| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
netpro Nubira 1,6 SX (sedan) Jelenia Góra | 2007-01-10 22:23:45 od jakiegos juz czasu jak rano pale na benzynie to obroty ida w gore i spadaja, jak nie pykne w pedal gazu to zgasnie, drugie odpalenie jest juz ok. W czasie jazdy silnik zachowuje sie jakby byl na przelacznik, dodaje gazu jest WLACZ, sciagam noge z gazu jest WYLACZ. Czuc takie odciecia, na wolnych pracuje w miare rowno (wskazowka stoi ale czuc lekkie kulenie), jak lekko probuje ruszyc, czy jechac na polgazie to jest zmulony, jak depne wiecej to idzie nawet ponad 7000 (tu mnie zastanawia brak odciecia).
Na gazie odpalanie jest ok, autko nawet nie zejdzie z obrotow po odpaleniu, a jazda pozniej jest plynna. Obstawialem sonde lambda, bo mam nawet nie wiem od czego, kumpel "mecganik" mi dal i powiedzial zebym obcial koncowke i zlaczyl kostka elekrtyczna, tak zrobilem, bledow ECU ni ema, a dzisiaj bylem na badaniu spalin i diagnosta powiedzial ze wsio jest normie. Gdzie jest problem? Pompa i filtr (przejechane ma moze 4-5tys) chyba ok, bo jak mu dam po garkach to sie kreci na maxa. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-01-10 22:33:02 wg mnie możliwości są dwie
1. zapchany/niesprawny wtryskiwacz 2. złe nastawy komputera benzynowego (nauczył się głupot gdy jeździłeś na gazie, reset powinien mu pomóc) |
rafau DU Espero 1,5 GLX => ... Wyszków | 2007-01-11 10:20:58 |
netpro Nubira 1,6 SX (sedan) Jelenia Góra | 2007-01-11 20:22:09 pamietam ze kiedys z innymi objawami walczylem i mierzylem TPS oraz czyscilem krokowy, o ile TPS wiedzialem jakie ma miec napiecia i bylo ok, to krokowego nie wiem jak sprawdzic, bo to ze dziala to ok, ale czy dziala prawidlowo?
A teraz ciekawostka, po wyjeciu przekaznika pompy paliwa auto dalej sobie chodzi na PB? zdaje sie ze pompa powinna sie wylaczyc? moze tedy droga PS jak przekrecam kluczyk to pompa zalacza sie na chwile i pozniej gasnie, czyli ok. Czy ten sam przekaznik tym steruje? PS2 do pompy dochodza dwa przewody, zlacze styka jakby chcialo a nie moglo, ale jakos podoginalem blaszki we wtyku i jest dobrze. Ktos do masy (czarny przewod) dolutowal kabelek i przykrecil do blachy. PS3 Wskaznik paliwa dziala tez nijak, jak zaleje paliwa wiecej (nie wiem ile) to nie wskazuje nic, jak wyjezdze troche to sie podnosi ale nie wyzej jak centymetr i maleje wraz z paliwem az do zera. PS4 moze zdlawiony wydech ma na to wplyw, rura od kolektora na zgieciu przy misce jest zgnieciona tak ze przepust jest moze polowe, a moze nawet mniej. Moze calosc ktora opisalem jest jakos ze soba powiazana, moze pompa dostaje jakies slabsze napiecie i mniej cisnie. Troszke sie rozpisalem, wiecej grzechow nie pamietam
[ wiadomość edytowana przez: netpro dnia 2007-01-11 21:11:45 ] |
Marcin_J Espero 1.5 Gniezno | 2007-01-12 08:19:42
Popieram. Miałem te same problemy. Kombinowałem z wymianą filtra paliwa, przewodów WN, świec, czyszczenie wtrysków i niby pomagało (prawdopodobnie efekt placebo). Odkąd zacząłem raz na 2 tygodnie jeździć na benzynie odpalanie jak marzenie. I jeszcze jedna uwaga. Tankuję benzynkę tylko za jakieś 20 PLN. Jak nalałem kiedyś cały bak to miałem to paliwko przez jakieś 8 miesięcy i w końcu się pewno zestarzało i znowu odpalanie do dupy. Teraz zawsze mam do połowy wskaźnika zupy w baku i uzupełniam właśnie za owe 20 PLN od czasu do czasu dolewając czarnego STP. Problemów z odpalaniem brak. Dodam, że śmigam śmiesznie mało. Około 8 tys km rocznie ![]() |
netpro Nubira 1,6 SX (sedan) Jelenia Góra | 2007-01-12 21:24:27 zastanawia mnie fakt ze z poprzednim silnikiem bylo podobnie, po wymianie motorka jest tez podobnie, mozliwe ze wina lezy wlasnie po stronie elektryki. Nowy silnik ma 1000tys przejechane z czego na gazie ok 8 tys.
Jutro zmienie swieczki bo mam poprzedniego silnika prawie nowe, ale nie sadze by to cos dalo. To mulenie to jakby motor nie palil na wszystkie gary, a powiedzmy od jakiegos zakresu obrotow zaskakiwal i dostawal kopa. CZyli na wolnych sa 4 cylindry, powiedzmy od 2 - 4 tys jest lipa, i powyzej znowu 4 cylindry. [ wiadomość edytowana przez: netpro dnia 2007-01-12 21:26:13 ] |
netpro Nubira 1,6 SX (sedan) Jelenia Góra | 2007-01-13 18:21:14 swieczki wymienione, niewiele to dalo, nawet nic nie dalo. Zastanawia mnie ta dodatskowa masa przy pompie paliwa, Sprawdzilem dzisiaj i jak ja odepne to pompa sie zalacza ale ledwo ja slychac i nie daje na tyle cisnienia zeby auto zapalilo, cos tam lapie ale nie zapali, jak podlacze ta mase to pompe od razu slychac i auto zapala.
Mozliwe ze wlasnie gdzie masa np na wtryski jest za slaba i nie dzialaja jak powinny? Wie ktos gdzie poprawic ta mase od pompy, gdzie szukac masy do wtryskow itd. PS tak s emysle ze moze do wtryskow podam osobny przewpd masowy na probe? Moze cos innego nie ma dobrej masy? |
maskekk Pzn | 2007-01-14 22:35:26 Jak by to byla wian wydechu to i na lpg by bylo zle , sprawdz sonde voltomierzem. Mozesz miec tez wode w paliwie, badz stara, zwietrzala bene.. |
jost Klubowy Weteran BMW 520d Lublin | 2007-01-14 22:39:13
chyba mamy nowy rekord przebiegu ![]() |
netpro Nubira 1,6 SX (sedan) Jelenia Góra | 2007-01-14 23:48:24
wydech zrobiony, nic to nie dalo w tej sprawie, ale przynajmniej rura prosta
albo cos jest namiesane z masa i wtryski albo inne ustrojstwo odpowiedzialne nie dziala jak nalezy, albo poprostu pompa juz wymieka, dzisiaj jechalem z kumplem zeby mu pokazac to mowi ze jakby pompa umierala, jest tak ze jak wale do konca to sie dlawi, a jak lekko popuszcze pedal to wyrywa do przodu. Na wszystkie gary pali, na luzie wkreca sie do odciecia. Pompa cos tam wyje, moze ot i ona do wymiany
oczywiscie przebiego to 100tys zreszta 1000tys dziwnie brzmi, lepiej 1mln |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-01-15 00:03:20 spróbuj przestawić zapłon |
maskekk Pzn | 2007-01-15 11:21:04 No to jezeli przy mocnym gazie nie tego chce jechac to wstawiam na cos z cisnieniem paliwa. |
netpro Nubira 1,6 SX (sedan) Jelenia Góra | 2007-01-15 19:10:15 z zaplonem mowicie? byla niedawno akcja ZAPLON, zrezzta pisalem o stukaniu silnika w zakrecie 2,8 - 4 tys, juz mialem czarne wizje bo kilka osob stawialo na panewki, pojechalem do goscia od zaplonow (podrzedny mechanik) ustawial na lampe (ostatnio czytalem ze zwiera sie styki AB w zlaczu diag, a on tego nie zrobil), silnik pracowal niby ciszej, ale nie bylo super.
Pojechalem do znajomego, od razu powiedzial ze zaplon za wczesny, ni emial sprzetu wiec obnizyl na oko, faktycznie autko zaczelo pracowac ciszel, ale jeszcze nieco slychac twarda prace, szczegolnie na gazie. Mozliwe ze jeszcze trzeba cofnac. Czy cykanie zaworow w niskim zakresie pod obciazeniem to tez objaw wczesnego zaplonu? Jesli tak to jeszcze musze cofnac. |
netpro Nubira 1,6 SX (sedan) Jelenia Góra | 2007-01-15 20:13:12 jakie sa nastawy zaplonu w 1,5? i jak to mechanik ma zrobic, nie wiem czy dopcham sie do ASO bo robilem juz kilka podejsc i ciagle kolejka na serwis. Pojade do jakiegos od zaplonow, ale wole sam cos wiedziec, bo on moze umic ustawic ale moze nie znac parametrow.
Jutro lece ponad 500km jedna strone i wolalbym jechac z dobrze ustawionym silnikiem |
adid11 ESPERO 2.0 CD LPG Jaworzno | 2007-01-15 20:57:18
Według instrukcji dla 1.5 wyprzedenie zapłonu wynosi 10 stopni. W kanciaku z elektronicznym zaplonem, kąt wyprzedenia zaplonu ustawialo się na lampe stroboskopową którą podlanczalo się pod kopulke i sprawdzalo się czy w momęcie błyśnięcia znaczek na kole pasowym wołu korbowego pokrywa się z odpowiednią wartością za skali którą umieszczalo się w okolicach koła pasowego(w odpowiednim miejscu), by przestawić zaplon, należalo pokręcić kopułką o odpowiedni kąt. Podejrzewam ze w Esperaku zaplon ustawia się podobnie. |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2007-01-16 08:17:00 Swojego czasu to przerabiałem
Problemem był słabo widoczny znak na kole pasowym. Musiałem zanurkować pod samochód, wyczyścić koło pasowe w celu znalezienia znaku i jeszcze delikatnie to miejsce oznaczyć farbą - bo samo przy wirowaniu jest niewidoczne. A jak ktoś ma b. dużą lampę to pewnie jeszcze bedzie musiał wymontowac filter powietrza, bo dojście "do oświecenia znaków" jest zerowe. A do którego cylindra powinno sie prawidłowo podłączyć impulsy do stroboskopu to nie wiem - na każdym kablu wskazywało inaczej - Gdzieś wyczytałem, że do 4 , i na nim tą regulacje przeprowadziłem - Ale nie zdziwię się jak coś skopałem. A to zwieranie styków diagnostycznych A-B ??? Po co to ?? Jaka jeszcze inną celebre trzeba wykonac przy takiej regulacji ??? |