Mały ale poważny problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Problemik mam następujący. Podczas jazdy samochodem na początku wszystko działa ok ale czasami zdaży sie mojemu Essiemu że chodzi na 3 garach zamiast na 4.
Wymieniłem przewody 20km temu i świece jakieś 3000km
Przewody sa bosha a świece NGK
Autko posiada instalację gazową ale niestety dzieje się tak i na gazie i na benzynie.
W czym może tkwić problem??
Prosze o porady

Jeśli chodzi na 3, to na świecy którego cylindra nie ma iskry?

Tego dokładnie nie wiem. Gdy przebijały mi kable to nie miał patrząc od prdzodu samochodu na pierwszym od lewej i na 3 od lewej ale teraz nie wiem bo to się dzieje najczęściej podczas jazdy a nie jakoś na postoju i nie mam nawet jak wyskozyć z auta i sprawdzić.

Rzecz w tym, ze cewka jest dwusekcyjna i daje iskrę na cylindry 1-4 oraz 3-2. Jeśli nie pali na 2 garnki, to cewka, a jeśli na jeden to przewód WN lub świeca.

Przewody są nowiutkie i sprawdzone dzisiaj także napewno nie one, świece jak pisałem wymieniłem 3000km temu.czasami zdażyło mu sie wejśc na 2 ale to przy niesprawnych przewodach tak było. Teraz jak coś chodzi na 3 na 2 mi nie wszedł.
A znalazłem takie coś jak przewody pod rozdzielacz to może być przyczyną tego dziwnego zachowania??
Pisząc cewka masz na myśli to co generuje impuls czy rozdzielacz na 4 cylindy przy silniku do którego sie podłącza kable WN. Chyba że to coś do podłączenia kabli to cewka to sorry ale nie mam o tym zielonego pojęcia dlatego pytam tutaj aby rozwiązać problem nie dając auta do mechanika i nie wykosztowując sie za dużo.

W 1.4 CFi to, z czego wychodzą przewody WN to cewka zapłonowa właśnie. Rozdzielacza nie ma. W Essich po 1990 roku zapłon jest bezrozdzielaczowy.

Nowe nie oznacza że sprawne, w przypadku świec jak i przewodów. Na starych przewodach dobrze tobie chodził?? Jeżeli tak, to załóż je i zobacz jak będzie się zachowywał. Ja po wymianie przewodów na Janmora i świec na NGK też miałem problemy w postaci strzałów. Winny był przewód właśnie do 2 gara. Założyłem stary i śmiga że miło.

iskra musi niedochodzić, nie zawsze nowa świeca będzie długo pracować, mogła być wadliwa i odrazu uszkodzić się, zakup nową, spróbuj założyć, powinno być wporządku.

Cytat:
Na starych przewodach dobrze tobie chodził??

NIe na starych chodził na 2 garach odpalał tylko i gasł od razu.
Na nowych jest ok tylko czasami zdaży mu się wejsc na 3 gary.
Dzisiaj postaram się sprawdzić świece.włożyć nowe i zobaczyć jak się będzie zachowywyał.

No to proponuję najpierw sprawdzić, czy istotnie nie ma iskry tylko na jednym cylindrze. Jeśli tak będzie, to świeca lub przewód WN. A jeśli 2 nie palą, to raczej cewka, lub jej sterowanie (z EDISa).