| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
kosmat Radomsko | 2006-12-04 23:07:57 Co do odpowietrzenia..wiem że w BMW jest to ciężko wykonać..Może jakieś wspakówki jak sie z tym uporałeś??Troche mam o tym pojęcia..ale nie zupełnie ;-/ |
kosmat Radomsko | 2006-12-05 19:58:07 hmmm dziwne..Podejrzewałem że zawiesił sie termostat i nie otwierał..bo dziś po pracy jade do domku 4 km i sie nagrzał do połowy, czyli dobrze i temp super!! Grzeje dobrze i wogóle..nie wiem co mu wczoraj odbiło ;-/ |
mibhell BMW Head Moderator E36 320iT www.silesiaparts.pl | 2006-12-05 22:51:07 Kosmat edytuj posty... |
k1cyprys 125p 1972 Kraków | 2006-12-05 22:53:23 wiesz, z odpowietrzaniem tez sie troche bawilem, ja mam na chlodnicy taki koreczek z napisem obok ausluftung czy jakos tak co samo tlumaczy do czego on jest... na uruchomionym motorze go powoli odkrecalem, leciala dosc dlugo para a potem para i plyn az wkoncu sam plyn... wtedy zgasilem motor, po chwili odkrecilem korek, plyn opadl to dolalem do 1cm pod maximum i znowu odpalenie i odpowietrzanie. tak ze 2, 3 razy i juz bylo ok, plyn pozostal pod max do dzis dnia i zero problemow.
pozdr |
kosmat Radomsko | 2006-12-07 18:16:42 Sorki moderatorze..ale co znaczy edytuj posty? Chodzi o dobry tytuł wątku?
Ad. termostatu.. Jutro kupie literek płynu..i będe nagrzewał autko i odkręcał ten korek aż nie wyleci z niego para, i bąbelki powietrza..itp jak mi doradziliście..zobaczymy. |
kosmat Radomsko | 2006-12-07 20:25:18 kurcze, ja zamiast tego koreczka mam śrubke na uszczelce .-/ bo na tym koreczku popsuł sie gwint..a taką śrubką to za dużo nie wymodze..ale to nie działa w ten sam sposób jak odkręce ten duży korek od wlewu płynu w chłodnicy??Mi zawsze jak go odkręce leci z niego powietrze.. nie rozumiem tego. |
zwirowaty gliwice | 2006-12-07 22:04:59 to kup sobie nowy koreczek 7 zlotych i po klopocie . No chyba ze masz juz uszkodzony gwint w cvhlodnicy. Odpowietrzanie korkiem to nie to samo ![]() |
k1cyprys 125p 1972 Kraków | 2006-12-07 22:05:27
widzisz, tak to sie odpowietrzalo w duzym fiacie czy polonezie... jesli bedziesz mial duze cisnienie i sporo plynu, to na cieplym silniku jak sprobujesz odkrecic korek to plyn podejdzie do gory i wyleci go wiecej niz planujesz, pomijajac fakt ze siebie i silnik zalejesz tym plynem... a probowales polac ten koreczek wd40? moze pusci? |
kosmat Radomsko | 2006-12-09 15:55:57 tam jest poprostu gwint zjechany już.. że na tym koreczku wywalało mi płyn.Jak teraz obecnie mam te śrubke na uszczelce nie gubi płynu jest okej..ale jak to odpowietrzyć..a taki koreczek w sklepie normalnie kupie?? |
kosmat Radomsko | 2006-12-27 14:52:22 Panowie..znów musze odświerzyć wątek!
Dziś jadąc trasą,a właściwie stojąc w korku temp doszłą prawie na czerwone pole..dzieje sie tak gdy postoje dłużej w korku..jakiś 15-20 min!włączyłem ogrzewanko na maxa..a tam zimne ;-/..i temp nie spada..zgasiłem motor,poczekałem..i jak zmalał korek w droge..Po chwili temp idealna w połowie..i tak dalej cały czas wporządku..Nie wiem jak sie zabrać do tego problemu,bo widocznie coś jest nie tak..Co sprawdziź??Autko w trasie rewelacja 430 km za 110 zł Tylko martwi mnie ta temp..czemu tak sie dzieje??Termostat nowy!ogrzewanie super..Czy to wisco siada,pompa wody czy co??Dodam że to tylko gdy sie długo w korku stoii.. @@@ HELP!!@@@ |
Milas (S) BMW Master (Moderator) E30,M40;;E34,M50 Będzin | 2006-12-27 20:01:12 1. Sprawdź czy jednak nie ubywa płynu i układ się nie zapowietrza(to najbardziej prawdopodobne).
2. Wisko sprawdzić łatwo, użyj wyszukiwarki. 3. Pompę do sprawdzenia trzeba wymontować, ale uwazam że jej uszkodzenie jest mało prawdopodobne. |
kosmat Radomsko | 2006-12-28 18:12:03 Milas thx za posta..Powiem tak:
1) płynu nie ubywa ani troche. 2) czytałem o tym wisco ale nie zrozumiałem..jak sprawdzić na 100%czy jest wadliwe..prosze o pomoc 3)Pompa wody wydaje sie byc okej..bo skoro podczas jazdy sie nic nie dzieje z tem to napewno nie pompa jest winna 4)Generalnie autko łapie temp po 4-5 km delikatnej jazdy 5)Temp. nawiewu na wolonych obrotach jest taka sobie,ale jak dodam gazu ponad 3 tyś.obrotów to jest nawiew gorący. Może teraz ktoś bliżej określi co moge sprawdzić i jak w takiej sytuacji?>Prosze o posty,nawet te mniej ważne w tej kwesti..nie mieliście problemów z temp? |
Milas (S) BMW Master (Moderator) E30,M40;;E34,M50 Będzin | 2006-12-28 22:22:37 Najprostszy test na wisko:
załóż grubą rękawicę (żeby nie pokaleczyć rąk) i spróbuj podczas pracy silnika zatrzymać łopatki wiatraka, powinno się to udać bez problemu. Spróbuj to samo zrobić przy temperaturze płynu powyżej normalnej np. ok 100 stopni, wiatrak powinien stawiać duży opór i nie powinno dać się go zatrzymać. Jeśli jest inaczej to padło wisko. Myślę jednak, że nie odpowietrzyłeś dobrze ukł.chłodzenia. |
kosmat Radomsko | 2007-01-03 21:07:43 a więc
Milas-sprawdziłem wisco jak kazałeś..Po odpaleniu silnika żadnego problemu z zatrzymaniem wiatraka,a więc dobrze..pohulałem troche,zostawiłem go na podwórku na 5 min wychodze i temp poza połową jedną kreske, i wtedy ciężko było mi go zatrzymać,nie mogłem utrzymać.! Czyli wisco sprawdzone, jest oej..Teraz kwestia odpowietrzenia..Mam zamiast odpowietrznika śrubke wkręconą,musze wybrać sie do salonu bmw i kupić jak gdzieś czytałem na forum że ktoś kupił w salonie za 8 zł. ;-d no to luzik Wkręce te śrubke pojade do domku,kupie płyn..Nagrzeje autko,włącze ogrzewanie na maxa..odkręce korek i niech wszystko prauje i dmucha bąbelkami,w międzyczasie odkręce korek od chłodnicy i będe uzupełniał płyn..a powiedzcie ile trwa taki zabieg odpowietrzania??i czy dobrze go opisałem?Ale nie martiwe sie tym wiskiem tylko zostało odpowietrzyć,chyba..jak nie to może łopatki w pomie wody..? |