Silnik na wtrysku a inst. gazowa gaźnikowa - co zrobić aby ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam klopot , mam astre combi, silnik jest na wtrysku a jakiś grzbiet zamontowal w niej zwyklą instalacje gaźnikową, bez komputerka, i bez sekwencji,
- co powinno sie dodać aby ta instalacja była odpowiednia dla takiego silnika ?

ostatnio zaczoł na gazie znowu strzelać, przy czym już nawet na benzynie przy wciśnieciu pedalu gazu tak mocniej wóz zaczyna nie rowno pracować jakby ta benzyna zaczynala go zalewać, poprostu silnik nie pracuje płynnie i jakby czuć szarpania.
- ktoś wie gdzie jest przyczyna i gdzie sie z tym udać ?

Nie wiem co to za silnik, ale myślę, że II generacja spokojnie wystarczy. Więc dołożenie kompa LPG (np. Bingo, Autronic AL-700) z dobrym emulatorem powinno załatwić problem na przyszłość. Koszt ok. 350 zł. Myślę też, że obecne problemy z pracą na benzynie to wynik braku emulatora sondy, lub padniętej sondy lambda. Na początek zrób reset ECU i zaadoptuj silnik na benie. Jeśli zalewanie ustąpi to przyczyną jest brak emulacji na LPG, jeśli dalej będzie zalewało to jest duże prawdopodobieństwo, że sonda powiedziała papa.
Co do strzałów to układ WN do przeglądu/wymiany (świece, przewody, palec, kopułka ewentualnie moduł zapłonowy). Powodem może też być zbyt uboga mieszanka na LPG, wtedy należy zrobić regulację instalacji LPG.

no dzięki wielkie,
jutro jestem umuwiony u mechanika elektryka, zobaczymy co on tam wybada?
wóz jest z 95 r, wiem tylko że jest na wtrysku, ale jak bede wiedział coś wiecej to napewno sie tu jeszcze odezwię.

narazie dzięki

No więc tak, wóz był u speca elektryka:
- wymieniono kable te od świec, bo na jednym coś nie tak chodziło,
- wymieniono filter paliwa,
- usunięto drobny wyciek z przewodu paliwowego ( wąż gumowy)
- przeczyszczono wszystkie styki styki elektryczne z klemami,
obecnie wóz śmiga pięknie na paliwie , koszt za to wszystko wyniusl 270zł, jeszcze wymienić tumik musimy,

zaś co do gazu to jeszcze nie wiem, bo narazie jeździmy na paliwie, ale też do gazomajstrów w niedalekiej przyszlości podjedźiemy.

narazie dzięki za wszystko