Problem z przyśpieszaniem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam pewien problem z moim essim 1.4 benzyna na jednopunkcie 93r. Polega on na tym, że gdy wcisne mu pedał gazu do oporu przy ruszaniu, czy zmianie biegu na wyższy głównie odczuwalne na 1,2 i 3 biegu to jest zmulony i przktycznie nie przyśpiesza. Gdy wcisne mu pedał do połowy to jest OK, a lekko powyrzej połowy to go szarpie. Czym może być to spowodowane i jak sprawdzić bez podłączania do kąpa, (o ile jest możliwość) wtrysk, świece, filtry, czujnik tem. powietrza ,tem. silnika OK Oprącz tego pali 2 litry więcej niż wcześniej. Silnik ma równe obroty, cicho chodzi. A jeszcze jak wrzuce 2 czy 3 wcisne mu gaz do oporu i go zmuli, to nie puszczająć gazu gdzięś po 5 sekundach przyśpiesza normalnie. Tak jak pisałem wcześniej na 4 i 5 biegu jest to praktycznie nieodczuwalne. Z góry dzięki za wszelkie rady.

Hmmm, z podobnym problemem borykają się prawie wszyscy użytkownicy jedencztery. Wpisz w wyszukiwarce słowo "trauma", wyskoczy Ci ciekawy wątek.

W Twoim prypadku, kiedy niedostatek mocy skojarzyłeś ze znaczym zwiększeniem spalania radziłbym sprawdziś sondę lambda. Też sporo o tym znajdziesz używając wyszukiwarki.

Druga rzecz, która mi się na myśl nasuwa to temperatura silnika. Może być tak, że silnik ma niską temperaturę(się niedogrzewa) i jeździsz po prostu na "ssaniu". W tym przypadku wymiana termostatu, lub obudowy termostatu(z racji zaworka samoodpowietrzającego układ chłodzenia, który lubi się zepsuć) może przynieś efekt w postaci zmniejszenia zużycia paliwa.

Poczytaj o tym trochę.

Powodzenia

dzięki za podpowiedź ale z temperaturą wszystko OK już przez to przechodziłem, czujnik, termostat wymienione, co do sondy też wymieniłem ale zakupiłem na szrocie, muszę jeszcze sprawdzić ale powinna być dobra w porównaniu z tą co miałem wcześniej.

witam miałem nie dawno to samo w essim 1,3 z 93 tak się zaczynało jak u ciebie ale potem i na 4 i 5 biegu się mullił po wymianie cewki wszystko ok sprawdź czy nie pordzewiała wcześnij wynieniłem świece kable wn i nic okazało się ża to cewka normalnie kosztuje ok 250zł ale ja kupiłem na allegro za 160 nową i już ze 2 mc bez zarzutu