| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
maryjank DEADSOUL Opel Omega A 2,6 CD ... Wałbrzych | 2006-12-14 20:35:04 Mam bardzo zbiężny z twoim problem który opisywałem wcześniej.W natłoku usterek wystapiło i trwa do dziś dnia takie spalanie jak u ciebie.Za tą sytuację obwiniam zbyt wysokie obroty jałowe gdy pojazd się toczy po zatrzymaniu czasem spadaja do 600obr/min.W miarę przyzwoicie zachowuje się silnik gdy jest jeszcze nie zagrzany. |
matadorRS Opel Omega Wrocław | 2006-12-14 23:01:12 Mam taki sam silniczek i mi tez jara 13 w miescie. Ale chyba to normalka. Zaluje teraz ze nie mam 2,5 bo pewnie palila by tyle samo i moc prawie o 40KM wieksza ![]() |
![]() driver215 omega bydgoszcz | 2006-12-15 01:01:42 matadorRS trafiłeś moja oma 2.5 pali ok 13 l. w mieście --- oj boli boli ale coś za coś to nie maluszek |
GrzesiekK LOB MEMBER Opel Sintra 3.0 24v Kraków | 2006-12-20 20:16:30
Sprawdź najpierw sonde lambda! Jeśli jest dobra, to sprubuj właśnie odkręcić trochę gazu, bo jak jest za bardzo skręcona, to też będzie dużo palić! |
abigaz LOB MEMBER Peugeot 508 kombi Gdańsk | 2006-12-21 23:58:12
Z twojej wypowiedzi wynika że gazownie masz na śrubie,bez komputera gaz. ??? Jeżeli tak to sonda niema nic do rzeczy. W przypadku kompa gaz. sonda musi być O.K. Pozdr. |
GrzesiekK LOB MEMBER Opel Sintra 3.0 24v Kraków | 2006-12-22 12:59:56
Z tą wypowiedzią się nie zgodze! U mnie mimo że śruba, przy złej sondzie palił 22, przy dobrej 17, wydaje mi się że to raczej duża różnica!!! Poza tym, każdy gazownik Ci powie, że żeby dobrze i mało palił samochód, to najpierw na benzynie musi być wszystko OK! |
ewun DEADSOUL Omega B Caravan Wrocław | 2006-12-22 15:14:22 To mamy znów temat rzekę, więc i ja doleję trochę wody.
Proponuję stały wątek "spalanie" lub katalog, gdyż temat wraca jak bumerang i tam wrzucać wszystkie takie wątki. Warto jednak gromadzić doświadczenia,aby nie było tych samych odpowiedzi na okrągło: lambda, kable, filtry itp. Czasem są sytuacje nietypowe i warto aby się inni dzielili rozwiązaniami, co pomoże kolejnym. Ja też walczę ze swoją, która ma średnie spalanie w cyklu mieszanym ok. 17l a w mieście jeżdżąc na krótkich odcinkach nawet 22l i to benzyna. Poza miastem przy jeździe na "ospałego emeryta" prędkość do 100km/h spalała już znacznie lepiej, gdyż 8,7l/100km. Może to jest jakimś znakiem
Porównywałem spalanie z inną omką 2.0 V16 naszego szanownego kolegi Janusza zarazem sąsiada (pozdrówka) i pali mu średnio w Wawie ok. 11l przy spokojnej jeździe, a w poprzednim silniku miał podobnie, więc jednak można mniej. Ja mam co prawda klimę i automat, ale jednak 20 to przesada, gdyby było te 7 litrów miej to byłbym happy. Kurczę, aż strach wcisnąć gaz do dechy!!
Co do wyświetlacza, to miałbym wątpliwości, też myślałem, że u mnie głównie wyświetlacz źle pokazuje. Co prawda coś było źle ustawione, ale po korekcji nadal jest za dużo. Zobacz ten wątek: błąd wyświetlania Ja wymieniłem wszystkie filtry, rozrząd, kable, świece, Zero błędów na kompie (Tech2). Lambda też pracowała, widziałem wykres zmian. Silnik wydaje się pracować normalnie, no może trochę słychać "uuu", ale taka jego uroda. Chcę jeszcze raz pójść na komp i sprawdzić dokładnie ustawienia, wgrać oryginalny soft, bo może ktoś tam kiedyś grzebał, aby mieć kilka KM więcej i np. wtryski zbyt długo dają mieszankę, a może jednak lambda działa nie do końca dobrze, a może.... .
Tak sobie myślałem, aby na kompa wziąć dwie omki i jedną oszczędną, a drugą czołgową i porównać parametry. Byłem w różnych serwisach, w ASO też i rozkładają ręce. Pozostało mi się jednak pobawić w detektywa. |
matadorRS Opel Omega Wrocław | 2006-12-22 17:10:54 A ja bym wzial dwie Omy. Obie zalal za 100zł i pojezdzil po miescie. A na koniec pojechal bym na hamownie i wtedy wszystko by bylo wiadomo ![]() |
abigaz LOB MEMBER Peugeot 508 kombi Gdańsk | 2006-12-22 18:12:48
Mylisz się.,jesteś w błędzie. Żeby mało palił trzeba kupić "malucha" No dobra,koniec żartów.U mnie benzyna o.k. a i tak niemogę z gazem sobie poradzić,pali 19l i żaden gazownik raczej nic nieporadzi. Poprostu chyba musi tak palić. |
facet_ Omega B MV6 automat Katowice | 2006-12-28 14:08:59 Witam moja pali 13-14 benzynki po miescie przy automacie i ciezkiej nodze, z drugiej strony jak ktos chce oszczedzac montujac gaz to na cholere mu pozerac paliwa jakim jst omega? W tym samochodzie nie da sie oszczedzac... !!! pozdrawiam |
abigaz LOB MEMBER Peugeot 508 kombi Gdańsk | 2006-12-28 20:00:51
Chyba oleju!!! |
facet_ Omega B MV6 automat Katowice | 2007-01-02 14:44:27 witam, wierz lub nie po co mialbym klamac? Leje do baku zwykle 60 litrow przejezdzam na tym 450 km. Nad morze jadac w nocy 150-160 km/h przejechalem na 65 litracj 750 km. Pozdrawiam szczegolnie niedowiarka ![]() |
ddar Omega B 2.5V6 Kombi Iława | 2007-01-02 15:06:33 Omegi już nie mam - między innymi z powodu niemożliwości ograniczenia spalania. To jest ciężkie auto i nie klasy niskiej średniej o masie 900kg. Moja w automacie i kombi 2,5V6 - zagazowana na krótkich odcinkach w zimie potrafiła spalić 22lgazu/100km. Mój najniższy uzyskany wynik w długiej spokojnej trasie to 10,8lgazu/100km. Auto sprzedałem ale mimo dużego spalania cały czas za nią tęsknię. Gdyby w C był dobry diesel to już bym nią jeździł - ale nie ma....... |
![]() bartekxxx25 Opel omega B Kościerzyna | 2007-01-02 15:18:03
ddar, sądzisz że 2.5 dti jest zły?? Przymierzam sie do takiego |