Zimowy sezon rajdowy Omegą

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W ten weekend rozpocząłem zimowy sezon rajdowy moją Omegą. Zrobiłem zbiorczy film z poślizgów na śniegu i lodzie. Jest on do ściągnięcia z mojej mini-stronki http://kris.vdns.pl w sekcji "Filmiki - moje drifty".

Film jest zakodowany kodekiem XVID.

Napęd na tył i wyłączona kontrola trakcji to jest to !!!

Wiesz iloma rękami obsługuje się kierownicę? NIGDY nie rób tego jedną ręką. Kręcenie dołem dłoni to jeden z elementarnych błędów. Jeśli nie nauczysz się poprawnego układania rąk w czasie zimy, to przy dużo większych prędkościach i gwałtowniejszych przebiegach poślizgów na suchym albo Ci wyrwię kięrę z rąk, albo się zaplączesz i nie zdążysz z kontrą - ew. źle dobierzesz jej głębokość.

Poza tym w miarę nieźle. Staraj się jeździć ciaśniej. Troszkę wcześniej zarzucaj i nos samochodu na wewnętrznej zakrętu. Na wyjściu albo prosty samochód, albo lekko zawinięty. Jeśli będzie prosty - najszybciej możesz mocno przyspieszać.

Cytat:
Wiesz iloma rękami obsługuje się kierownicę? NIGDY nie rób tego jedną ręką. Kręcenie dołem dłoni to jeden z elementarnych błędów. Jeśli nie nauczysz się poprawnego układania rąk w czasie zimy, to przy dużo większych prędkościach i gwałtowniejszych przebiegach poślizgów na suchym albo Ci wyrwię kięrę z rąk, albo się zaplączesz i nie zdążysz z kontrą - ew. źle dobierzesz jej głębokość.

Poza tym w miarę nieźle. Staraj się jeździć ciaśniej. Troszkę wcześniej zarzucaj i nos samochodu na wewnętrznej zakrętu. Na wyjściu albo prosty samochód, albo lekko zawinięty. Jeśli będzie prosty - najszybciej możesz mocno przyspieszać.

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

bardzo ładny filmik-reklamówka omy

ja czekam na kamerkje to też coś takiego stworze już mam pomysł od roku

pozdr

miklo, a co ma zrobić mój ojciec - nie ma prawej ręki?
Jeździ, daje sobie radę całkiem dobrze

Cytat:
2004-11-22 14:39:54, zork pisze:
miklo, a co ma zrobić mój ojciec - nie ma prawej ręki? Jeździ, daje sobie radę całkiem dobrze

Ma uważać i jeździć wolniej Jeśli miałby obydwie, to by ich pewnie używał. Od razu możesz założyć, że dałbyś sobie radę bez prawej ręki, lewej nogi i któregoś oka. Tylko po co?

Cytat:
2004-11-22 14:37:25, omegafan pisze:
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee bardzo ładny filmik-reklamówka omy ja czekam na kamerkje to też coś takiego stworze już mam pomysł od roku pozdr

OK. No to przykład z dzisiaj. Na czarnym mokrym astalcie dość krótki łuk ok 70 stopni. Oczywiście z lekkim bokiem. I gdybym trzymał ster tylko dołem dłoni, to bym przydzwonił. A to dlatego, że na mokrej i zimnej nawierzchni przebieg poślizgu jest bardzo gwałtowny. Graty w kufrze brzęczały jak cholera.

Poczytaj, co radzą zawodowcy. Zasada, Bogdankow, Hołek, Kuzaj, św. pamięci Kulig... Jedną ręką sterował tylko Makkinen. I to tylko na prostych i łagodnych łukach. W czasie uślizgu trzymał ster w obydwu rękach. To jest po prostu ABC jazdy samochodem.

wiem, ze takie zalozenia sa, hmmm, nierozsadne...
i dlatego uzywam do kierowania wszystkich konczyn

Czemu jest taki kiepski transfer?
Mieliście tak samo? 1,61 KB/s
Tragedia!!!

U mnie 2.99 KB/s ale nie mam 3 godzin aby to ściągnąć. Looknę jutro.

... tak bywa...

neo 768 na pusytm lacza bez firwalli

1.58

Obejrzałem nieźle, ale ściąganie trwało troszkę...

Cytat:
OK. No to przykład z dzisiaj. Na czarnym mokrym astalcie dość krótki łuk ok 70 stopni. Oczywiście z lekkim bokiem. I gdybym trzymał ster tylko dołem dłoni, to bym przydzwonił. A to dlatego, że na mokrej i zimnej nawierzchni przebieg poślizgu jest bardzo gwałtowny. Graty w kufrze brzęczały jak cholera.

no to wolniej musisz jeździć jak doprowadzasz do takich krytycznych sytuacji

jak sie jeździ szybko to sie obmacuje kierownice czym sie tylko da -sie bardzo uważa.......ale jak tu mamy 20km/h i pełen luzz.....

ja ściagałem wczoraj wieczorkiem i było szybko........jak sie pojawi takie coś to trza szybko ściagać bo póżniej to TRANSFER jest zmniejszany

pozdr

Witam,

prędkość wejścia w zakręt to około 30 km/h. W części drugiej (po filmowaniu wnętrza było baaaaardzo ślisko, właściwie to lód, jak tam ruszałem to aż TC włączałem żeby było szybciej.

To były pierwsze poślizgi z napędem na tył odkąd miałem malucha w 97 r.

Zima się jeszcze nie kończy, ale szybciej raczej tam nie pojadę

Filmy robiłem aparatem cyfrowym, minoltą Z1.

Łącze niestety tragedia, mamy dużą sieć osiedlową i duże ograniczenia. Więc wąskie gardło to z mojej strony.

pozdrówka wszystkim.

Cytat:
2004-11-22 19:10:31, omegafan pisze:
jak sie jeździ szybko to sie obmacuje kierownice czym sie tylko da -sie bardzo uważa.......ale jak tu mamy 20km/h i pełen luzz.....

To trzeba wywalić zwrot "sezon rajdowy" z topica

Siemka, troche mnie tutaj nie było, niestety mialem małe problemy osobiste.

Ja miałem mały sezon rajdowy + kiss z poldkiem w piątek jade sobie spokojnie, 2 pasy z górki, ja na lewym a jakieś 10 m przede mną poldek na prawym. Nie wiem co ten koleś zrobił ale wykręcił jakieś 630 stopni w niecałe 3 s, po czym jego tył znalazł się na moim pasie. Jedyne co zdołałem zrobić to odbic jeszcze w lewo i uciekac na pas zieleni ale tutaj surprise, jadę bokiem na poldka odbiłem się od niego drzwiami pasażera i w końcu wylądowałem na zielonym, poldek poszedłbokiem w barierki. Później na poldka wpadła Bora i było małe zamieszanie, wszystko działo się przy prędkości 30 km/h więc to też nie jest taka bezpieczna granica Efekt mojego driftu to lekko wgniecione drzwi

No tak miklo, masz rację, przesadziłem z tym "rajdowym"

Się nie przejmuj, tylko trenuj. Wszystkich zawsze do tego namawiam, a niestety nie wielu chce to robić. I potem się dziwą, że walnęli na śliskim - nawet nie wiedzą czemu...

Spróbuj pozarzucać samochodem przed odpowiednie złożenie w zakręt bez zarzucania gazem. To jest właśnie technika szybkiej i płynnej jazdy. Tak można śmigać na piątym biegu nawet jakby co

No i oczywiście namawiam do zachowania rozsądku. Drzewa wzywają niestety

Dla tych którzy mają kłopot ze ściągnięciem pliku podaję mirror:

http://80.51.143.20/kris

tam idzie trochę szybciej.

Hejka,
kristod76 musze powiedziec, ze nie zle Ci to wychodzi!!

Pozdrawiam All

Dzięki,

chciałbym to kiedyś na asfalcie spróbować, tylko szkoda mi wozu, a w taki sposób to nic nie cierpi. Mam na tym punkcie bzika, zaczęło sie od malucha 11 lat temu

Na pewno w tą zimę się coś nowego pojawi jeszcze, więc można regularnie sprawdzić stronkę.

pozdro