Pytanie o hamulce

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Wlasnie dzisiaj cos mi sie zjebalo do konca z hamulcami
Hamowaly od jekiegos pol roku nie najlepiej choc nie mialy powodow do tego bo caly uklad byl w stanie idealnym.
Dzisaj cos sie zepsulo powazniej bo zaswiecila sie kontrolka ABS + kontrolka hamulca.
Z tego co znalazlem oznacza to awarie ukladu abs wplywajaca na dzialanie ukladu hamulcowego. Ma ktos moze dokladniejsze info na temat problemu ?

Pozdr
Jadzwin

sprawdzales czujniki ABSu przy kolach? przewaznie ich kable mowią nara... poki co wyciagnij bezpiecznik ABS bo mozesz po prostu stracic hample :-/

Ćwikus: nie do końca. Przy zwykłej awarii zapala sie tylko kontrolka ABS. Nie Swieci kontrolka ręcznego.

Pytanie do Jadźwina - kiedy zmieniałeś płyn hamulcowy?

To nie jest problem ani przewodow ani czujnikow. Wtedy tylko zaswieca sie kotrolka ABS. To odlacza tylko ABS ale hamulce dzialaja normalnie.
Natomiast teraz swieci sie kontrolka ABS i Hamulca.

Prawdopodobnie awarii ulegl modulator ABS, ale moze ktos mial podobny problem i ma doswiadczenia w tej sprawie.

Pozdr
Jadzwin

Przypomnialem sobie jeszcze cos.. Przed dwoma dniami zauwazylem ze jak zahamuje mocno na sniegu to przygasaly na chwile swiatla w aucie. Prawdopodobnie ktorys z silniczkow w modulatorze dawal dupy. Chyba bez skanera sie nie obejdzie..

Pozdr
Jadzwin

[ wiadomość edytowana przez: Jadzwin dnia 2007-01-30 20:51:56 ]

Dobra poszukalem w ksiazce serwisiowej i taki blad tylko wystepuje przy powaznych uszkodzeniach tylnego silniczka lub ukladu mechanicznego z nim zwiazanego.
Wiec trzeba nowy mudulator bedzie kupic

Pozdr
Jadzwin

Cytat:
2007-01-30 21:02:50, Jadzwin pisze:
Dobra poszukalem w ksiazce serwisiowej i taki blad tylko wystepuje przy powaznych uszkodzeniach tylnego silniczka lub ukladu mechanicznego z nim zwiazanego. Wiec trzeba nowy mudulator bedzie kupic Pozdr Jadzwin

rzeczywiście moduł abs potrafi zapalić lampkę hamulca i rzeczywiście oznacza to kłopoty.
Obejrzyj wszystko dokładnie - wtyczki, przewody (rozumiem, że płyn w zbiorniczku masz)
Jesli okaże się że abs padł, to pogadaj z AndiK - on ostatnio wymieniał modulator i pewnie ten stary ma gdzieś w szafie - może z dwóch da się zrobić jeden sprawny. (miał kłopot z którymś z silniczków przednich kół)

Cóś było tutaj

Dzieki Panowie

teraz juz mam pewnosc ze to cos w modulatorze.
Na Allegro jest za 95PLN
Moze w koncu bede mial normalne hamulce.

Pozdr
Jadzwin

Cytat:
Dzieki Panowie

teraz juz mam pewnosc ze to cos w modulatorze.
Na Allegro jest za 95PLN
Moze w koncu bede mial normalne hamulce.

Pozdr
Jadzwin

Niekoniecznie to musi być awaria modulatora
Przerabiałem ten temat. U mnie często zapalała się kontrolka albo samego ABS, albo jednocześnie ABSu i hamulców.
Wymieniłem płyn h. modulator, przekaźnik, sprawdzałem przewody i komputer, a lampki ciągle świeciły.
Przyczyna okazała się prozaiczna- niedokładnie odpowietrzony modulator
Przy wymianie płynu ham. odpowietrzony został cały układ za wyjątkiem właśnie modulatora (nota bene płyn wymieniał serwis). Kiedyś w zasadzie z ciekawości odpowietrzyłem modulator przez zaworki umieszczone na jego korpusie i od tego czasu wszystko dziala jak należy.
Tak więc zanim zaczniesz coś wymieniać, najpierw spróbuj odpowietrzyć modulator.