MotoNews.pl

OC Rata

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie mam oplaconej drugiej raty w Gromiastym. Pytanie moje jest takie....Czy przy kontroli Panowie oficerowie moga miec jakies hallo do mnie? Ogolnie czy OC jest wazne czy nie? OC mam do konca lipca ale wiadomo rata jest na fifti fifti.
Dzieki)

dowod ci odbiora autko scholuja i kare dowala chyba cos kolo 5000 za brak waznego OC

też się nad tym zastanawiałem jak to jest. bo pierwsza ratę zapłaciłem normalnie dostałem ładnie potwierdzenie itp. i jak nadszedł czas płacenia drugiej raty udałem się do pobliskiej agentury Allianza w celu dokonania zapłaty, to gośc mi powiedział że u niego tylko pierwsza rata i żebym sobie zrobił np. przelew przez internet.

I tak sie zastanawiam skąd w takim razie Panowie Niebiescy będą wiedzieć czy opłaciłem drugą ratę czy nie?!

[ wiadomość edytowana przez: Zakrent21 dnia 2007-01-24 08:22:24 ]

chyba że masz z PZU OC - tam na swistku pisze do kiedy obowiązuje OC, przy opłacie I raty stęplują bodjaże i ten świstek, więc generlanie masz podbite na rok oczywiście wymaga to wciśnięcia kitu pieczarkom i najlapiej nie wożenia ze sobą świstków z opłatami (dokonanymi lub nie)

wprawdzie nie jestem już w PZU, ale kiedyś tak to wyglądało, przypuszczam że do tej pory się nic nie zmieniło

podsumowując - KOMBINATORYKA

Właśnie mam tez podobne pytanie , jestem w ALLIANZ , zaplacilem juz druga ratę czy papierek ( OC ) podpisywany przy wplacie 1 raty wystarczy mi wozic czy musze jeszcze potwierdzenie mieć przy sobie ze wplacilem też za drugą ratę?

Ja mam w PZU ale zszywaczem dopiete potwierdzenie zaplaty. I jak bym jest napisane I rata nawet jakbym to wypiol to zostaje mi puste kartka, owszem jest napisane ze oc wazne do lipca tego roku ale nie mam zadnego podpisu czy pieczatki

Ja mam na druczku z hestii, że OC mam ważne do połowy czerwca, mimo, że też płaciłem na raty (II miałem w grudniu). Nie wożę ze sobą żadnych druczków wpłat, gdyż przy kontroli wystarczy mieć dowód zawarcia ubezpieczenia - a to mam na takiej tekturce wraz z zakresem w jakim to obowiązuje. Więc
chyba ważne jest to że ma się zawartą polise, a nie że się nie zapłaciło którejś raty, bo Policje to nie obchodzi.
Jak ja nie zapłace to ubezpieczyciel mnie będzie ścigał za to...

Cytat:
2007-01-24 11:21:57, lagarto pisze:
[...] Nie wożę ze sobą żadnych druczków wpłat, gdyż przy kontroli wystarczy mieć dowód zawarcia ubezpieczenia [...] ważne jest to że ma się zawartą polise, a nie że się nie zapłaciło którejś raty, bo Policje to nie obchodzi [...]

Bzdura. Zdziwisz się kiedyś...

Kolega legarto ma racje. Dowiadywalem sie kiedys w TU Filar jak wyglada sprawa wplat i co sie okazuje ... Umowa o OC jest zawierana na czas okreslony (zwykle rok) co oznacza ze przez rok twoje auto jest ubezpieczone. Sprawa uregulowania kolejnych rat jest sprawa miedzy TU, a kierowca co oznacza ze w razie opoznien w zaplaceniu - TU nalicza odsetki, albo przekazuje sprawe do sadu z powodztwa cywilnego. Szczerze to policja moze ci nagwizdac jesli nie masz wplaconej raty, tylko ze malo kto o tym wie i policja udaje cwaniakow. Poczytaj sobie nowelizacje ustawy o zasadach ubespieczen komunikacyjnych o ile pamietam z 2003 roku (ale nie jestem pewien) tam jest zapis ze ubezpieczyciel ponosi odpowiedzialnosc za auto przez caly czas trwania umowy o ubezpieczenie, a jezeli nie zerwal z toba umowy na podstawie nie oplacenia skladek to dalej sa za auto odpowiedzialni. Jest jednak pewien minus - nieoplacenie skladki moze spowodowac nie wyrazenie zgody TU na pokrycie strat wynikajacych ze zdarzenia drogowego. Wniosek jest jeden ... lepiej miec wszystko uregulowane jak trzeba

Jak nie zapłacisz drugiej raty to dostaniesz upomnienie, odsetki za zwłokę, nastepnie komornik itd.

Cytat:
2007-01-24 12:01:12, vital pisze:
Bzdura. Zdziwisz się kiedyś...

Na razie na dwie kontrole wystarczyło.....
Chyba, że trafiłem na mało upierdliwych policjantów...

OC jest zawarte NA ROK. I jak już ktoś napisał opłacenie drugiej składki to brocha TU. W innym przypadku nie byłoby czegoś takiego jak składka roczna na dwie raty, tylko ubezpieczenie półroczne. A że z tego mogą być kłopoty potem, owszem, ale ubezpieczenie póki co masz.

Ja też jeżdziłem przez miesiąc bez II raty i zatrzymała mnie policja, wystraszony byłem że hej, ale mimo że mieli wyraźnie napisane kiedy upływa termin zapłaty II raty a żadnego potwierdzenia im nie dałem to nic nie powiedzieli. I faktycznie z tego co się dowiedziałem to nic powiedzieć nie mogą... Ale jak gdzieś pierdykniesz... to wtedy będą kłopociki

Nie opłacenie drugiej raty składki za ubezpieczenie OC nie powoduje ustania jej ważnośći.Jak nie opłacisz to polisa nie ulegnie automatycznemu odnowieniu i tyle.Pewnie będą chcieli Cię zwindykować ale spox., możesz jeździć bez bólu i żadna kara Ci nie grozi bo nie masz jej za co dostać.Kara jest nakładana przez Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny jeśli samochód ma polskie tablice a nie jest ubezpieczony(nawet jeśli stoi pod ziemią).
Kary są takie:
do 3 dni przerwy 100 euro
3-7dni przerwy - 300
powyżej 7 dni- 500 euraszczy
Pzdr.

a mnie x razy zatrzymywali do kontroli i sprawdzali tylko polise bez potwierdzenia zaplaty, powiedzieli ze ich interesuje czy zawarte jest ubezpieczenie a nie to czy jest zaplacone. w perzypadku stluczki to samo wyjdzie bo bedzie kara od policji + od jakiegoś głównego urzedu ktory sie ubezpieczeniami zajmuje czy czymśtam.

Ja płace przez internet
siadam do kompa > przelew > drukuje potwierdzenie przelewu > i wszytko gra.

Cytat:
2007-01-24 15:16:53, jankes6 pisze:
(...)
Jak nie opłacisz to polisa nie ulegnie automatycznemu odnowieniu i tyle.
(...)

No właśnie chyba nie do końca. W Sierce nie opłaciłem, poszedłem po 1,5 miesiąca od wygaśnięcia umowy, i okazało się, że nic nie zgłaszałem, więc umowa jest przedłużana automatycznie. Jak zapytałem czy teoretycznie mogą mnie ścigać za to że nie miałem 1,5 miesiąca ubezpieczenia, okazało się że nie, bo je miałem, tylko nie zapłaciłem no i nie miałem na to kwitu, ale wg nich umowa nie została zerwana = została przedłużona.

Niedawno kupując dostawczaka, musiałem zasuwać do starego ubezpieczyciela, bo przedłużaliby cały czas umowę z poprzednim właścicielem, mimo że upłynąłby okres na kwicie.

[ wiadomość edytowana przez: Wojo dnia 2007-01-24 16:49:04 ]

Lee to wyjezdzam dzis Gromiastym na misasto

Cytat:
2007-01-24 16:20:58, JmB pisze:
Ja płace przez internet siadam do kompa > przelew > drukuje potwierdzenie przelewu > i wszytko gra.

a slyszales w czoraj w dzieniku ze jak policja cie zlapie to ten swistek nic wart dopiero ja ci dosla orginal to jest wazne , w tym czasie jestes ubezpieczony ale policja ma prawo cie ukarac pozdrawiam

Cytat:
2007-01-24 20:28:31, jacula pisze:
a slyszales w czoraj w dzieniku ze jak policja cie zlapie to ten swistek nic wart dopiero ja ci dosla orginal to jest wazne , w tym czasie jestes ubezpieczony ale policja ma prawo cie ukarac pozdrawiam

z ego co wiem to nalezy miec potwierdzony przez bank przelew np wbk wymaga stępla (napisane tak n awydruku)
a np inteligo ma notkę " dokument generowny elektronicznie , i nie wymaga potwierdzenia - dlatego ja zapłace za oc za rok a ac na 2 rat sobie rozłoże
poprzednie orzbilem na 2 raty - musiałem wozić te "zasrane potwierdzenie"