| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
dRA_Killer Opel Nowa Wieś | 2007-01-01 22:04:07 Jaki masz sterownik? Voila+, Nicolaus, Leonardo? Jest silnik krokowy czy śruba i inne druty? |
beren Honda Civic 1.4 iS bydgoszcz | 2007-01-01 23:15:50 Sterownik mam Viola plus, silnik krokowy jest. |
dRA_Killer Opel Nowa Wieś | 2007-01-01 23:29:08 Tak jest od początku?
A może zmieniałeś coś ostatnio i po tym zaczęły się problemy? Jak stara jest instalacja? |
beren Honda Civic 1.4 iS bydgoszcz | 2007-01-02 00:10:30 Wielkie dzieki za info. Co to TCS??, zapewne o tym jutro wspomnę. Pozatym, czy naprawde warto abym dopłacił i cisnął o ten lepszy sterownik, czy dzieki temu auto będzie lepiej pracować na gazie. Czy po odpowiednim ustawieniu tego sterownika Viola+ będzie ok, czy moze sie to powtarzac. ew. powiedz proszę ile mam mu dopłacić za ten lepszy sterownik, nie chcę aby ze mnie zdarł. Chociaż muszę przyznać, że człowiek ten wydaje się być uczciwy. Gdy do niego zadzwoniłem nie spławił mnie tylko umówił się na jutro rano. A zawór mam ELPIGAZ AT02A 200/30 - TOR, jeżeli coś ci to mówi. Dzięki wielkie za pomoc. [ wiadomość edytowana przez: beren dnia 2007-01-02 00:12:49 ] |
dRA_Killer Opel Nowa Wieś | 2007-01-02 00:33:25
TPS - czujnik położenia przepustnicy. Dzięki temu temu sterownik wie czy naciskasz na pedał gazu czy hamujesz silnikiem itp.
Na początek niech spróbuje ustawić Voilę. Podejrzewam, że to nie jest pierwszy jego samochód tego typu na Voili (sterownik jest kupę lat na rynku) więc wybierając akurat ten układ wiedział, że to musi działać. Chyba, że cisnąłeś go o jak najniższą cenę, to inna sprawa. Jeśli Voila będzie działać poprawnie to wymiana na lepszy układ nic Ci nie da. Np. Leonardo ma dużo więcej opcji do ustawienia, jest bardziej czuły na słaby sygnał z cewki itp. dlatego w pewnych autach sprawdzi się, kiedy Voila nie da rady. Voila nie ma też o ile pamiętam opcji współpracy z czujnikiem temperatury i to byłby dla Ciebie ewentualny plus jako użytkownika. Co do zaworu nie znam się na symbolach. Monter to sprawdzi. |
beren Honda Civic 1.4 iS bydgoszcz | 2007-01-02 00:49:00 Muszę przyznać że jesteś wielki, wielkie dzieki. Masz racje nie mam opcji temperatury, ale jeżeli to rozwiąże problem dopłacę. Nie cisnąłem na kasę napisałem email, co ile i za ile, wycenił oki biorę. Pewnie tak jak mówisz wie co robi, rozmawiając z nim mówił że do hondy i do tych modeli silników nie trzeba sterowania temperaturką, bo pytałem. Jutro pojadę dam info co tam wyszło. Pewnie wyreguluje i będzie oki, swoją drogą pali mi ok 10l myślisz że to ok. Jazda trasa 30km do pracy w tym 10km miasto. Jeszcze raz wielki dzieki ze mi rozjasniles w glowie tej sprawie. pozdrawiam
[ wiadomość edytowana przez: beren dnia 2007-01-02 00:50:25 ] [ wiadomość edytowana przez: beren dnia 2007-01-02 00:51:25 ] |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2007-01-02 18:20:41
mysle, ze to normalne spalanie. mi w miescie (tylko) oma 2.0 16v bierze srednio 16-17l. gdy zakladalem u siebie tez ELPIGAZ powiedzieli, ze zrobia na viola, ale zapytalem ile chcialiby za leonardo pro, skoro powiedzieli, ze to ta sama cena to wzialem leoncia. dokupilem interfejs i sam sobie duzo zmieniam (nie chce mi sie jezdzic do gaziarzy). oczywiscie do viola tez dokupisz interfejs. a dlaczego sadzicie, ze sterowanie temp. nie jest potrzebne? przeciez to zawsze nieco reduktor ochroni i dluzej pochodzi... |
beren Honda Civic 1.4 iS bydgoszcz | 2007-01-02 21:05:30 o ciekawe ile kosztuje taki interfejs ??. Byłem dzisiaj, gazownik troche skręcił gaz, mówił że troszke zalewało przy nagłym spadku z wysokich obrotów. Ale sterownika nie programował. Funkcja CUTOFF jest niby wyłączona, TSC jest oki, jest podłączone. Co do zaworu muszę wypalić gaz to mi zrobi na cacy. Narazie jestem zadowolony, chyba że wysprzeglam przy wiekszej predkości tak z 80km/h, to na obrotomierzu widac ze spada do 200 i odrazu sie wyrownuje ale juz tak nie przeszkadza. Pozdrawiam. |
Perzan ST191L-DWMNKW Kraków | 2007-01-02 21:53:24
Leon jest cały czas dostępny ??
Gdzieś mi się przewinęło przed oczami, że zrezygnowali z niego na rzecz Nicolausa i zmartwiłem się deczko w razie gdyby się mojemu padło.
Co do czujnika temp. to mnie się podoba i to bardzo. Na zimę ustawiam tak, że sam przerzuca na gaz w czasie gdy ja gonię dookoła ze skrobaczką
Pozdro. |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2007-01-03 23:01:47
ja za interfejs dalem 40 kilka pln, ale trzeba uwazac, bo z nie kazdym kompem (szczegolnie laptopy) wspopracuje z przejciowka z USB na RS232. ja mialem to szczescie, ze dziala
a moze masz po prostu za duzo powietrza w dolocie? w niektorych autach to wystepuje, sprobuj odwrocic rure doporowadzajaca w odwrotna strone, ale najlepiej tak aby nie zasysal cieplego powietrza... |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2007-01-03 23:02:51
to jaka masz temp. i obroty przelaczania? |
beren Honda Civic 1.4 iS bydgoszcz | 2007-01-03 23:50:42 spoko lapa niestety nie mam, tylko stacjonarke hmm, ale da sie to obejsc. stacjonarke do silowni kabel przez okno i gra pozdrawiam |
Perzan ST191L-DWMNKW Kraków | 2007-01-04 03:15:45
O ile dobrze pamiętam - minimalną na jaką pozwala soft, czyli chyba 15*C i coś koło 1600obr. W tym sezonie jeszcze nie stroiłem
Trzeba doświadczalnie stroić żeby nie zdychał z powodu zbyt małych obrotów przy przejściu na gaz (mam daleko od reduktora do miksera - nie zdąży zassać ), a z kolei obroty przejścia ustawić nie za wysoko, żeby silnik nie spadł z obrotami poniżej granicy przejścia zanim reduktor się zagrzeje. Kilka razy rano z notebookiem do auta i wszystko gra
Jak są duże mrozy to można nawet i ze 3x w ciągu dnia stroić. Grunt żeby silnik z osprzętem były dobrze wychłodzone jak to ma miejsce rano. Pozdro. |
GTFire Rzeszów | 2007-01-07 15:50:28 Witajcie
Nierówne obroty na biegu jałowy a w zasadzie częściej nie zchodzenie ich do min.tzn np. 800-1000 jest przyczyną "zabrudzenia przepustnicy". Wystarczy w tedy kupić taki preparat do mycia gaźników i przepustnic i przy pracującym silniku na benzynie i ściągniętych rurkach gómowych (między filtrem a przepustnicą) pryskać na przepustnicę i po całej jej obudowie od środka. Zalecam coś takiego np. raz na 2000-5000km lub raz do roku. Dużó to daje, silnik "równiej" pracuje, nie gaśnie itd... |