| Sortuj wg daty: rosn±co malej±co |
seweryn80 LOB MEMBER Opel Omega B 2,5 v6 Bêdzin | 2007-01-26 08:20:10 Jaki jest kierunek przep³ywu w rurce nagrzewnicy na górze? Pytam bo jest troche zimno w aucie a gazownia jest podpieta w³a¶nie na górze, temperatura jest ok 90 szybko siê zagrzewa termostat nowy jakie¶ sugestie jak bym musia³ to przerobiæ to gdzie wpi±æ oma A 2.0 |
harison LOB MEMBER OMEGA A C2.0NE Nowe Kozuby | 2007-01-26 12:03:40 Sewreyn - a z ¶rodkowego leci zimne czy ciep³e, je¶li zimne tak jak by³o u mnie to jest to do zrobienia bardzo prosto, ale jest trochê rozbierania. Kana³ nadmuchu jest podzielony na po³owe i leci bezpo¶rednio zimne na ¶rodek, trzeba za¶lepiæ t± czê¶æ bêdzie bajka. Ja teraz mam sa³ne w samochodzie a tak to powietrze sch³adza³o uk³ad i lecia³o letnie. [ wiadomo¶æ edytowana przez: harison dnia 2007-01-28 17:01:47 ] |
seweryn80 LOB MEMBER Opel Omega B 2,5 v6 Bêdzin | 2007-01-26 17:16:32 jakie¶ inne sugestie jak jest z dop³ywem i odp³ywem je¶li mam na dop³ywie parownik to bedzie zimno w ¶rodku je¶li na odp³ywie to nie ma znaczenia nagrzewnica dostanie pierwsza gor±cy p³yn tylko który jest który dolny czy górny jes dop³ywem |
harison LOB MEMBER OMEGA A C2.0NE Nowe Kozuby | 2007-01-27 13:20:51 Ja mam te¿ równolegle wpiêty parownik, i do póki nie za¶lepi³em czê¶ci kana³u nadmuchu to do -7 by³o zno¶nie, ale poni¿ej to ju¿ zimno. G³owi³em siê dlaczego leci tam zimne, wiêc wyci±gn±³em ca³e sterowanie na zewn±trz, okaza³o siê, ¿e wlot powietrza z dmuchawy podzielony jest na po³owê. Czê¶æ idzie na nagrzewnice a czê¶æ bezpo¶rednio na ¶rodkowy nawiew. Za¶lepi³em górn± czê¶æ wlotu i teraz ca³o¶æ powietrza idzie przez nagrzewnice, i nie jest sch³adzane przez zimne powietrze które dostaje siê do ¶rodka. Jak pisa³em ja wyj±³em wszystko na zewn±trz, ale mo¿na to zrobiæ od strony podszybia wyjmuj±c nadmuch. Pojawi siê tam prostok±tny wlot podzielony na po³owê, wystarczy za¶lepiæ górn± czê¶æ i bêdzie ok. Oczywi¶cie mowa o wersji bez klimy. U mnie pomog³o teraz mam tropiki i nie straszne mi mrozy, du¿o szybciej oko³o 1,5min. po odpaleni zaczyna lecieæ cieplutkie powietrze |
seweryn80 LOB MEMBER Opel Omega B 2,5 v6 Bêdzin | 2007-01-27 15:25:06 Przecie¿ kratki na ¶rodku da siê zatkaæ tym pokrêt³em to nie leci zimne nimi, co ma wspólnego jakie¶ zatykanie, no chyba ¿e zamykaj±c dop³yw zimnego do po³owy nie wystudza tak nagrzewnicy ale te¿ daje po³owê mniej powietrza czyli wolniej leci z kratek
Druga sprawa dalej mam problem pod³aczeniem, z pompy s± wyjscia które jest od pobierania wody z uk³adu a która podaje j± do nagrzewnicy itp czyli wyjscie wejscie. prosze o foto lub co¶ |
omegolotC30NE Czerwin | 2007-01-27 16:14:10
|
harison LOB MEMBER OMEGA A C2.0NE Nowe Kozuby | 2007-01-27 16:17:00 Przecie¿ kratki na ¶rodku da siê zatkaæ tym pokrêt³em to nie leci zimne nimi, co ma wspólnego jakie¶ zatykanie, no chyba ¿e zamykaj±c dop³yw zimnego do po³owy nie wystudza tak nagrzewnicy ale te¿ daje po³owê mniej powietrza czyli wolniej leci z kratek
A wla¶nie ¿e ma, bo powietrze leci przez nagrzewnice a nie prosto z dworku do nawiewu i nie zmniejsza to wcale ilo¶ci strumienia podawanego, a tak po³owa idzie na nagrzewnice a reszta zimna do kabiny. Oczywi¶cie mo¿na zamkn±æ kratki, ale w³a¶nie mnie to denerwowalo i zastanawialo czemu tam leci zimne a nie cieple, dla tego tak zrobi³em i cieszê siê cieplem.Wstawi³ bym ci zdjêcia ale niestety nie wiem jak tu to zrobiæ |
ROBERTHO LOB WETERAN 2xV6 K C H | 2007-01-27 16:27:45
odpal autko , zagrzej je , w³±cz nadmuch ciep³ego powietrza do ¶rodka na full , odczekaj chwilê i porównaj d³oni± temperaturê obu wê¿y wchodz±cych do nagrzewnicy - na bank bêdzie czuæ ró¿nicê (ten zimniejszy to wylot ) |
omegafan LOB SYMPATYK Omega w³oc³awek | 2007-01-27 22:35:50 harison wielkie dziêki. W poniedzia³ek sie za to zabieram, zobaczymy jak bardzo sie poprawi ogrzewanie w omie
pozdrawiam [ wiadomo¶æ edytowana przez: omegafan dnia 2007-01-27 22:36:25 ] |
harison LOB MEMBER OMEGA A C2.0NE Nowe Kozuby | 2007-01-28 11:35:09 Nie ma sprawy, mam jakie¶ zdjêcia jak chcesz to na poczte ci wy¶le |
seweryn80 LOB MEMBER Opel Omega B 2,5 v6 Bêdzin | 2007-01-28 14:56:33 jak by¶ móg³ to pode¶lij mnie rówie¿ |
omegafan LOB SYMPATYK Omega w³oc³awek | 2007-01-28 23:28:45 dziêki za zdjêcia, jutro(poniedzia³ek) bede z tym dzia³a³-jak nie zmarzne w gara¿u. O efektach napisze wieczorem.
pozdrawiam |
omegafan LOB SYMPATYK Omega w³oc³awek | 2007-01-29 16:54:06 Rozebra³em ca³e podszybie, wycieraszki, silniczek wycieraczek, wentylator-z tym to by³o pe³no kombinowania. Mia³em w zasiegu rêki ten "otwór" którym wpycha sie zimne powietrze lecz niestety nie wymontowa³em dolnej obudowy wentylatora(nie mia³em pojêcia jak:/) i chyba nie da sie tego zrobiæ od zewn±trz. Przez to ¿e nie by³a wymontowana do koñca obudowa wentylatora mia³em ten "otwór" przedzielony na dwie czê¶ci. Nie wiedzia³em czym zbyt za¶lepiæ to i da³em ¶cierke . Szkoda ¿e nie mia³em tej ca³ej dziury na wierzchu to bym jako¶ fachowiej to zrobi³.
OK. Efekty: No czuæ mocniejszy nadmuch i nie jest to napewno sugestywne odczucie. Ze ¶rodkowego jeszcze lekko dmucha(ale nie jest to zimne powietrze tylko ciep³e)-czyli mam jakies nieszczelno¶ci w tym ca³ym uk³adzie. Ps. grodz silnika(to co oddzeila kabine od silnika) mam czarn±. Jest to w takim kolorze jak nowe elementy blacharskie ze sklepu. Troche dziwne to jest. Czy moze ten typ tak ma?
pozdrawiam |
Pabelo LOB MEMBER Omega A 24v Gliwice | 2007-01-29 17:27:37 Najlepsze jest to ze przez srodkowy nawiew zimnym wieje tylko w wersjach bez klimy
Jak jezdzilem jeszcze kadettem to tam bylo to samo W klubie sie zawsze smiali ze to taka klima dla ubogich |
harison LOB MEMBER OMEGA A C2.0NE Nowe Kozuby | 2007-01-30 10:06:50 Postaram siê w najbli¿szym czasie zrobiæ sesje zdjêciow± jak to zrobiæ i czym. Ale najpierw muszê siê wy chorzeæ. |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2007-01-30 13:25:42 Ch³opaki a Wy ci±gle to samo i w kó³ko, wa³kowali¶my temat nawiewów ¶rodkowych i uszczelnienia okolicy nagrzewnicy ¿eby nie ucieka³o na boki w zesz³ym roku i teraz widze znów temat wyp³ywa.
Nie podam linka, bo mam Was do¶æ Lenie Smierdz±ce... rozumiem jeszcze ¿e newbiess... ale ¿eby stare wygi siê tak dawa³y robiæ. Na koniec: Zrobienie ciep³ego nawiewu ze ¶rodkowych krat wymaga rozbebeszenia ca³ej konsoli ¶rodkowej (od ¶rodka) w której jest nagrzewnica i przebudowania za pomoc± superglu i no¿a kana³ów wnetylacyjnych w centralce. Poszukajcie sobie schematu LENIE! w wyszukiwarce. ps. a zatkanie wlotu szmat± lub g±bk± jest szczelniejsze ni¿ samymi klapkami i ¿aluzjami o w±tpliwej szczelno¶ci
Reszta dyskusji w odpowiednim w±tku - je¿eli znajdziecie
EOT |
harison LOB MEMBER OMEGA A C2.0NE Nowe Kozuby | 2007-01-30 15:27:44 "So³tys" Wys³any: 2005-12-26 09:10:38
"Rwa... mo¿e siê powtórzê (skleroza), ale czekam na dobromira który dokona w prosty sposób przeróbki zimnego nawiewu ¶rodkowego na ciep³y, no i zapoda foto w poradach. Dziêki temu takie w±tki jak ten skoñcz± siê i wszyscy bêdziemy hepi. Ci co maj± zimne sobie przerobi± na ciep³e i bêda jeszcze bardziej hepi" ----------------------------------------------------------------------------- Postaram siê w najbli¿szym czasie jeszcze raz na potrzeby LOBu rozebraæ i udokumentowaæ zdjêciami proces przerobienia ¶rodkowych nawiewów z zimnego na cieple. "Poszukajcie sobie schematu LENIE! w wyszukiwarce." Nic konkretnego nie przedstawiaj± te schematy. A przerobienie z zimnego na cieple nie wymaga "przebudowania za pomoc± superglu i no¿a kana³ów wentylacyjnych w centralce"tylko za¶lepienie samego kana³u, który doprowadza zimne na nawiew. Tyle, ¿e przy samym wiatraku, co nie przeszkodzi w podawaniu zimnego latem. |