No i gaz od 1 maja w gore!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak podaje dzis Wyborcza, cena gazu od 1 maja rosnie z powodu wprowadzenia dodatkowej akcyzy w wysokosci 40% i jest wieksza niz wymaga UE!

Ministwrstwo Finansow lata w ten sposob spadek dochodow do budzetu z tytulu mniejszej sprzedazy ON i benzyn.

Szlag trafia!!!

[ wiadomość edytowana przez: Rysiu dnia 2004-04-01 02:34:52 ]

.... chyba się potnę Ciekaw jestem, o ile groszy na litrze wzrośnie cena gazu..... (może ktoś ma już na ten temat jakieś informacje?)
Nawiasem mówiac, szkoda, że nasz "kochany" rząd dostosowuje tylko ceny, natomiast płace ciągle pozostają te same....

Rysiu
Bo i ja się przestraszę
Tylko może podali 40% czego ?
Był już post, Rzeczpospolita dotarła do jakiegoś projektu i te 40% spowoduje wzrost akcyzy, czyli ceny litra paliwa o 9 groszy.
Mam nadzieję, bo dopóki nie podadzą tego oficjalnie, nigdy nie będzie pewności.

To było do przewidzenia. Najpierw namowy do ekologicznej jazdy na gazie a potem w dupe!!! Co prawda nie mam instalacji ale szlak mnie trafia na takie podejścia. A pamiętacie ( projekt do chwili obecnej jest w lasce ) że właścicxiele pojazdów z instalacją gazową mieli rocznie płacić jednorazowy podatek w wysokości 1000 PLN. Chwilowo to zaniechano... ale nie wywołuję wilka z lasu. Już nawet ropa zbliża się do ceny benzyny i diesel staje sie coraz mniej opłacalny ( wstępna różnica ceny między benzyniakiem i dieslem) To już tylko 0,50 PLN na litrze. Kto wie jak będzie z gazem

I w dodatku otwarcie się przyznają do ściągania z nas haraczu na budżet w cenie benzyny. I to jest legalne, a jak ktoś chce to obejść to mafia i bandyta - warci jedni drugich

A już sie przestraszyłem ,że cena gazu na stacjach wzrośnie o 40% . Ale i tak cholera człowieka strzela,ciągle tylko podwyżki

Doczytałem ten artykuł.
Jest akcyza podniesiona o 38,5%, a ceny wzrosną od 9 do 12 groszy (wchodzą jeszcze sprawy VAT-u).
Nie ma obaw Panowie i Panie

A tak nawiasem mówiąc to dziś jaki dzień mamy ??????

Akurat ta informacja jest prawdziwa, bo wzmianki pojawiały się już jakiś tydzień albo 2 temu w innych gazetach.

Powiedzmy ze to prawda to i tak gaz bedzie ponad 50% tanszy od benzyny tym bardziej ze panstwa OPEC wczoraj podjeły uchwałę o obniżeniu wydobycia ropy co za tym idzie ceny pojda w górę.

No i właśnie o tym mówię mirwin
Nie ma co panikować isię ciąć. 9-12 gr. na litrze to żadna podwyżka. Większe różnice są czasami pomiędzy cenami latem i zimą

Podwyżka będzie wyższa, bo obejmie również koszt transportu do stacji, a ten wzrośnie, bo cena paliwa wzrośnie

jeśli to prawda a nie prima aprilis to powiem jednym słowem Fuck!!!!
Człowiek chce oszczędzać a tu dżida w lecy
To ja jutro skręcam gaz

A tak na poważnie to gaz zdrożeje z kilkunastu procent akcyzy do 40% ale od ceny wyjściowej czyli wytworzenia czyli max o + 15gr/litrze

Bosze co za kraj niedlugo bedzie akcyza od podatku od akcyzy

Moze nie bedzie zle

pozdr

Z tego co wyczytałem w temacie to ministerstwo oficjalnie podaje że powodem jest łatanie dziury budżetowej a stawka akcyzy jest większa niż w UE. jako powód podano też że w Polsce jest dużo aut z instalacją gazową - śmieszne tylko patrzeć jak nałożą podatek za posługiwanie się językiem polskim

niedługo to będziemy połacić by móc podziwiać w tv patafianów z rządu- niby nie powinienem jako funkcjonariusz npaństwowy ale co tam heheheh
Na kontrolach daje im popalić ja trza

Hej gazownicy !!!

Nie macie się co tak martwić, wczoraj pokazali w TV wykresy wzrostu cen benzyny i gazu od 1999 r. 5 lat temu gaz kosztował średio 1.45 zł, a benzyna Pb95 1.85 zł. Obecnie gaz kosztuje 1.55 zł, a benzyna 3.70 zł.

Podałem wartości nieco z głowy, ale różnia się od podanych tylko na drugim miejscu po przecinku. Wniosek prosty - to nie Wy możecie narzekać, tylko my benzynowcy.

Bo generalnie chodzi o to, że skoro i tak i tak trzeba było podnieść ceny, to korzystając z okazji nasze MF chce dołożyć jeszcze bo te "pare" % i tak nie "zaszkodzi" i tak będzie burza i tak będzie murza, więc lepiej już teraz dołożyć więcej niż trzeba aby dziurki połatać !!!
A że u nas chcą zawsze dobrze a wyszło jak zawsze to już inna kwestia. Nie wiem jak to się zmieni w rzeczywistości, ale znam gościa, który ma Stacje LPG i on twierdzi, że LPG skoczy na początku do 2 zł/l, jak to wyjdzie nie wiem.... Ja osobiście nigdy bym nie korzystał z LPG, tylko że na to nie stać...jakby nam podnieśli tak jak ceny unijne i pensje to OK, wtedy będziemy na full lali tylko 98!!
A tak dupa blada, coraz mniej sfer pozostawia ten rząd, w których można by powiedzieć że czegoś nie zepsuto...nie że zrobiono dobrze, ale szczytem marzeń jest nie popsuć !!

A jak zakladalem gaz to kosztowal 63 grosze pozniej zdrozal na 83 grosze ehh to byly czasy

pozdr