Warsztat/serwis czy samodzielnie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Ciekaw jestem, czy drobne czynności serwisowe, jak wymiany olejów, filtrów, klocków itp., (albo inaczej, jakie czynnosci) wykonujecie sami, czy zlecacie warsztatom/serwisom. Jeśli zlecacie, to czy oddajecie do ASO? Jak kształtują się różnice w cenach części i robocizny pomiędzy ASO i pozostałymi?
Pozdrawiam

Cytat:
2007-01-21 13:13:54, twrzodak pisze:
Witam, Ciekaw jestem, czy drobne czynności serwisowe, jak wymiany olejów, filtrów, klocków itp., (albo inaczej, jakie czynnosci) wykonujecie sami, czy zlecacie warsztatom/serwisom. Jeśli zlecacie, to czy oddajecie do ASO? Jak kształtują się różnice w cenach części i robocizny pomiędzy ASO i pozostałymi? Pozdrawiam

do aso wogóle nei masz po co jechać

jak masz garaż i kanal
to nawet nie szukaj mechanika
to żadna sztuka wymienic olej czy klocki

chyba że nie lubisz albo nie chcesz się w tym babrać
to szaukaj mechanika
zaplacisz 40 zeta i po bólu
a w aso zaspiewają napewno ponad 100 jak nie lepiej

Cytat:
2007-01-21 19:46:10, Suchy pisze:
chyba że nie lubisz albo nie chcesz się w tym babrać

albo nie umiesz weź jak ja bym zmieniła w rollce klocki to na 100% to byłaby moja ostatnia podróż tym autem

Ja zlecam takie wymiany mechanikowi ale jak kolega ma o tym pojęcie to można samemu. Dla niektórych to coś jak hobby i odstresowywacz

ja tam wszystko robie sam przy aucie moje auta nigdy nie widziały za mojej kadencji mechaników no oprócz lakierników i takich tego typu napraw blacharskich ale mechanczne rzeczy staram sie sam wszystkie robic

Cytat:
2007-01-21 20:14:08, madzia_83 pisze:
Dla niektórych to coś jak hobby i odstresowywacz

Prawda , popadlem w to hobby, przyjemna rozrywka i potem duza satysfakcja hehe

Serwis kasuje 140 zl za godzine z czego 4.50 ma mechanik na reke to pytam kto sie odwazy dac samochod do naprawy????
Bo ja bym roweru na przeglad nie dal.
Robilibyscie cokolwiek za 4.50 przez godzine bo ja nie.Ale z diagnostyka lepiej jechac na serwis bo mamy wieksza praktyke i mozliwosci niz warsztat.

Filtr powietrza,pyłkowy, czyszczenie przepustnicy, silnika krokowego, drobne naprawy typu smarowanie mechanizmu wycieraczek, czy naprawa obudowy filtra powietrza wykonałem samodzielnie
wymiana oleju, klocków,rozrządu- w sprawdzonym warsztacie

Mieszkam obok warsztatu samochodowego, także......zlecam wszystko im. Na szczęście nie zdzierają ze mnie wielkiej kasiory, a wymianę oliwy mam u nich za free Może, żebym miał większy garaż i jakiś kanał, to kto wie

Cytat:
2007-01-22 00:08:49, Bigelektron pisze:
Serwis kasuje 140 zl za godzine z czego 4.50 ma mechanik na reke to pytam kto sie odwazy dac samochod do naprawy???? Bo ja bym roweru na przeglad nie dal. Robilibyscie cokolwiek za 4.50 przez godzine bo ja nie.Ale z diagnostyka lepiej jechac na serwis bo mamy wieksza praktyke i mozliwosci niz warsztat.

Dzięki za szczerość...
Coś takiego właśnie podejrzewałam.

No mi to ino kanoła brakuje i jeszcze trochu narzedzi ale tak wiekszośc podstawowych spraw robie sam.
czyli wszystkie plyny, oleje, na pradzie sie nie znam jedynie jak zmierzyc i gdzie jest prad itp. takie podstawowe.
Grzebanie w silniku oddaje mechanikowi tak samo podwozie jakieś grubsze sprawy.
Jeszcze może roczek i bede miał wiekszosc z podstawowych narzedzi bo na razie jest tego za mało....
Ale sukcesywnie sie zwieksza.

A nie lepiej znalezdz warsztat gdzie przy kupnie oleju i filtrów wymiana gratis? U mnie jest kilka w miescie takiuch warsztatow. Tak czy inaczej olej trzeba kupic u nich jest nawet taniej niz w sklepie a wymiana gratis. Ja i tak robie wszystko sam ale znajomi korzystaja z tych warsztatow i sa zadowoleni. dla przykladu wymiana klockow w takim warsztacie to koszt 30zł i 15-20 minut roboty.

Pozdrawiam Paweł

Chyba poświęcę trochę czasu i porobię sam, to co potrafię (trochę tego jest, auto własnie przejechało 200tys.). Będzie frajda i satysfakcja

Cytat:
2007-01-22 19:01:09, twrzodak pisze:
Chyba poświęcę trochę czasu i porobię sam, to co potrafię (trochę tego jest, auto własnie przejechało 200tys.). Będzie frajda i satysfakcja

Oczywiście!
Ja tez wszystko co moge robie sam.