Czujnik w drzwiach oraz tylnia wycieraczka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Mam dwa problemy.Zaczne od pierwszego:
1.Gdy zamkne drzwi w moim Escorcie (1994,1.6) to w srodku caly czas sie palą swiatelka(pod kierownica oraz czerwone w drzwiach),czyli auto mysli,ze drzwi sa otwarte cały czas,przez co jak zostawie auto tak na noc,to akumulator mam rozładowany:/ i teraz nie wiem gdzie tkwi problem?!albo w jakis czujnikach?albo to wynik tego,ze raz odpalalem na popych dodam tez,ze mam autoalarm,i takze gdy go zazbroje,i zamkne drzwi,to od razu zaczyna wyc....wiec pewnie to wina jakiegos czujnika,tylko nie mam pojecia gdzie one sie znajduja i jak to sprawdzic?

2.Sprawa tylniej wycieraczki,raczej mnie wazna.Wogole mi nie działa,bezpieczniki sa OK,moze to wina silniczka??zawsze działała,a pewnego razu poprostu nie chciala ruszyc i tak juz zostało..ze nie działa.

Proszę o pomoc!Przedewszystkim z pierwszym problemem.

ad.1 Wyłącznik w drzwiach sobie wyczyść - to taki plastikowy cycek który można wcisnąć i jest w takiej małej obudowie przykręconej na jedną śrubkę - wykręcasz ,czyścisz to co zaśniedziało i działa.

ad.2 Nie wiem za bardzo ale jezeli nie padł silniczek, to styki na klapie i te płytki na progu bagażnika trzeba wyczyścić a jak nie to pewnie coś w mechanizmie samej wycieraczki się zatarło.
Jak włączysz tylną wycieraczkę to wyje silniczek??

Nie właśnie silniczek nie wyje....nic..cisza

TYLNIA to moze być ćwarytka od świni

Przeczyscilem styki...i nic dalej to samo...swiatełka w drzwiach swieca mocniej jak drzwi sa otwarte,a gdy je sie zamknie to swieca słabiej...czy w zamku sa tez jakies czujniki czy cos?nie wiem co z tym zrobic,a jest jednak to uciazliwe

Zrobilem jak radzilem przczyscilem styki i działa.swiatło w samochodze gasnie,alaram normalnie sie zabroja.
I pozostała mi ta wycieraczka jak nie działała wogole tak teraz ciagle chodzi....nawet jak wylacze wycieraczke przy kierownicy,zeby nie działała to dalej pracuje heheh.no i tu teraz pytanie jak to zrobic zeby ta cholerna wycieraczka działała dopiero po tym przy kierownicy ta "pałke" dam w doł??