18 litrow spalania w Pony 1.5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pomocy panowie!!

Ostatnio zatankowalem sobie gazu za 20zl zawsze robie tak 90km.Juz jakis czas temu zatankowalem na innej stacji za tyle samo i przejechalem 60km!!Myslalem ze to wina gazu.Przed wczoraj zatankowalem tam gdzie zawsze a mianosicie na shella tez za 20zl (9litrow i troche) przejechalem 55km i gaz zniknal!!
Napiszcie co kto sadzi co mam wymienic, ustawic aby jakos zmniejszyc to spalanie bo jak narazie to auto postawilem pod blokiem bo nie ma sensu jezdzic takim smokiem!!Dodam jeszcze ze moj pony to 1.5 GLS czysty gaznik z 91roku. No i do tego dochodzi jeszcze strasznie spalanie oleju!!

Bede bardzo wdzieczny za odpowiedzi i sugestje.Pozdrawiam!!

jeżeli chodzi o kwestie gazu to jeżeli bieże ci olej w naprawde dużym stopniu to ilość spalanego gazu napewno wzrośnie ale nie do takiego az stopnia ja miałem podobny przypadek i wymieniłem reduktor i temat uległ zmianie tyle tylko że ja sam go załatwiłem bo przy mrozach odpalałem odrazu na gazie i poprostu zaczeły się kończyć membramy bąż jeszcze prubować regulacji ,a co do oleju to proponuje mały remącik silnika to znaczy wymienić pierścienie i uszczelniacze pozdrawiam

Olej nie sprawia mi jeszcze takiego problemu jak ten gaz.Kurde ja od dwuch lat odpalam na gazie!!Mrozy nie mrozy paali za pierwszym razem!!Czyli co to moze byc?

czesc
Najprawdopodobniej parownik masz do wymianyewentualnie zestaw naprawczy (membrany)
Przy odpalaniu auta na gazie w niskich temp niszczysz membrany i taki parownik po 2-3 latach jest to bani.
Tez tak mialem w wartburgu 1,3 i zaczal palic ok 15l LPG a zawsze palil po miescie 10l Po rozebraniu parownika okazalo sie ze membrana nie jest elastyczna tylko sztywna i popekana.

Po wymianie parownika ok a nawet troszke mniej pali.

A jaki jest koszt takiego parownika?Tylko jest tak ze jak rano odpalam na bezynie to bardzo ciezko to idzie!!Kilka razy musze dlugo pilowac

no nistety to jest odpalanie gaźnikowca troche musisz zawsze go pokręcić poto aby napompować paliwa do gaźnika a koszt parowników zaczyna się od 200zł w zwysz niewiem jaki ty akurat masz parownik ale w tych granicach powinieneś go zakupić

A nie da sie dokupic np samej tej mebramy?

Zalezy jaki masz reduktor
Do popularnych marek reduktorow tj BRC Emmagas Lovato to dostaniesz z innymi moze byc problem
Zobacz sobi na allegro jest tego pelno.
A co do odpalania rano to przelaczaj go sobie poprzedniego dnia na benzynke przed zgaszeniem

A tak tak znalazlem sobie na allegro taki zestaw naprawczy!!
Teraz tylko taka sprawa...czy zeby to wymienic mysze jechac do serwisu czy da rade zrobic to samemu.Czy sadzicie ze to powinno zmniejszyc spalanie?

Powinienes poradzic sobie sam z wymiana.
U mnie z zakladzie gdzie instaluja LPG zaspiewali 200zl za zestaw naprawczy razem z montazem.
Wiec taniej jest zrobic to samemu lub ewentualnie kupic nowy reduktor a sa juz od 150zl

Spalanie powinno spasc ,w jakim stopniu to nie wiadom.
Z tego co wiem to reduktory maja zywotnosc ok 60tys km ja mam u siebie 50tys przebiegu na LPG 5lat i reduktor trzeba reanimowac

Przed odkreceniem reduktora zamknij zawory w butli
Pozdr.

A może najpierw wypada sprawdzić szczelność? Miałem taki przypadek rok temu. Instalacja miała ok 4 miesięcy i zaczął palić jak smok(ok. 15-16 litrów).Przypadkowo będąc pod autem usłyszałem syczenie. Nasilało się przy poruszeniu jednego z przewodów od gazu przy samym zbiorniku. Dokręciłem i mam spokój. Ale zły gaz też może być przyczyną dużego spalania. Zawsze tankowałem na HL i było dobrze(spalanie od 7,5 do 10 w zależności od stylu jazdy), aż tu nagle zaczął palić 13 litrów. Nauczony doświadczeniem sprawdziłem szczelość ale wszystko było OK. Zmieniłem stację na Luk Oil i spalanie ustabilizowało się na dawnym poziomie.

Ludzie dlaczego wy wszystko robicie od Dupy strony! Jedz na regulacje powinno pomóc.Wymien filterek gazowy.
A jesli dalej tak bedzie to wyniana membran lub cały parownik.
Tu daje stronke jak dokładnie wymienic membrany
lpg

Filterek wymienialem pod koniec lata i regulacje tez byla robiona!!Nie palil tak okropnie a ostatnio zaczal.

Panowie a jeszcze taka sprawa...

Jak bede odpalal na bezynie rano to ile gdzies mam czekac zeby przelaczyc na gaz i wiedziec ze nie uszkodzi sie parownik?

Ja u siebie przelaczam na lpg jak wskazowka zrowna sie z C Niewiedzialem ile to stopni ale juz teraz wiem ze jest to ok 40st C
Z automatycznym przelaczaniem zaleznym od temperatury tez przelacza tak ok 40st.
Zobacz jeszcze jak masz zamontowany rwduktor musi byc on nizej korka chlodnicy i wzdloz pojazdu bo inaczej podczas hamowania moze ci gasnac silnik.

Reduktor jest dobrze zamontowany!.Nie gasnie ani nic.Dzisiaj zatankowalem gazu i od jutra bede prubowal odpalac na bezynie.Zastanawiam sie tylko ile gdzies musze przejechac zeby przelaczyc bo zanim mi sie tempreatura poniesie to bede juz w szkole

Dodam tyle:
1) powinieneś jeździć na benzynie puki sie nei dogrzeje ze ruszy wskazówka (lub dłuzej)
2) jak juz jest źle z membraną to też juz za późno na kombinowania z odpalaniem.
3) mój Pony ostatnio tez zaczoł pić po 16l tylko jeszcze nie wiem czy na wiosne bede go sprzedawał czy nie wiec jeszcze nie wiem czy dawać mu nowy reduktor czy może pojeździć na takim (odpalam na LPG - beny używam w poniaku jak mi braknie lpg).
4) gazownik nie znalazł nic do czego mógłby sie przyczepic (instalka ma 2 lata i około 50 tyś km).
Pozdrawiam.
Misio

Ale zastanawia mnie taka sprawa.Kumple maja inne auta na gazie np. stara siere, fieste itp. ale na wtryskach no i z instalacja ktora sama przelacza sie na gaz.To przelaczanie nastepuje po wzrosnieciu obrotow do ok 3tys.Zastanawia mnie to bo przez 10s jak ktos odpali auto przegazuje i juz sie przelaczy to tempreatura prawie wcale nie wzrosnie!Jak to jest?

mi tez kiedys moj palil 18 pojechalem do gazownikow podregulowali mi to palil 16 lecz pomyslalem sobie ze zregeneruje parowni, kupilem na allego zewstaw naprawczy ( membrany) powymienialem i bez zadnych zbednych ustawien spalanie sie wacha teraz w normie czyli ok 11 litrow zalezy jaka ciezka noge mam

Cytat:
2006-12-19 09:48:06, djharus pisze:
Ale zastanawia mnie taka sprawa.Kumple maja inne auta na gazie np. stara siere, fieste itp. ale na wtryskach no i z instalacja ktora sama przelacza sie na gaz.To przelaczanie nastepuje po wzrosnieciu obrotow do ok 3tys.Zastanawia mnie to bo przez 10s jak ktos odpali auto przegazuje i juz sie przelaczy to tempreatura prawie wcale nie wzrosnie!Jak to jest?

Ja mam taką instalację. To jest prymitywna instalacja, która przełącza się automatycznie tak na odpier... Bo silnik nie zdąży się zagrzać ani trochę więc to tak jakbym odpalał na gazie.