Trzęsienie kierownicy przy hamowaniu???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich klubowiczów.

Zwracam się do was z prośbą o poradę na co może chorować mój Essi

Otóż przy hamowaniu kierownica drga szybko w dwie strony tzn. tylko sama kierownica-kółko w lewo i w prawo tak jak przy skręcaniu.

Miałem wymienione tarcze z przodu na nowe i nowe klocki hamulcowe i niestety to nie pomogło.

Jeżeli ktoś wie co może dolegać mojemu autu to bardzo proszę o pomoc.

sprwawdz tuleje w wachaczach

krzywe tarcze hamulcowe

A kolega sprawdzal luzy w ukladzie kierowniczym?? Koncoki drazkow??

Cytat:
2007-01-08 23:43:06, Seba pisze:
A kolega sprawdzal luzy w ukladzie kierowniczym?? Koncoki drazkow??

gdyby byly luzy w ukladzie kierowniczym to drgalo by caly czas ale to jest tylko wtedy jak sie szczeki hamulca zaciskaja i krzywe tarcze wprowadzaja drazki w rezonans i tak sie to przenosi do kierownicy, warto to zmienic bo na dlusza mete wszystko powoli szybciej sie bedzie zuzywac miedzy innymi drazki ktore dostaja najwieksze baty.
Takie jest przynajmniej moje zdanie co wcale nie oznacza ze ktos inny mowi zle

Jak jest luz na drazkach ,koncowkach,to trzesie kiera czasami tylko przy hamowaniu a czasami (jak juz jest wyczesany luz) nawet w czasie jazdy przy okreslonych predkosciach.
Po za tym kolega nappisal ,ze hamulce juz zmienil a objaw jak byl tak jest

[ wiadomość edytowana przez: Seba dnia 2007-01-08 23:55:43 ]

sprawdz luzy w ukl.kierowniczym i wywazenie kol

klocki+tarcze

jesli tarcze są ok to sprawdz prowadnice w zaciskach, mogą miec luz.

trzęsło kierownikiem przy 80 km/h, podczas przyśpieszania, po przekroczeniu 110 przestawało,wymieniłem 4 gumy.
trzęsło kierownikiem przy 100km/h podczsa hamowania jak cholera, wymieniłem tarcze i kloce nówki, nic nie trzęsie w żadnym zakresie.
zaczął bym od tarcz, jezeli guma lub fela nie walnięte, przypomnieć sobie podjazdy pod krawężniki, tymbardziej jeżeli jeździsz przy tej głupiej zimie na zimowych

Dzięki za rady. W przyszłym tygodniu wybiorę się na stację diagnostyczną.
Mam nadzieję że dokładnie zdiagnozują usterkę i ją usuną.
Jak tylko będę coś wiedział to odpiszę