Czy koszt 120 zł za wymianę obu łożysk to dużo ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wymieniam oba łożyska przód - LEWE i PRAWE.
Mechanik krzyknął 120 zł za robociznę + łożyska ale te kupię sam.
Czy to wygórowana cena ??

cena średnia - ani wygórowana ani okazyjna
daje jakąś gwarancję??

70 za strone, porównywalne ceny... taniej chyba nieznajdziesz

w hu*a drogo, u zioma w krk zaplacis z 40 % mniej

w takich chwilach sie zastanawiam po co ja na studia poszedłem trza było do technikum i warsztat otworzyć

Bez obrazy ale generalnie (pewnie sa wyjątki) studia po liceum to jest porażka. Wychodzoa z tego prawiczki teoretyki.
Studia po technikum dopiero daje prawdziwego fachowca co wie jak sie młotek trzyma, dlaczego tak go się trzyma i jaki ma to wpływ na ocieplenie.

Kup łożyska wymień sam a cena średnia.

Cytat:
2007-01-04 09:58:37, Pawol pisze:
Bez obrazy ale generalnie (pewnie sa wyjątki) studia po liceum to jest porażka. Wychodzoa z tego prawiczki teoretyki. Studia po technikum dopiero daje prawdziwego fachowca co wie jak sie młotek trzyma, dlaczego tak go się trzyma i jaki ma to wpływ na ocieplenie.

a daj spokoj... rozne dziwa na tym swiecie bywaly - np. student prawa po LO ktory juz prawie rok pracuje w warsztacie...

aha, owocnej wymiany lozysk... mam nadzieje ze do wkladania nowego nie bedziesz uzywac mlotka

cena jak cena... zalezy od jakosci lozysk...

Cytat:
2007-01-04 09:58:37, Pawol pisze:
Bez obrazy ale generalnie (pewnie sa wyjątki) studia po liceum to jest porażka. Wychodzoa z tego prawiczki teoretyki. Studia po technikum dopiero daje prawdziwego fachowca co wie jak sie młotek trzyma, dlaczego tak go się trzyma i jaki ma to wpływ na ocieplenie.

po części sie z Tobą zgodze bo to faktycznie porażka ale z tymi prawiczkami to jakaś abstrakcja a co do młotka i innych takich rzeczy to można chodzic do liceum i wiedzieć jak sie nim posługuje i nie tylko nim

Panowie zakładam że jeśli kolega pyta sie czy to droga naprawa to reczej nie potrafi zrobic tego sam, dodam że nie wiem czy ktoremuś z was chciało by sie odkrecać zwrotnice, wybijać łożysko i wkładać niowe a potem mocować wszystko , a wbijanie łozyska z przodu uważam za utopie bo to raczej przy uzyciu prasy należy wykonac i założe sie że większość podczas takiego wbijania osadzi je krzywo i żywotnośc takiego elementu nie bedzie duża. U siebie robilem takie rzeczy ale nie podjąłbym sie zrobienia tego w czyimś samochodzie za grosze. Przecież 120 na połowe to wychodzi 60 zł za strone. Jak ktoś to robi za 30 zł to miło że są jeszcze dobrzy samarytanie .... którzy prowadzą warsztaty płaca podatki zusy i stać ich żeby mając mała firme zablokować sobie jedno stanowisko na troche ponad godzine i na czysto zarobić na tym kilka zł. Panowie zrozumcie, jak robi wam to kolega to zrobi nawet i za piwo to zrozumiałe, ale w firmie której utrzymanie kosztuje nie dostaniecie tego za free

Cytat:
2007-01-04 10:36:27, Remarq pisze:
Panowie zakładam że jeśli kolega pyta sie czy to droga naprawa to reczej nie potrafi zrobic tego sam, dodam że nie wiem czy ktoremuś z was chciało by sie odkrecać zwrotnice, wybijać łożysko i wkładać niowe a potem mocować wszystko , a wbijanie łozyska z przodu uważam za utopie bo to raczej przy uzyciu prasy należy wykonac i założe sie że większość podczas takiego wbijania osadzi je krzywo i żywotnośc takiego elementu nie bedzie duża. U siebie robilem takie rzeczy ale nie podjąłbym sie zrobienia tego w czyimś samochodzie za grosze. Przecież 120 na połowe to wychodzi 60 zł za strone. Jak ktoś to robi za 30 zł to miło że są jeszcze dobrzy samarytanie .... którzy prowadzą warsztaty płaca podatki zusy i stać ich żeby mając mała firme zablokować sobie jedno stanowisko na troche ponad godzine i na czysto zarobić na tym kilka zł. Panowie zrozumcie, jak robi wam to kolega to zrobi nawet i za piwo to zrozumiałe, ale w firmie której utrzymanie kosztuje nie dostaniecie tego za free

robocizna za obe strony to u nas tez ok 60-80 zl, lozysko wymienie sam bez problemu... w koncu prasa jest.

tylko ze za 30zl za sztuke to kupisz lozyska CX lub podobnej jakosci, zas nasze doswiadczenia z nimi najlepiej oddaje maksyma "przed zalozeniem wyrzucic", my za komplet lozysk placimy ok 150zl...

Panowie ja wyraźnie napisałem że 120 zł to koszt samej robocizny. Łożyska kupię sam za 78 zł szt. na stronę marki SKF - czyli te dobre, bo na forum już się zorientowałem.

A co do wykształcenia: technikum, liceum ze studiami czy bez i tak tylko od człowieka zależy co potrafi i kim będzie !!

P.S. może nawet uda się zejść do 100 zł

Wymiana łożysk tylko na prasie. A co do ceny wydaje mi sie że nie jest źle ja płaciłem w lublinie 100 za robote.

60 za strone to norma nawet w Zamościu
Znajomy wymienił mi za 30
a raz wyjąłem piaste i ojca autem zawiozłem mechaniorowi na prase to 10 zł wziął za "smar"