Rysowanie rownan matematycznych na kompie ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No wlasnie, robie projekt z informy w wordzie a niemam zainstalowanej tej aplikacji, plyty z wordem niemam, sa moze jakies programy do tego z ktorych mozna gotowy element mozna wkleic do worda??

JA widzę dwie kwestie związne z Twoją sprawą
1) sama fizyczna możliwość wklejenia wykresu do edytora tekstu... najprościej wystarczy użyć PrintScreen'a. Wydaje mi sie, że programy które generuja wykresy mają możłiwość zapisania wykresu do pliku graficznego...a dalej to już chyba droga prosta.
2) samo wygenerowanie wykresu...tu jest większy znak zapytania, bo równań matematycznych jest bardzo dużo i zagadnień które w nich się pojawiają także np. co się dzieje gdy wykres zbliża się do miejsca niekreśloności (np. dzielenie przez zero), albo gdy dziedzina funkcji nie jest ciągła. Trzeba zastanowić się jako wykres będzie generowany i do niego dopasowac program który to zrobi.
Jak studiowałem korzystaliśmy z Deriva ( nie wiem czy poprawnie to napisałem), obecnie jest MathCad ( wielka kobyła, ale duże możliwości).
Powodzenia

programow jest sporo..matlab, mathematica itp..to raczej nie jest problem

swoja droga od kiedy dziedzina funkcji moze byc ciagla albo nieciagla? sorki nie moglem sie powstrzymac

Cytat:
2007-01-07 22:50:05, qbaj pisze:
programow jest sporo..matlab, mathematica itp..to raczej nie jest problem swoja droga od kiedy dziedzina funkcji moze byc ciagla albo nieciagla? sorki nie moglem sie powstrzymac

Przykład już podałem...dzielenie przez zero, funkcja f(x)=1/x..D=R-{0} i już dziedzina jest nieciągła.
Też niemogłem się powstrzymać

do prostych równań polecam darmowa grapgmatica

Cytat:
2007-01-08 06:51:10, AsterixGal pisze:
Przykład już podałem...dzielenie przez zero, funkcja f(x)=1/x..D=R-{0} i już dziedzina jest nieciągła. Też niemogłem się powstrzymać

No i ześ ramone walnął że hej , ciągłość tylko do funkcji a nie do dziedziny , a dziedzina w tym przypadku to jest zbiór niespójny żeby była jasność

ale koledze chodziło o pisanie równań, a nie rysowanie wykresów

Maple - napisze i wyliczy, ale i tak print screen by sie przydał

Tekst zawsze mozna w latex-u wklepac.

Cytat:
2007-01-08 18:32:18, maltoron pisze:
No i ześ ramone walnął że hej , ciągłość tylko do funkcji a nie do dziedziny , a dziedzina w tym przypadku to jest zbiór niespójny żeby była jasność

wiedzialem ze na ciebie moge liczyc