| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
retroav OMEGA A warszawa | 2006-12-28 11:06:23 Witam.
Chciałbym w skrócie opowiedzieć swoją historie , ale prościej będzie jak dam linka z caffe allegro. http://www.allegro.pl/phorum/read.phpf=272&i=292886&t=292886 a dalszy ciąg historii tu: http://www.allegro.pl/phorum/read.phpf=272&i=293125&t=293125 Czy możliwe jest , że przez pękniety pasek zatarłem silnik?Co wróżą objawy jakie podał mechanik? Będe bardzo wdzięczny za jakiekolwiek sugestie. Jak coś to mój nr gg 3764651. |
GrzesiekK LOB MEMBER Opel Sintra 3.0 24v Kraków | 2006-12-28 11:09:29 Twoje strony, nie chodzą!!!
|
retroav OMEGA A warszawa | 2006-12-28 11:12:16 |
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2006-12-28 12:28:27 1. przede wszystkim to zmien wode lub płyn w chłodnicy na koncentrat, tak aby był do -40 conajmniej
2. Upewnij sie że parownik jest prawidłowo wpięty w układ chłodzenia (czy płyn przez niego przepływa), powinien być podłączony równolegle do nagrzewnicy. 3. Naładój porządnie akumulator. |
retroav OMEGA A warszawa | 2006-12-28 12:47:19 Wszystko co wyminiłeś jest już zrobione , mechanik jest w trakcie dobierania sie do rozrzadu.Wieczorem będe wiedział co jest z silnikiem.
Może jakieś sugestie? |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2006-12-28 13:32:30 Jeśli prawda o niemożności kręcenia silnika się potwierdzi, to masz rozwalony silnik. Rozrząd jest niekolizyjny, więc jeśli nie można kręcić silnikiem to masz kupę złomu.
Kup nowszy motor za parę zł i go wstaw. Ile palił Ci gazu przed awarią? Tłok popłynął? Zatarł się? Jeśli tak to szoda kasy na nowy pasek, no chyba że mechanik się myli albo niemożnośc kręcenia ma inną przyczynę. Gassssssss to zło i zniszczył C20NE
[ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2006-12-28 13:34:33 ] |
retroav OMEGA A warszawa | 2006-12-28 13:35:41 Gazu palił w mieście ok 14l na trasie z 11 , co prawda autko mam niedługo , ale nie brał ani ksztyny oleju , nic w nim nie stukało , ani nie pukało , Silnik w tym aucie to była ostatnia rzecz do której można było by się przyczepić. |
retroav OMEGA A warszawa | 2006-12-28 13:43:34 Ale tak na marginesie w jaki sposób mógł silnik się zatrzeć????
Normalnie zgasł mi jakby nie było gazu , zalałem go LPG , odpaliłem i przejechałem z 10metrów.Nic nie stukło , ani nie pukło poprostu tak jak by gazu nie było , pózniej zamarzniety parownik i ciąganie..... |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2006-12-28 14:11:11 No to czekaj co Ci powie mechanik, On jest bliżej tego silnika niz MY.
Wróżenie z netu na nic się niekomu nie przyda. |
pioczel OMEGA A C20NE Zabrze | 2006-12-28 17:04:40 cosik dużo tego gasu Ci pali ,mnie spala góra 12 (krótkie odcinki) a trasa do 8,5-do 9 max,we wilije miałem jaja z silnikiem bo zachciało mi sie umyć karcherem,prychał kichał gasł,dojechałem jakos do domu i suszara na kopułke i jakoś przeszło.Przy okazji wróce do starego tematu problemów na benie...za rada waszą zmieniłem czujnik temperatury ECU nic to niedało.Mam tak jak silnik simny to fajnie sie wkręca na obroty,ja się tylko troszke rozgrzeje to go przudusza przy gazowaniu.juz mi brak pomysłów ,bena zalana,środki dolewam,czasem pojeżdze na benie,wygląda to na zbyt ubogą mieszanke,pewnie jakbym zwarł styki na czujniku temp. powietrza to by chodził na ssaniu i by go nie dusiło..MOZE MA KTOŚ JAKIEŚ DOSWIADCZENIA CO TU ZROBIĆ???zaznaczam ze na zimnym dobrze się wkręca na obroty wiec pompa raczej odpada |
retroav OMEGA A warszawa | 2006-12-28 17:31:41 No więc jestem już po wizycie u mechanika , pasek jednak nie pęk a silnik raczej zatarty , cofa go kluczem i jak kreci to staje spowrotem tłok w to samo miejsce i blokuje!
99.99% do wymiany silnik i teraz moje pytanie , kto ma do sprzedania silnik 2.0i , bądź wie gdzie w okolicy radzynia podlaskiego można tanio w dobrym stanie takowy silniczek nabyć? Podzwoniłem troche po szrotach i z gwarancja silnik od niemca z przebigiem ok 200 000km 800zł.Wydaję mi się , że trochę drogo. Dzwoniłem na szrot podobno najwiekszy w polsce OMEG do parczewa , ale silnika takiego nie mają. Z góry dziekuje za info. Pozdrawiam |
WojtGda auto z piz.. na masc ... Gdańsk | 2006-12-28 17:44:03 czy diagnoza polegała tylko na przekręcaniu tłoków?
jeżeli tak to gratuluje mechanika... a może jeszcze swiece wkręcone były? podwójne gratulacje... kolego nie martw sie na zapas wymiana silnika zamarznięcie odparowywacza powoduje wiele przyczyn *jedną z nich jest uszczelka pod głowicą( nie bedzie wtedy jeździł na gazie. koledzy nikt nie zapytał czy zapala na benzynie bo ja nic takiego nie przeczytałem. przy wydmuchanej uszczelce na benie powinien chodzic. kolego najpierw poproś mechanika niec zrzucigłowice i stwierdzi ostatecznie co sie dzieje w Twoim motorze, mozliwe ze naprawa może okazać sie tańsza pozdr |
retroav OMEGA A warszawa | 2006-12-28 18:09:27 Powiedzial ze dół silnika blokuje tłok , na 99% silnik do wymiany , naprawa nie opłacalna , mechanikowi ufam , wiem , że jest najlepszy w mieście i niejedną rzecz mi robił.kazał rozglądać sie za silnikiem.... |
GrzesiekK LOB MEMBER Opel Sintra 3.0 24v Kraków | 2006-12-28 20:28:56
Popieram!!! Silnik można zawsze kupić!!! |
SENATOR LOB MEMBER SENATOR B GDANSK | 2006-12-28 20:30:33 To podam wam przypadek MB Vito w benie.
Cus sie stalo i stanol silnik.przy probie odplaenia kontrolki gasly i koniec. No to dawaj klucz i krecimy walem a tu nic opor.do tylu idzie i terz konczy sie oporem Calosciowo wychodzilo jakies 3/4 obrotu i koniec jazdy.Myslimy albo zawor albo cus.nima bata silnik padl. No ale wiadome bylo ze w tym czasie zaczol chalasowac altek wiec odrazu go wyjelismy do naprawy.A tu co silnikiem mozna se krecic dowoli.ALternator zatarl sie tak ze niedawal krecic silnikiem . |
WojtGda auto z piz.. na masc ... Gdańsk | 2006-12-28 21:22:52 Senator własnie dlatego moje wczesniejsze pytania...
bo jak sie nic nie rozkręciło z silnika a tylko sama obudowe rozrzadu to można iść z kolegami na piwo i mówić ze nie można otworzyć piwa bo otwieracz sie zaciął i nie chce odkręcić butelki (ale nikt nie wspomniał ze otwieracz nie kapsli tylko do wina ktoś wziął) i ani z picia piwa nici tylko kombinowac trzeba. kolega rada pojedz do mechanika (nawet z rodziną najlepiej na zdjęciu) popros żeby rozebrał głowicę i spód silnika niech go fachowym (?????????) okiem przepada i stwierdzi co blokuje silnik bo mi tam wyglada na jakąś pierdołe skoro oleju ani grama płyn nie ubywał chyba ze jeździłeś na jakimś paliwie lotniczym kupionym w chemii po 2 zł za butelke i teraz masz obniżone (???)koszty latania. |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2006-12-28 21:30:07 Chłopaki dajcie na luz, gas zatarł silnik. Mechanik nie w ciemię bity takie rzyczy by sprawdził.
Bierz nowy silnik, zaoszczędzone piniądze wydasz na new jednostke. 800 to dobra cena. Bierz zakładaj reszte oddasz na częsci .
Gaz wygrał po raz kolejny. |
retroav OMEGA A warszawa | 2006-12-28 21:55:14 Mechanik jutro ma rozbierać silnik , nie powiedział ze silnik do wymiany tylko żeby się rozdlądać już za drugim.Olej trzymał równo , ostatnio wymieniałem termostat i nie dolałem płynu , już po całym zdarzeniu dolałem 2 litry i jeszcze z litr by wszedł , może w tym szukać przyczyny. |
salmon DEADSOUL Audi A6 C4 Ełk | 2006-12-28 23:14:34 No cóż, jeśli jeździłeś na połowie stanu płynu chłodzącego (całkowita pojemność układu to bodajże 6,4l ), to teraz miej sam do siebie pretensje.... Wskaźnik temperatury mógł nawet nie pokazywać tego, że się silnik przegrzewa, bo płyn "nie dosięgał" czujnika... |