Zrobiłem dziś "sitko". Na połaczeniu kolektora z dalszą częscią wydechu. Zakrywa ono całą 5cm średnice i posiada otworki ok.4mm (takie sita sa w okapach kuchennych). Spaliny więc zostały zdławione dosc znacznie.
Co do kolektora to wyglada on tak. Zdjecie robione telefonem.
Widać na nime 4 rury schodzące sie w jeden kanał oraz kawalek sondy z wycietymi zebrami w osłonie. Sonda wyraźnie jest bardziej gorąca ,niestety :/... nie przyniosło to rezultatów

((((((.
Zauwazyłem natomiast dziś następującą rzecz. Sonda krotko po nagrzaniu(po rozruchu zimnego silnika) bardzo dobrze generuje napiecie, nawet na gazie pokazuje tak jak ma pokazywać, natomiast gdy silnik zaczyna sie porzadnie rozgrzewać, wszystko siada tak jak zazwyczaj.
Po zamontowaniu sitka i braku rezultatów postanowilem zrobic jedna rzecz. Sonda zeby sprawdzac zawartosc tlenu w spalinach musi miec dostep powietrza z zewnatrz(jako punkt odniesienia) Jedyne miejsce gdzie to powietrze moze sie dostac to otwor ktorym wychodzi przewód. Wprowadzilem wiec silnik na dosc wysokie obroty, sonda oczywiscie przestala generowac napiecie i w tym momencie przy pomocy recznej pompki skierowalem strumien powietrza w otwor ktorym wychodzi przewod z sondy. Nagle sonda zaczela pieknie i szybko generować napiecie !!!!! Po zaprzestaniu "dmuchania" sonda zwolnila po czym przestala generowac napiecie :]. Tak jakby powietrze ktore sie w niej znadowalo zostalo zuzyte. Sonda umieszczona jest za silnikiem, jest tam gorąco jak diabli, ale raczej jest tam dostep tlenu. Byc moze powietrze nie moze sie dostac do wnetrza sondy, a jezeli sie dostanie to czemu sie zuzywa ????? Czyzby jakas nieszczelniosc w jej wnetrzu i spa;iny przedostaja sie na "druga strone" sondy ???
No panowie ..oto zagadka. Pierwszy raz sie z takim czyms spotykam i nie mam pojecia o co chodzi, nie daje mi to spokoju.
Oczywiscie mozna kupic druga sonde ale ...ta jest nowa i czyzby fabrycznie uszkodzona ??? A moze wystarczy powiekszyc otwor gdzie wychodzi przewod ??? Moze nasunac na jej korpus wezyk i doprowadzic nim chlodniejsze powietrze z innego miejsca ??? No naprawde brak mi juz pomyslow :].