Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Holbi LOB SYMPATYK OPEL OMEGA B 2.0 16V Świdnica | 2006-01-15 18:45:54 Witam,
zdiagnozowałem w omie uszkodzenie, padnięty termostat (wiecznie otwarty). Teraz szukam nowego i wg ksiązki etzolda (str.72) "termostat jest dostępny wyłącznie jako całość z obudową". Na allegro widze jeden taki termostat Inne opelki widziałem, że mają wymienne same termostaty, czy w omesi x20xev istnieje patent na wymiane samego termostatu, czy musze wymieniać też obudowę? Po cholere wymyślili takie części wymienne? Czy komuś się udało wydłubać termostat z obudowy i czy da się wcisnąć nowy? Pytam zanim sie zdecyduje na zakup całości, i dopiero wtedy wymienie i dobiore się do starego popsutego, może się uda REGENEROWAĆ ![]() apropo. ten z allegro nie wygląda na używany ? siakiś taki nieświeży... pozdro Holbi Niech cieplo silnika będzie z Wami |
kielkac | 2006-01-15 18:52:29 do c20ne tez jest razem z obudowa. nie marudz i kupuj... |
![]() fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2006-01-15 20:41:26 ty za wkład zapłaciłeś 42 oln a po hurtowniach wahlera kompletnego kupujesz za 60 pln , bez dłubania kombinowania. i wiadomo żę bedzie gut
jak kupować to tylko kommplet , raz płacisz i po problemie a tak to dłubanina z cyklu ,, zrób to sam.... tak więc za 20 pln nie wygłupiał bym sie ![]() |
Holbi LOB SYMPATYK OPEL OMEGA B 2.0 16V Świdnica | 2006-01-15 21:38:44 Jezeli gogo11 mial inna obudowe to moglo to byc cos takiego alb o podobnego: termostat wymienny
Taki sie chyba wlasnie wymienia bez problmu. Tam gdzie są te 2 doprowadzenia to może właśnie sie nie da wydłubać, a to mam w omedze 2.0 16v. Fomin, rzuć jakimś namiarem na hurtownie z tymi częściami, to może skocze w tygodniu i zakupie, o ile mozna na sztuki brać. Allegro wola 80+ 7 za przesylke, w sieci gdzies widzialem za 105+przesylka. Jutro zajrze do ASO ile zawolaja. Jak hurtownia we wrocku to z checia tam zajrze, przy okazji dokupie kilka pierdolek do omesi. Holbi |
![]() fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2006-01-15 22:05:07
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() autoseba Jeep Wrocław | 2006-01-15 22:10:56 Tak jak godosz fominku ... ![]() Złożyc zamówienie na priva , ja podam ceny , określic termin odbioru i dłubac. A narazie nie przeszkadzac ...WALCZĘ Z KACEM ![]() |
![]() fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2006-01-15 22:18:48
nie uwierze ty walczysz??????????????????????? o maj got ...... ale ludzie sie zmieniają ![]() ![]() |
![]() autoseba Jeep Wrocław | 2006-01-15 22:42:20
Jak się pije to wkońcu można się upic ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: autoseba dnia 2006-01-15 22:43:55 ] |
Holbi LOB SYMPATYK OPEL OMEGA B 2.0 16V Świdnica | 2006-01-15 23:02:27
Ska22- Jak pytać o taki termostat? jakimś symbolem, czy tłumaczyć ze toto chce wymontować i samodzielnie wymienić? Tak se patrzylem w powiekszeniu na fotke całości, i tak mi sie wydaje, ze jakby wcisnąć termostat lekko i przekręcić i odblokować z zaczepów blaszki, to samo wyjdzie...w rzeczywistości może tam coś jeszcze trzymać... Ska22, wnioskuje, że wymieniałeś, duża sztuka z tym, czy tylko wcisnąć i przekręcić ? To takjeszcze zapytam, tam jest oring pod obudową ? |
Holbi LOB SYMPATYK OPEL OMEGA B 2.0 16V Świdnica | 2006-01-16 22:06:37
O taki trop mi chodzi.Jak narazie nigdzie w sieci w sklepach ani allegro nie trafilem zeby ktos sprzedawal luzem do omegi 2.0 16v. Rozgladalem sie juz za informacjami z vectry z tym silnikiem.tez nic. na bank cos musi pasowac,bo termostaty to hurtem sie robi, a nie specjalnie dla 1 typu silnika. Taki termostat wydaje sie pdobny, i z obudową jest tanszy, moze to ten sam model? przelozyc do obudowy od omegowej, i moze bedzie pasowac. |
![]() fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2006-01-16 22:16:47 moim zdaniem szkoda gdybać ... kup podobny wydasz kase wkkk..... sie wyżucisz go i kupisz kompletny i zamiast wydać 80 pln to popłyniesz 150
na końcu wypijesz dwa piwa i strwierdzisz że zrobiłeś błąd kupując dwa razy ![]() |
Holbi LOB SYMPATYK OPEL OMEGA B 2.0 16V Świdnica | 2006-01-16 23:25:28 w sumie masz racje,ale wymieniac bede najwczesniej w sobote, wiec troche czasu mi zostalo, to sobie troche pokombinowac i pogdybac moge, a nuz odkryje tani zamiennik..a potem kilka fotek i opis, i bedzie nastepny artykul z cyklu "zrob to sam" w poradach ![]() apropo.bylem dzis w ASO i mi krzykneli 130 za termostacik z obudową.. czy w ogole to nie przegiecie sprzedawac taki element w calosci z obudową gdy tojest rozbieralne podobno w 3 sekundy biorac pod uwage ze obudowa sie przeciez nie zuzywa... oby ne wpadli na pomysl sprzedawac uszczelki tylko w kompletach z blokami,glowicami...ups wygadalem ![]() |
profil-usunięty | 2006-01-17 15:01:59 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80184962 U mnie w okolicy samego wkładu nie znalazłem. |
Holbi LOB SYMPATYK OPEL OMEGA B 2.0 16V Świdnica | 2006-01-17 19:43:45 Dzis calkiem przypadkiem trafilem na termostacik bez obudowy za jedyne 40 zlociszy. Ladnie zapakowane w pudeleczko,a w nim: termostat, 3 rodzaje oringów (jeden pasujący do obudowy termostatu w x20xev),smar do ułożenia uszczeleczki w obudowie,instrukcje obsługi i paskę zaciskową przykręcaną...aha. i jeszcze taka tekturowa rurka do łatwego i szybkiego wyjmowania/zakładania termostatu. Rewelacyjny zestaw. Na opakowaniu napisane QH, to chyba ten Quinton Hazel. Całość made in england. ogólnie wypas.
Zestaw kupilem i wlaśnie wrócilem z warsztatu, gdzie sobie wymieniłem termostat.. Dla szykujących sie do takiej wymiany proponuje przygotować sobie oprócz typowych narzędzi: nasadkę "gwiazdę" 10, duże kombinerki albo cos podobnego do zdjęcia opaski z rury od chłodnicy i jakieś dwie dodatkowe ręce przytrzymujące inne rurki, żeby był dostęp do wykręcenia/wkręcenia. Dzieki dla Ska022, za podpowiedzi, że to sie tak da w ogóle wymienić. pozdrwiam Holbi |
Zbynio wPiSdu | 2007-01-12 18:59:05 To prowokacja czy żart? |
![]() fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2007-01-12 19:06:12 powiedzmy ze Test ![]() |