Blenda

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
mam zamiar zamontować blende na szybę tylną do e36 sedan
mam pytanie czy kupować z allegro z włókien szklanych itd. czy dwa razy droższą plastikową z giełdy

droższe z ABS-u, te z żywicy zawsze są nie równe, i bardzo ciężko kładzie się na tym lakier. Ja swoją dwa razy już miałem malowaną i nadal lakier na tym siada. Jak masz możliwość to kup droższą bo efekt późniejszy będzie dużo lepszy

tez mam zamiar kupic,do e36 coupe,czarna

ja mam tą tańszą z allegro i jeszcze jej nie założyłem bo za bardzo nie wiem jak kupiłem silikon ten do szyb bo ponoć na nim sie to klei. Jak sie do tego zabrać ona jak narazie jest prosta trzeba by ją jakoś dopasować do kształtu szyby żeby przed przyklejeniem pomalować na już odpowiednio wygiętej ?? Nie wiem czy trzeba ją jakoś w temperaturze wyginać żeby nabrała kształtów , co z ta ramką która jest w okół szyby na niż mam przykleić blendę czy pod nią wstawić jakoś ??

Jeśli ją polakierujesz w takim stanie jak jest, bez dopasowania, to lakier zacznie pękać. Musisz ją przymierzyć, przymocować mocnymi taśmami klejącymi i za pomocą opalarki delilatnie podgrzewać i wyginać. Żywica daje się łątwo formować pod wpływem ciepła, w końcu to forma plastiku. Jeśli codzi o klejenie to nadaje się do tego każdy silikon, ten co kupiłeś do szyb będzie i tak bardzo mocny. Należy nałoźyć dużo silikonu pod tą blende, najlepiej w 3 , 4 miejscach na szybie, i co jest najważniejsze, musisz przeciągnąć sieniutką warstew silikonu w miejscu styli blendy z dachem. Stworzyć taką jak by formę uszczelki, gdyż podczas jazdy tą szparą będzie się dostawało powietrze pod blęde i zacznei działać ja spojler, a co się stym wiaże zerwie ci ją. Ja ja pierwszy raz ją zakładałem nie pomyślałemo o tym i po tygodniu przy 140 km/h wyrwało mi ją.

wielkie dzięki za rade