MotoNews.pl

Przelaczenie benzyna-gaz... ustawienie czasu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie.. moja celika juz na gazie smiga.. jak nigdy tylko jest 1 szkopol

niemoge ustawic przelaczania faz benzyna-gaz... miedzy parownikiem a mikserem jest wezyk dlugosci 25cm a jeszcze na tej dlugosci jest zmieszczony silniczek krokowy

wszytsko jest zawoli a komputer bingo S

jak dobrze dobrac nakladanie sie faz benzyna-gaz by podczas przelaczania na gaz nieszarpalo probowalem juz i w gore i w dol .. i zawsze ejstem niezadowolony

mam przelaczenie podczas narastania obrotow... niechce gdy spadaja bo niechce ryzykowac ze zgasnie

czekam na jakas krutka instrukcje mam komputer podpiety pod sterownik bingo wiec moge potestowac

Jak nie chcesz, żeby szarpało to musisz ustawić na "opadające" inaczej zawsze będzie szarnięcie. Nawet przy opadających może to wystąpić jak podczas przyspieszania przytrzymasz autko na granicy obrotów przełączenia, a to dlatego, że w trakcie przełączania silnik krokowy ustawia się w PWA i najmniejsze odchyłki w zapotrzebowaniu na dawkę gazu powodują, że może silnikiem "bujnąć". Ja u siebie mam ustawione 0,8s przy opadających. Czas ustawiałem podczas postoju tak by po przełączeniu obroty nie spadły poniżej 750.

Ja mam czas przełączenia ustawiony tak jak było domyślnie w Bingo (nawet nie wiem ile to jest - chyba 1 sekunda) Obroty opadające. Przełączenie zawsze występuje przy przełączaniu z 1 na 2 bieg, ewentualnie z 2 na 3. Wszystko przy obrotach 2000.

Tego nigdy nie ustawisz idealnie, bo jak przełączysz bez obciążania silnika będzie inaczej niż jak przełączysz startując ostro ze świateł (wtedy będzie "dziura").

Już wyrobiłem w sobie nawyk, że jak przełączy, to zanim puszczę sprzęgło i dam w gaz to chwilę (pół sekundy) odczekam, żeby się wszystko ustabilizowało.

Przy tak krótkim wężu ustaw sobie spokojnie na opadające i wtedy baw się z czasem.
Pozdro.

Cytat:
2007-01-19 13:46:02, Perzan pisze:
Przy tak krótkim wężu ustaw sobie spokojnie na opadające i wtedy baw się z czasem. Pozdro.

zgadzam sie w 100% ja tez mam jakies 20-25cm i od nowosci ustawione na spadajace. poczatkowo mialem ustawione na 0,5s, pozniej 1s a teraz 0,8s i jest ok. nawet nie wiem kiedy instala sie porzelacza