Domykanie szyb,szyberdach

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zbliza się lato, szybki w dół szyberdach uchylony wychodzisz z samochodu i żeby to pozamykać musisz stać z wciśniętym przyciskiem aż się pozamyka.

Czy ktoś nie kombinował i nie przerobił tego tak że jak się już zacznie zamykać to można póścić przycisk i iść a zamknie się już samo???

Większość autoalarmów, ma funkcję domykania wszystkich szyb i szyberdachu! więc wystarczy podjechać do jakiegoś elektryka i on już wszystko powinien podłączyć! a jeśli czegoś nie masz, to powie co masz dokupić i zamykając pilotem centralny zamek, zamkną Ci się także szyby!!!

zgadzam sie z tym powyrzej,ja tak mam jak tylko zamkne centralny to wszystko sie zamyka,a kosztowało mnie to 30zł u goscia który zakłada autoalarmy

a najlepsze jest to ze omega b ic ma to w standarcie

z cyklu zrob to sam. zapozyczone ze klubu VECTRA KLUB
domykanie szyb z centralnym

sprawa byla tez na forum.
wg mnie najlepsze wyjscie to podlaczyc domykanie nie pod centralny, ale pod "domykanie" wtedy jest pewnosc ze naprawde chcemu zamknac auto.
tez chce to zrobic na wiosne, ale chce zalozyc przekaznik opozniajacy, ktory po wlaczeniu ryglowania zalaczy na ok 10sek domykanie, a potem p 10sek sie rozlaczy zeby neipotrzebnie nie zasilac silniczkow i elektroniki.

I dokładnie o to mi chodzi Holbit. u mnie jest domykanie ale trzeba trzymać ten przycisk a ja chce tylko wcinąć raz krótko i niech się samo zamknie

Dokładnie to chodzi mi o to że jak się już zaczną domykać okna to żeby można było póścić przycisk i domkną się one same. z tym domykaniem równo z centralnym to niezbyt bo nieraz celowo zostawiam uchylone okna jak np zostaje pies w samochodzie

A ja to bym chciał, żeby po odblokowaniu kluczykiem szyby się pootwierały.... Wtedy nie trzeba by było wsiadać do sauny. Wiem, że to niemożliwe ale chcieć można

dlaczego niemozliwe? wg mnie jak otwierasz zamek to idzie napiecie do sterownika zamka i tez mozna dac przekaznik zeby na kilka sekund dal napiecie na sterownik otwierania okien. tylko otwierac chyba okno kierowcy i zrobic przelacznik LATO/ZIMA, zebys w deszcz i snieg nie mial mokro w aucie

Cytat:
z cyklu zrob to sam. zapozyczone ze klubu VECTRA KLUB
domykanie szyb z centralnym

Niestety u mnie to się nie sprawdziło.
Zupełnie inaczej i raczej można się bardzo pomylić bo ja mam przynajmniej po dwa kable tak samo osnaczone
No ale może to nie wina kabli tylko moja

Cytat:
sprawa byla tez na forum.

Niestety nie udało mi się znaleźć - czy możesz mi pomóc???

Bardzo chętnie bym sobie zrobił tak jak mówisz czyli domykanie automatycznie dopiero przy ryglowaniu - czyli drugim kliknięciu pilota a nie przy pierwszym
Może jakieś wskazówki albo schemacik masz ???

Pozdrawiam

Cytat:
2006-02-22 12:50:28, krzysiek_33 pisze:
A ja to bym chciał, żeby po odblokowaniu kluczykiem szyby się pootwierały.... Wtedy nie trzeba by było wsiadać do sauny. Wiem, że to niemożliwe ale chcieć można

Miałem tak w Stilo. Tak samo jak domykanie działało tez otwieranie "na odległość"

Wydaje mi się że sposób z Vectry będzie bezużyteczny - centralka sterowania alarmem, szybami i centralnym w Omedze jest chyba z prawej strony. Pewnie kolory kabelków są też inne. U mnie działa domykanie szyb i szyberdachu jak włączę autoalarm. Mam niefabryczny Anakonda i za 60 zł dołożono mi funkcję domykania. W tym niefabrycznym podobają mi się ficzery, których chyba nie ma w standardowym typu ryglowanie centralnego po odpaleniu silnika, automatyczne ponowne załączenie alarmu gdy go wyłączyliśmy, ale nikt nie otworzył żadnych drzwi przez dłuższy czas, czujnik uderzenia (czy jest to w fabrycznym alarmie w Omedze???). Zakładający dołożył przekaźniki (tak twierdzi) i z tego co zauważyłem podpiął się pod guziki sterowania szyb te między fotelami i poprowadził dodatkowy kabel do sterownika szyberdachu.

Panowie...

Akurat siedzialem nad tym w ten weekend. Jesli rzecz w tym, ze nie auto domykania to pomoze albo modul, albo odpowiednie przekazniki. Jesli modul taki jest juz ainstalowany (tak bylo u mnie - 2x przekrecic kluczyk kierowcy i szybki jada w gore).

otoz jesli przy niefabrycznym alarmie szybki maja byc windowane w gore to wystarczy w prawym slupku poszukac 2 przewodow czarno-czerwonych. do jednego powinien byc juz wpiety centralny a drugi to wlasnie domykanie. wystarczy te przewody zmostkowac i wszystko gra. ja tak zrobilem i szybki dziala bezproblemowo.
nawet alarm, ktory nie ma domykania (a jest fabrycznie w aucie) to sygnalem 1s mozemy podlaczyc i bedzie dzialac.

UWAGA!
sposob na szukanie przewodow. jesli szukamy np. przewodow od centralnego (dzialaja na podanie masy) to...
jeden konie jakiegolowiek przewodu podlaczamy pod mas a drugi jakos zahaczmy o noz do tapoet (chodzi o to aby mial ceikie ostrze). teraz wtstarczy delikatnie naciac izolacje, aby noz dotknal przewodu. jesli centralny np. zamknie to znaczy, ze jest odpowiedni przewod.

""teraz wtstarczy delikatnie naciac izolacje""

a potem się dziwimy, że przewody się topią albo bezpieczniki bez powodu się przepalają

Cytat:
a potem się dziwimy, że przewody się topią albo bezpieczniki bez powodu się przepalają

robie tak od lat i jeszcze nidy problemow nie mialem rzebajeszcze wiedziec jak i gdzie

Witam!!!
To jest dobry temat...tez mnie to drazni ze trzeba trzymac ten przycisk na kluczyku....
Pytanie tylko czy da sie to wszystko przerobic bez autoalarmu???
Natomiast mam Fiata Ullyse z 2002 to z pilota po ponownym nacisnieciu moge zarowno zamknac szyby jak i otworzyc(tzw. system wietrzenia pojazdu).
Musicie jednak przyznac...ze jak ludzie ida a Ty z pilota zamykasz szyber i szyby...to robi to wrazenie na ludziach...i tak smiesznie na Ciebie patrza myśląc..."ale masz wypasiona fure"...

witam!
tak przeszukuje forum wlasnie w poszukiwaniu rozwiazania, bo tez nie lubie czekac z wcisnietym guzikiem, a rozwiazanie na forum juz sie pojawilo:

domykanie szyb

pozdrawiam

Cytat:
2006-09-14 21:52:34, farquad pisze:
witam! tak przeszukuje forum wlasnie w poszukiwaniu rozwiazania, bo tez nie lubie czekac z wcisnietym guzikiem, a rozwiazanie na forum juz sie pojawilo: domykanie szyb pozdrawiam

Zależy, który moment z tego wątku uznajesz jako rozwiązanie...i czy już to zrobiłeś oraz, czy się sprawdziło?

Jakikolwiek przewód brązowy z jakimkolwiek kolorem to masa, a reszta to idzie w odpowiednie miejsca. W omedze powinno być tak samo jak w vectrze. Może sam później spróbuje.

No właśnie panowie było by fajnie gdyby ktoś rozgryzł ten problem i napisał jak to zrobić (ja w poniedziałek pojadę do znajomych co zakładają alarmy może oni coś mi doradzą) Byłem i guzik nic mi nie pomogli

[ wiadomość edytowana przez: Maax107 dnia 2006-09-28 18:31:16 ]