Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2007-01-20 16:14:50 Może zasyfiona przepustnica lub silniczek krokowy... ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-01-20 16:23:35 typowy objaw padniętej cewki w aparacie zaplonowym
koszt - 30 zł wymiana - jakieś 20 |
Franeczek_Espero Daewoo Espero MałaPolska | 2007-01-20 16:42:28 W sierpniu była wymieniana kopułka, paski nie paski, oleje, rozrządu, pompy, odmy, regulowanie itp. Cewka hm... podpowiem mechesowi w poniedziałek, bo dziś raczej jej nie kupię. Tylko skąd te dwa wystrzały w filter powietrza? |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-01-20 16:54:30
na 90% cewka w aparacie (nie mylić z cewką zapłonową) ceweczka ta informuje komputer w którym momencie wywołać iskrę zapłonową. Niedomaganie jej może powodować takie objawy - strzały, losowe unieruchmienie silnika itp. |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2007-01-20 17:05:34 popieram, pierwsze co mi przyszlo do glowy to cewka aparatu zapl - mialem podobne doswiadczenia, tylko szopki byly jak cewka sie nagrzala. nie jezdzij z tym bez potrzeby bo cewka kiedys sie przepali i to wkrotce i juz auta nie da rady odpalic... |
Franeczek_Espero Daewoo Espero MałaPolska | 2007-01-20 17:41:05 Dzięki, dzięki. Dziwi mnie to, że Wy mając jedynie opis takie coś typujecie a meches miał auto na prawie godzinę i na to nie wpadł ![]() |
![]() Michal-500 Clio Sosnowiec | 2007-01-20 17:43:02
Bo my jeździmy tym samym autem co Ty.. a mechanik? ![]() |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2007-01-20 22:45:35
u mnie tez mechanik p....dolil glupoty ale oni znaja sie przewaznie na mechanice a elektryka to juz inna sprawa - potrafia tylko cos sp... za to jak oddalem auto do najlepszego elektryka u nas to w 2h znalazl przyczyne miernikiem - mial jakis katalog w ktorym mial ponotowane wartosci poszczegolnych parametrow wiązek itp do kazdego auta - i robil to sam sprawdzajac wartosci samochodow sprawnych... zaspiewal 70zl za diagnoze cewki ale ja bylem w 7 niebie pomimo tej ceny ze w ogole odkryl co sie dzialo |
![]() maskekk 1,5 wwa | 2007-01-21 00:22:49
Przychylam sie w 100% do tej tezy |
![]() tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2007-01-21 00:46:57 jeszcze jedna rzecz-powiedziałeś że wymieniałeś kopułke a palca niewymieniłeś??(koszt to jakies 10zl)
Również przychylam się do tezy cewki lub mniej prawdopodobny palec. |
![]() rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2007-01-21 01:42:34 jasne ze cewka - nawet w poldasie bylo tak samo u teściowej jak sie caly moduł zapłonowy zdupił....(tylko tam juz byl bezrozdzielaczowy) |
Franeczek_Espero Daewoo Espero MałaPolska | 2007-01-22 16:20:42 No i autko od rana w ASO, coś grzebali, grzebali a ja poszedłem na miasto. Wracam i pytam co i jak, a oni że dalej szukają przyczyny. Mówię, że może cewka a oni że też tak myśleli na początku ale sprawdzili obie (ponoć są dwie) i działają jak należy, podejrzewają moduł w układzie zapłonowym, za 190zł ale akurat nie mieli takiego na stanie więc na jutro mają zamówić. |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-01-22 20:21:41
cewki są dwie - jedna to zwykła cewka zapłonowa jaką ma większość aut. Druga to mała ceweczka impulsatora ukryta w aparacie zapłonowym. Możliwe że padł moduł, ale ja na wszelki wypadek kazałbym wymienić tę właśnie małą ceweczkę - kosztuje zaledwie około 30 zł, więc nawet jeśli nie pomoże to wiele nie stracisz. Jej awaria może się pojawiać i znikać, więc ciekawi mnie jak mechanicy ją sprawdzili (no chyba że założyli nową i usterka dalej się pojawiała) Moduł kosztuje jak sam napisałeś znacznie więcej... A aso wymieni ci moduł, a jeśłi to nie pomoże to wymienią również cewkę, kable wn - a zapłacisz za wszystko, mimo że tylko jeden element wymagał wymiany. |
Franeczek_Espero Daewoo Espero MałaPolska | 2007-01-23 14:15:10 Jest winny, to nie moduł tylko.. jakiś kabelek wchodzący do kopułki, wada fabryczna, w środku był naderwany, i pod wpływem wstrząsów przerywał. Koszt naprawy 30zł + kable.
Przy okazji wymieniłem stabilizatory w przodzie + geo. |
Franeczek_Espero Daewoo Espero MałaPolska | 2007-01-23 17:40:38 Hahh, no jaja. Auto było u nich od wczoraj rana, chcieli żeby postało u nich na noc, bo rano coś mieli sprawdzać. Odebrałem, zapłaciłem, pogadałem i pojechałem na zakupy. Nie zrobiłem nawet kilometra i ...padło dokładnie w ten sam sposób co przedtem. Po 5 minutach odpalił i zawróciłem do ASO, będąc na górce praktycznie koło nich ponownie zgasł i już nie odpalił. Poszedłem po mechanika, przy nim też nie odpalił. Pokombinował coś - odlalił i kazał się z nim przewieźć, nie wyjechaliśmy nawet na główną bo ponownie padło. ![]() Wrrr... Może ja mam jakieś złe fluidy? |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2007-01-23 17:45:21 Pewnie nie wymieniliscie dalej cewki? |
Franeczek_Espero Daewoo Espero MałaPolska | 2007-01-23 18:08:44 Kurde, mówiłem mu dziś o niej kilka razy, mówi że jest dobra. |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2007-01-23 18:54:05 Jeszcze raz powiem to samo co koledzy, b.duże prawdopodobieństwo problemów z układem zapłonowym :
1) Ceweczka w aparacie zapłonowym (Coś o tym TU) 2) możliwe jest także uwalenia przewodu WN pomiędzy cewką zapłonową a środkowym palcem rozdzielacza (kopułką) 3) sprawdź dokładnie bezpieczniki (łaczówki), czy nie sa poluzowane, czy może któryś nie jest felerny (kumplowi ostatnio w VW wypadł i auto zgasło...rozebrali trochę samochodu zanim ustalili przyczynę) |