| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
szandrzej KIA Cerato Mińsk Mazowiecki Wrocław | 2007-01-05 19:52:34 Malowanie pędzielkiem nie jest dobrym pomysłem
Lepiej pomalowac jest sprayem lub pistoletem, ewentualnie oddac do lakiernika. [ wiadomość edytowana przez: szandrzej dnia 2007-01-05 19:59:34 ] |
szandrzej KIA Cerato Mińsk Mazowiecki Wrocław | 2007-01-05 20:23:17 Będzie widać ślady malowania.
Ostatnio w Arkadii widziałem Malucha pomalowanego pędlem Niezły widok. |
Esperynek Klubowy Weteran ![]() Skoda Octavia 1,4 TSI Częstochowa | 2007-01-05 20:32:45 A jeśli nawet u lakiernika, to sądzisz,że wystarczy tylko trochę to zaprawić, czy całe lusterko malować? Bo jest w 2 miejscach zdarte do kremowego podkładu i od tego 2 białe ryski.
Ale takich konkretnych przeciwwsakazań, aby to samemu pędzelkiem pomalować nie ma? [ wiadomość edytowana przez: Esperynek dnia 2007-01-05 20:46:34 ] |
szandrzej KIA Cerato Mińsk Mazowiecki Wrocław | 2007-01-05 20:58:34 Myślę, że lusterko jest na tyle małym elementem, że można je całe pomalować.
Poza tym lakier metaliczny jest lakierem dwuskładnikowym tj. najpierw malujesz kolorem, a potem lakierem bezbarwnym.1 Na twoim miejscu zostawiłbym to lusterko w takim stanie, w jakim jest. |
Esperynek Klubowy Weteran ![]() Skoda Octavia 1,4 TSI Częstochowa | 2007-01-05 21:05:55
Tylko, że dusze estetów sie w nas odzywają i po prostu musimy coś z tym zrobić.
To jakie radzicie zastosować najlepsze rozwiązanie? [ wiadomość edytowana przez: Esperynek dnia 2007-01-05 21:09:25 ] |
Andre_GLX Ford Focus Ruda Śląska | 2007-01-05 22:16:33 Moja mała sugestia. Wszystko zależy od rozmiaru zadrapania, no i głębokości. Jeśli to większe poletko to lepiej na tym poletku nie eksperymentować. Jeśli jest to coś na wzór rys niezbyt głębokich i niezbyt dużych to można się pobawić samemu - jeśli wyjdzie kiepsko to i tak oddasz sprawę lakiernikowi, co szkodzi spróbować.
Raz podobną rzecz robiłem w samochodzi kolegi, z tym że otarcie miało charakter dwóch równoległych rys o dł. ok 3cm i szerokości ok 2-3mm. Znajomy podjechał do ASO, kupił mały flakonik z farbą zgodnie z numerem lakieru, wziołem cieńki pendzelek i zamalowałem. Farba musi być rzadka (malowałem 2 razy) bo z gróbej zostaną ślady pendzelka. Po wyschnięciu wszystko zatarłem pastą lekkościerną (TEMPO). Kumpel się ucieszył, wypiliśmy po piwku a efekt nawet zadowalający. Jeśli bym nie wiedział że tam była ryska to sam bym nie zauwazył. |
KeyJey Volvo C70 Cabrio Warszawa | 2007-01-05 22:37:55
Moze warto poszukac kolegi modelarza ktory ma maly aerograf lub popatrzec za tym na allegro IMO fajna zabawa z tym jest i naprawde mozna cuda czynic
A ha.. jesli rysy sa naprawde male to moze kredka sprobowac ? Lusterko jest plastikowe wiec o rdze sie nie musisz martwic... |
jost Klubowy Weteran BMW 520d Lublin | 2007-01-05 22:54:48
czy za bardzo nie rozczulacie się nad przetarciem na lusterku? nie macie większych zmartwieć? komary i robale też co 2 kilometry ścieracie z lusterek w lecie, bo brzydko wyglądają? |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2007-01-05 23:06:44
Racja, jak mi jakiś kolo urwał lustro, to "nówkie sztukie" blado jasną pomalowałem spreyem z nr koloru mojego espero i jakby się nie przyjrzał, to by nie powiedział, że coś było robione. Nie popadajm w paranoję - to tylko auta... |
DENWER Klubowy Weteran Škoda Octavia III mazowieckie | 2007-01-05 23:46:18 Można też spróbować nieco zeszlifować podrapaną powierzchnię drobną pasta polerską, a kolorystykę uzupełnić jakimś flamastrem lub czymś podobnym koloryzującym do uzupełniania powierzni lakierujących. Partaninka, ale jak już boli serce od oka na widok lusterka |
Esperynek Klubowy Weteran ![]() Skoda Octavia 1,4 TSI Częstochowa | 2007-01-06 10:24:48 Rysa głęboka nie jest, ale 2 dwóch miejscach wyszedł biały podkład. A długo schnie taki lakier metalik? |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2007-01-06 14:36:41
Kup gotowca w sprayu z MOTIP-a np. (nr lakiera pewnie znasz?), przeczytaj instrukcję i będziesz wiedział wszystko Potem tylko odrobina przygotówki ( drobniutki papier ścierny i taśma na oklejonko) i nufka sztuka |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-01-06 15:14:11 No comment |
Esperynek Klubowy Weteran ![]() Skoda Octavia 1,4 TSI Częstochowa | 2007-01-06 15:40:14
A jaka jest najmniejsza pojemność tego Motipa? |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2007-01-06 16:04:56
NIE WIEM!....Esperynek !
PROSZĘ !!...Zlituj się nad nami wszystkimi !! ..może jednak zacytuję jakąś przyjazną duszę...Google Twoim Przyjacielem |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2007-01-06 17:06:34 Puszka MOTTIPa 250ml najmniejsza cena ok 10-12zł
do tego lakier bezbarwny MOTTIP cena ta sama papier scierny 800 wystarczy. podkład mottip 10-12zł pasta scierna.. zalezy co kupisz. Najlepiej sciągnąc obudowe lusterka... zmatowic całosc( równierz wszelkie zakamarki, pryskasz podkładem... w miejscach gdzie były rysy zauwazysz drobne wgłebienia (po wyschnieciu podkładu- ok 3-5godzin)szlifujesz znowu miejsce rys tak aby były one wypełnione własnie podkładem... pryskasz ponownie... czekasz az wyschnie. po wyschnieciu podkładu odtłuszczasz całosc np. benzyną ekstrakcyjną jezeli juz niechcesz uzywac specjalistycznych odtłuszczaczy. Pryskasz kolorem z puszki... po pomalowaniu całosci czekasz ok 20minut.. lakier bedzie suchy w dotyku ale nie twardy... wiec nie dotykaj po 20 minutach pryskasz klarem(bezbarwnym) staraj sie nanosic lakier cieniutkimi warstwami.w odstepach po ok30sek (kolor jak i bezbarwny) Odstawiasz wszystko w ciepłe miejsce... po ok 12 godzinach lakiery mają pełnątwardosc... pozniej tylko polerka pastą lekkoscierną i montaz obudowy. WSIO!! |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2007-01-06 17:25:46
Czaruś....ZBAWCO !! ![]() |
Esperynek Klubowy Weteran ![]() Skoda Octavia 1,4 TSI Częstochowa | 2007-01-06 21:42:51 Ale powracając do tradycyjnego lakieru: czy jest on szybkoschnący, czy należy długo czekać na jego wyschnięcie? |