Jaką antene wybrać do osobówki dyskretną?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
To mój pierwszy post na tym forum, więc na wstępie chciałem się przywitać!

I od r4azu mam pytanie chce założyć sobie do osobówki radio cb president harry i potrzebuje kupić do niego antenę chce ją założyć na lewym tylnym błotniku w audi a4 sedan i chce, aby wyglądała mniej więcej jak by była anteną radiową tzn. żeby nie maiła jakichś spirali czy czegoś takiego i żeby był długości mniej więcej 70 cm. Mam nadzieję ze mi coś doradzicie. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

Polecam "President Indiana" o dl. 1250cm. Bardzo dobre ma parametry w rzeczywistosci , choc jest niepozorna.

Cytat:
2007-01-07 22:13:27, Szymeka4 pisze:
chce ją założyć na lewym tylnym błotniku w audi a4 sedan i chce, aby wyglądała mniej więcej jak by była anteną radiową tzn. żeby nie maiła jakichś spirali czy czegoś takiego i żeby był długości mniej więcej 70 cm.

Takie rzeczy... to tylko w Erze

Sorry, nie mogłem się powstrzymać

Do 70 cm mógłbym Ci polecić President Hawaii, używam takiej zamiennie ze 150-cm Presidentem Marylandem i musze powiedzieć, że Maryland od dłuższego już czasu stoi sobie w garażu, ponieważ Hawaii w zupełności mi wystarcza.
Zasięg ma w sam raz jak na antymiśka, długość jest optymalna (nie przeszkadza za bardzo na dachu, a na klapie w sedanie tym bardziej).
Ni cholery jednak nie wygląda jak radiowa, na samochodzie z lat 80 czy początku 90 może by się tak nie rzucała w oczy bo różne dziwne antenki radiowe do tych samochodów montowano, natomiast na czymś takim jak A4 od razu będzie widać, że to nie radiówka, nigdy przecież nie montowano w tych samochodach anten na tego typu przegubowych główkach. Ma też, tak jak większość antenek CB, cewkę - to również odróżnia ją mocno od klasycznych anten radiowych...

Dziękuje za pomoc
chyba zdecycuje się na tego presidenta hawaii bo chba najlepiej bedzie wyglądal na błotniku. myślałem jeszcze nad presidentem Carolina ale chyba byłby bardzo kiepski odbiór?
dziękuje i pozdrawiam

e tam zaraz tylko w erze...
Szymeka, obejżyj sobie president vermont.
dyskretna, długość 70cm.
klik

antena helikalna, Koliber jej używa i sobie chwali.

Ale gdzie z ta antenka na blotnik ?

Cytat:
2007-01-08 20:19:08, pawel0240 pisze:
Ale gdzie z ta antenka na blotnik ?

a jaki problem? antena jak antena...

W zasadzie mnie to jedno bo i nie moj samochod , tylko zeby Szymkowi w A4 pasowalo

Też mi się wydaje że Vermont ni chu chu nie pasuje na błotnik. Nie założy jej tak, żeby było jednocześnie estetycznie i pionowo... Vermont jako udawacz radiówki idealny na dach.

witam dziękuje za pomoc chyba zdecyduje sioę na tego presidenta hawaii. A powiedzcie mi jaki zasięg ma ta antena?
dziękuje

Antena jako taka nie ma zasięgu, liczą się też czynniki zewnętrzne, a najważniejsze to miejsce i sposób montażu.
Teoretycznie najlepszy zasięg uzyskuje się montując antenę w otworze w blasze na środku dachu.
Na pewno gorszy gdzieś z boku/na rogu auta, albo niżej od dachu.
U mnie na tylnej klapie w hatchbacku (róg dachu) Hawaii osiąga orientacyjnie jakieś 5-6 km, ale nigdy tego tak dokładnie nie sprawdzałem, więc trzeba brać pewną poprawkę na to co mi się wydaje
Pozdrawiam!