Filtr oleju

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. jestem nowym klubowiczem ale już troche poczytałem na forum i tego o co chce zapytać nie znalazłem. Mam pytanie czy filtr oleju zakręca się samymi rękami ?? bo mi znajomy tak powiedział żebym nie dociągał kluczem bo filtr sam się później dociąga pod ciśnieniem. troche mi sie to nie widzi??

Ja zawsze dokręcałem ręką i nigdy nie kapało a jak przychodziło do zmiany oleju to musiałem kluczem odkręcać bo tak był dociągnięty.Więc to jak widac jest prawda

jak sie nie ma klucza do odkręcenia to długi śrubokręt tez pomaga
wystarczy przebic i pociagnać
no a dokręxca sie ręką

Uszczelkę filtra przed przykręceniem smarujesz smarem stałym. Nie używaj do tego wlewanego oleju bo nie będziesz wiedział czy to olej kapie czy tylko to co smarowałeś. Ja zawsze dokręcam ręką bez klucza ALE albo ubieran rękawiczki z gumkami albo używam szmatę (aby ręce się nie ślizgały). W każdym poradniku dotyczącym wymiany oleju podkreslają aby dokręcać siłą ręki bez klucza. Klucz używasz do odkręcania. Warto wymienić uszczelkę korka spustowego bo kosztuje grosze a może cieknąć (ja tak miałem).
pozdrawiam
Arturek

Doktęć ręką,posmaruj uszczelkę starym olejem tym co wylewałeś z uszczelki nie będzie Ci aż tak kapało żebyś nie wiedział czy to olej czy inna substancja,będzie się lało jak nie dokrencisz,dokręcasz filtr ręką,bez przesady żeby go dokręcać na siłę poprostu dokręcić.Jak będziesz go dokręcać na siłe lub kluczem to go już nie odkręcisz,filtr faktycznie sam się zassie.Z tym odkręcaniem śrubokrętem to ostrożnie należy wbić śrubokręt w tylnej części filtra aby nie uszkodzić gwintu obudowy filtra.Polecam odkręcanie kluczem

Ja też dołączam się do wcześniejszych postów kolegów.
Przy wymianie dokręć filtr mocno przez ścierkę albo ręką.
Oczywiście przed przykręceniem filtra nie zapomnij posmarować smarem uszczelki filtra.
Coprawda warto zakupić klucz bo przydaje się przy odkręcaniu filtra.

Dzieki za dobre rady, napewno skorzystam. Pozdrawiam !!!

mi tez mechanik dokrecił reka i jak jezdziłem po dziurach to sie popuscił i kapało ;p

Cytat:
2006-11-13 20:36:28, ruszi pisze:
mi tez mechanik dokrecił reka i[...] kapało

... musi słaby w rękach był

panowie a powiedzcie gdzie jest filtr oleju w efi 1,6 16v bo mama zamiar zminic samemu laej ale nie wiem gdzie jest ten filt i czy jes dojscie bo nei chcem dawac jakims paaprucha siano za wymiane jak moge zrobic to sam pozdrawiam mile widziana fotka))

Cytat:
2007-01-18 16:32:59, piotrek_87 pisze:
panowie a powiedzcie gdzie jest filtr oleju w efi 1,6 16v bo mama zamiar zminic samemu laej ale nie wiem gdzie jest ten filt i czy jes dojscie bo nei chcem dawac jakims paaprucha siano za wymiane jak moge zrobic to sam pozdrawiam mile widziana fotka))

jest krecony w blok silnika 'od tylca'

czyli łatwo fojsc do neigo i moge normalnie bez problemu go wymienic??? pozdrawiam

Cytat:
2007-01-18 16:44:44, piotrek_87 pisze:
czyli łatwo fojsc do neigo i moge normalnie bez problemu go wymienic??? pozdrawiam

tak, ale jedynie od spodu. najlepiej z kanalu, choc ja obchodzilem sie bez

bez kanału na 2 lewarkach ehhehehhe a powiedzce czy w dobrej kolejnosci zminie olej odkrecam korek przy silniku puzniej przy misce olej zlatuje w długa wymienia filtr
i w odwrotnej kolejnosci skrecam nalewam swiezutki pachnacy olej dla mojego kochaego essa

Cytat:
2007-01-18 20:33:24, piotrek_87 pisze:
bez kanału na 2 lewarkach ehhehehhe a powiedzce czy w dobrej kolejnosci zminie olej odkrecam korek przy silniku puzniej przy misce olej zlatuje w długa wymienia filtr i w odwrotnej kolejnosci skrecam nalewam swiezutki pachnacy olej dla mojego kochaego essa

najlepiej rob to na cieplym silniku i nie oparz sie olejem