Szyberdach

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Na początku, zanim ktokolwiek mnie zj...bie, napisze, że skorzystałem z WYSZUKIWARKI.
Sprawa dotyczy inkszej dziedziny i w postach wyszukanych przez wyszukiwarke nie znalazłem odpowiedzi.

Pytanie dotyczy montażu szyberdachu. Idą cieplejsze dni więc myślę nad tym oknem. Ze względu na dość ograniczone środki finansowe myślę zakupić szyberdach używany np. z Allegro. Jest tego troche i ceny nawet nawet. I teraz oczekuję odpowiedzi, czy warto w cenie np. do 400PLN zakupić szyberdach elektryczny (tylko taki wchodzi w grę), czy będzie pasował np. od Passata, Omegi lub innego krążownika szos, czy wogóle jest sens kupować używany.

Jeżeli będą pozytywne opinie, to teraz gdzie w moich okolicach będe go mógł założyć i czy ktoś wie ewentualnie ile taka przyjemność kosztuje.

nie bedzie pasowal zaden szyberdach z samochodu w ktorym fabrycznie on sie chowa w dach albo inaczej..za duzo przerobek..takze w gre wchodza moim zdaniem tylko albo okna uchylne albo okna odsuwane ale na zewnatrz..tylko ze takich okien chyba fabrycznie nie montowano

kiedys lasombra kupil za 700zl szyber elektryczny odsuwany na zewnatrz i za montarz dal chyba ze 250 czy jakos tak..ale to wszystko bylo okazyjne..ostatnia sztuka w ASO..

moim zdaniem albo masz kase na nowy dobry szyber albo daj sobie spokoj..wywalisz kase a sie okaze ze za chwile bedzie cieklo..nie mowiac juz o tym ze bedzie rdzewialo dookola okna

po za tym..nie widze wielkiego zwiazku miedzy upalem a otwieranym dachem..w upal raczej jezdzilbym z zamknietym

do "chlodzenia" samochodu wystarczy ci otwarcie okna..moim zdaniem szyberdach jest bajerem a nie rozwiazaniem ktore ma praktyczne zastosowanie

Popieram Qubę.
Miałem szyberdach w japończyku.Mocno przereklamowana przyjemność.Inaczej-wady przewyższają zalety
Wady:
Faktycznie cieknie,zwłaszcza przy dużych różnicach temperatur
W przypadku wywrotki możliwość zgniecenia,przez wycięcie 1-2 wzmocnień dachu
Możliwość pękania przedniej szyby z powodu j.w. i osłabienia sztywności nadwozia
Duży hałas podczas jazdy z otwartym szyberdachem

Zalety:
Nie trzeba używać popielniczki podczas jazdy

Przy aktualnej podaży rozbitych esperaków na cześci chyba taniej będzie klimę kupić niż ładowac kasę w szyberdach.

w zeszłym roku kupiłem elektryczny szyberdach (uzywany ) firmy webasto za 600 zł z założeniem i roczną gwarancją. Na razie jestem zadowololony.

Cytat:
2006-03-30 17:31:35, malin2 pisze:
w zeszłym roku kupiłem elektryczny szyberdach (uzywany ) firmy webasto za 600 zł z założeniem i roczną gwarancją. Na razie jestem zadowololony.

A od czego był ten szyber?
Ewentualnie jaki to model

Co do szyberdachów - wyjeżdżające na zewnątrz były np. seryjnie w Calibrze. A co do przydatności - miałem w 2 samochodach i twierdzę, że to czasami całkiem przydatna rzecz pod warunkiem prawidłowego zamontowania -tak aby nie ciekł. Sam się zastanawiałem nad zamontowaniem, ale cena takiej zabawy mnie trochę przeraża.

W beemce miałem uchylany szyberdach, fajnie to wygląda ,ale niestety kiepsko założony cieknie . Skończyło się na tym że miałem szyberdach........zaklejony czarnym siliconem

Cytat:
2006-03-30 17:31:35, malin2 pisze:

Strona Webasto

Szyberdachy Webasto do Espero , cen nie podają ,ale tani nie są

Cytat:
2006-03-30 18:48:35, krzychu_ch pisze:
A od czego był ten szyber? Ewentualnie jaki to model

Nie mam pojęcia od czego był szyberdach. Nie pytałem się. Model jutro sprawdzę.

przegladalem allegro za poszukiwaniem jakiegos szyberdachy. i szyberdach elektryczny mozna juz za 200 zl kupic ale z innego samochodu pytanie co by trzeba zrobic zeby ktorys pasowal i ktory by najlepiej pasowal do naszego samochodu

Cytat:
2006-03-30 17:05:51, JaRabbit pisze:
Popieram Qubę. Miałem szyberdach w japończyku.Mocno przereklamowana przyjemność.Inaczej-wady przewyższają zalety Wady: Faktycznie cieknie,zwłaszcza przy dużych różnicach temperatur W przypadku wywrotki możliwość zgniecenia,przez wycięcie 1-2 wzmocnień dachu Możliwość pękania przedniej szyby z powodu j.w. i osłabienia sztywności nadwozia Duży hałas podczas jazdy z otwartym szyberdachem

espero jest fabrycznie przygotowane na szyberdach i nie wycina sie zadnych usztywnien. to mit.

Cytat:
2007-01-31 15:04:02, Cwikus pisze:
espero jest fabrycznie przygotowane na szyberdach i nie wycina sie zadnych usztywnien. to mit.

zalezy..jesli sie kupi odpowiedni szyberdach (o odpowienio malych wymiarach) to owszem..ale jesli szyberdach bedzie zbyt duzy to zeby go zmiescic trzeba naruszyc konstrukcje dachu..inna rzecz w jakim stopniu to sie przelozy na bezpieczenstwo...ale pomijajac to wszystko to..uzywany szyberdach to lipa..szansa na to ze wymontowany z jakiegos zlomu szyber..nawet jesli wyglada bardzo dobrze..bedzie szczelny jest mizerna..a kupno nowego i to jeszcze odsuwanego (bo uchylny to w ogole jakas lipa jak dla mnie) to koszt z montazem lekko liczac 1500zl..przy tej cenie to naprawde wolalbym chyba szukac uzywanej klimy..nawet jesli per saldo przekladka i zakup bylyby drozsze to efekt bedzie duzo bradziej proporcjonalny do poniesionych nakladow

Mi nic nie peka, nic nie cieknie z tym ze ja mam fabryczny, na dokladnym bym sie powarznie zastanowil

pamietam ze zlotu ze raczej krytykowany był szyberdach bo naruszał konstrukcje

Cytat:
przegladalem allegro za poszukiwaniem jakiegos szyberdachy. i szyberdach elektryczny mozna juz za 200 zl kupic ale z innego samochodu pytanie co by trzeba zrobic zeby ktorys pasowal i ktory by najlepiej pasowal do naszego samochodu

Zamiast kombinować, nie lepiej kupić oryginalny szyber od Espero?
Na Allegro jest wystawiony cały dach z org. szyberdachem i podsufitką za jedyne 500zł. I to w Wawie, więc możesz sobie podjechać i obejrzeć przed zakupem.
Tu masz Link do aukcji

No jest dostępny nowióteńki szyber orginalny do espero z serwisu cena to 4179,10 słownie cztery tysiące sto siedemdziesiąt dziewięć zł dziesięć groszy NETTO
jaby ktoś chciał to numer katalogowy
96191336

Cytat:
2007-02-03 11:58:51, JaChomik pisze:
No jest dostępny nowióteńki szyber orginalny do espero z serwisu cena to 4179,10 słownie cztery tysiące sto siedemdziesiąt dziewięć zł dziesięć groszy NETTO jaby ktoś chciał to numer katalogowy 96191336

Zrób jakieś fotki tego cuda

Ja przy okazji duuużych zakupów w Webasto, nabyłem także szyberek, nawet... elektryczny

Po tygodniu jazdy do kosza wyrzuciłem firmową maskownicę podsufitki z roletą przeciwsłoneczną, gdyż po pierwsze ani razu z niej nie skorzystałem, a po drugie "telepała" się w czasie jazdy, co skutkowało uporczywym "pukaniem".

Następnym elementem, który wymieniłem był taki "bajerancki" panel z kilkoma przyciskami oferującymi "miękką mechanikę", pamięć ustawień szyberka, itp.
Niestety w czasie jazdy chcąc skorzystać z którejś opcji, zawsze naciskałem nie to co potrzeba i w rezultacie chęć otwarcia szyberdachu kończyła się jego zamknięciem i na odwrót

Obecnie mam jeden, gustowny przełącznik do otwierania, zamykania okna.

Jest też jedna rzecz, którą dodałem a mianowicie czujnik deszczu, który zamyka dach na postoju w przypadku opadów atmosferycznych... ależ poetycko się wyraziłem

Poza tym lekko zmodyfikowałem tzw. Windshot , w sposób który powoduje, że w przypadku jazdy z otwartym szyberkiem przy wyższych prędkościach nie słychać tak "namolnie" szumu powietrza.

Co do montażu, to... wykonałem go we własnym zakresie
W tym celu musiałem jedynie zakupić nożyce do wycinania blachy, w wersji elektrycznej.

Pomimo, że jest to największy szyber możliwy do zastosowania na "połaciu dachu" naszego autka, nie byłem zmuszony wycinać wzmocnień dachu.
Na chwilę obecną dach, jest przynajmniej 3- krotnie sztywniejszy aniżeli w wydaniu fabrycznym za sprawą montażu "pancernej" obudowy szyberdachu, która wykonana jest chyba z materiału umożliwiającego ukrycie się w aucie w przypadku ataku termojądrowego na powierzchnię planety

To chyba wszystkie informacje nt. zakupu i montażu elementu, będącego przedmiotem dyskusji

Pozdrawiam - SpeedR

Cytat:
2007-02-05 12:34:00, SpeedR pisze:
Ja przy okazji duuużych zakupów w Webasto, nabyłem także szyberek, nawet... elektryczny

Już widzę ogłoszenie o sprzedaży Twojego złomero:
"Cena: 6500 zł + 68000 zł za dodatki".