioskuje, że wymieniałeś, duża sztuka z tym, czy tylko wcisnąć i przekręcić ?

To takjeszcze zapytam, tam jest oring pod obudową ?

Demontaż wygląda dokładnie tak jak mówisz - wcisnąć i przekręcić, nic więcej. Przy montażu, do uszczelnienia użyłem takiej czerwonej pasty(dostałem od kolesia). A o termostat pytałem podając dane samochodu. Jutro poszukam opakowania, może jest tam jakiś symbol. Ale powiem Ci coś, co może wydać się dojrzałym forumowiczom śmieszne. Termostat powinien pasować także od Omegi A, 2.0 8V lub 16V. Dostałem taki(używany) z obudową i odziwo, termostat któwy został wyjęty z mojej omesi b, pasuje idealnie do tej obudowy, a myślę, że jest także odwrotnie.

Cytat:
2006-01-16 20:56:58, ska022 pisze:
Ale powiem Ci coś, co może wydać się dojrzałym forumowiczom śmieszne. Termostat powinien pasować także od Omegi A, 2.0 8V lub 16V. Dostałem taki(używany) z obudową i odziwo, termostat któwy został wyjęty z mojej omesi b, pasuje idealnie do tej obudowy, a myślę, że jest także odwrotnie.

O taki trop mi chodzi.Jak narazie nigdzie w sieci w sklepach ani allegro nie trafilem zeby ktos sprzedawal luzem do omegi 2.0 16v. Rozgladalem sie juz za informacjami z vectry z tym silnikiem.tez nic. na bank cos musi pasowac,bo termostaty to hurtem sie robi, a nie specjalnie dla 1 typu silnika.
Taki termostat wydaje sie pdobny, i z obudową jest tanszy, moze to ten sam model? przelozyc do obudowy od omegowej, i moze bedzie pasowac.

moim zdaniem szkoda gdybać ... kup podobny wydasz kase wkkk..... sie wyżucisz go i kupisz kompletny i zamiast wydać 80 pln to popłyniesz 150
na końcu wypijesz dwa piwa i strwierdzisz że zrobiłeś błąd kupując dwa razy

w sumie masz racje,ale wymieniac bede najwczesniej w sobote, wiec troche czasu mi zostalo, to sobie troche pokombinowac i pogdybac moge, a nuz odkryje tani zamiennik..a potem kilka fotek i opis, i bedzie nastepny artykul z cyklu "zrob to sam" w poradach
apropo.bylem dzis w ASO i mi krzykneli 130 za termostacik z obudową..
czy w ogole to nie przegiecie sprzedawac taki element w calosci z obudową gdy tojest rozbieralne podobno w 3 sekundy biorac pod uwage ze obudowa sie przeciez nie zuzywa...

oby ne wpadli na pomysl sprzedawac uszczelki tylko w kompletach z blokami,glowicami...ups wygadalem

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80184962 U mnie w okolicy samego wkładu nie znalazłem.

Dzis calkiem przypadkiem trafilem na termostacik bez obudowy za jedyne 40 zlociszy. Ladnie zapakowane w pudeleczko,a w nim: termostat, 3 rodzaje oringów (jeden pasujący do obudowy termostatu w x20xev),smar do ułożenia uszczeleczki w obudowie,instrukcje obsługi i paskę zaciskową przykręcaną...aha. i jeszcze taka tekturowa rurka do łatwego i szybkiego wyjmowania/zakładania termostatu. Rewelacyjny zestaw. Na opakowaniu napisane QH, to chyba ten Quinton Hazel. Całość made in england. ogólnie wypas.
Zestaw kupilem i wlaśnie wrócilem z warsztatu, gdzie sobie wymieniłem termostat..
Dla szykujących sie do takiej wymiany proponuje przygotować sobie oprócz typowych narzędzi: nasadkę "gwiazdę" 10, duże kombinerki albo cos podobnego do zdjęcia opaski z rury od chłodnicy i jakieś dwie dodatkowe ręce przytrzymujące inne rurki, żeby był dostęp do wykręcenia/wkręcenia.

Dzieki dla Ska022, za podpowiedzi, że to sie tak da w ogóle wymienić.

pozdrwiam
Holbi

witam

znalazlem taka porade

http://forum.omegaklub.eu/viewtopic.php?t=2914

i teraz mam jedno pytanie

czy koniecznie trzeba spuscic caly plyn?

czy mozna odkrecic termostat bez spuszczania, poprostu ile sie wyleje to sie wyleje i potem to uzupelnic

To prowokacja czy żart?

powiedzmy ze Test