| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2007-01-31 21:24:55 Olej zimowy.
Artykuł o olejach i doborze oleju o odpowiednich parametrach. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-02-01 07:11:10 Po poza kilkoma naukowcami nikogo to nie obchodzi i nikomu do niczego wiedza ta nie jest potrzebna. |
Jabuszko Laguna Warszawa Bródno | 2007-02-01 09:32:53 ja niedlugo ebde zmienial olej i zdecyduje sie najprawdopodobniej na klik ;] |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-02-01 11:33:08 Kup wszystko co ma w kodzie kreskowym inną liczbę niż 5 jak Polska
I kup 5w40... 30 jest za słabe... |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2007-02-01 12:52:04
Polska ma kod 59
A odnośnie oleju to tak jak pisał Piotrek, kup Lotosa. Moje Espero na takim jeździ już od 6 lat i nic się z silnikiem nie dzieje, bo niby co by się miało stać.
Moim zdaniem Lotos 5W40 jest chyba najodpowiedniejszy na nasze silniki. Oczywiście na ten temat było już od cholery postów .... |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-02-01 13:43:36
590... |
Esperynek Klubowy Weteran ![]() Skoda Octavia 1,4 TSI Częstochowa | 2007-02-01 14:45:31
U nas za chwilę szykuje się 13. zmiana oleju- Shell Helix Ultra 5W40 i jak na razie odpukać silnik chodzi jak zegarek. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-02-01 17:54:04 Bo z karoserii zostanie łopata rdzy, a silnik bez względu na markę oleju będzie w stanie eleganckim (pomijam osprzęt). |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-02-01 18:45:18
Potrafię
Lotos Syntetic to gówniany olej... Bo pomimo dobrych własności na ciepło... Na zimno nie smaruje silnika wcale. Czemu nie rozlewane w Polsce ? Ano temu, że każdy olej, który kiedyś był robiony na zachodzie, po przejściu do produkcji u nas traci wyraźnie swoje pozytywne cechy. Czyli m. in. Temperaturę jaką osiąga przy wysokich stałych prędkościach. Kulturą pracy, da się poznać, da... Ubywaniem oleju w czasie międzyprzęglądowym... Itd itd... Wiem, że niektóre cechy ciężko wychwycić, ale jak się ma odpowiednie auto, nie jest to niemożliwe... Zainteresuj się Orlenem... Ma normy i super ceny... |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2007-02-01 21:31:41
Orlen ?
Raz miałem w poprzednim aucie - NIGDY WIĘCEJ!!! Raz jednyny zalałem tym autko, po 2kkm dziwnym przypadkiem znikł gdzieś 1L oleju, a kolor tego w silniku zmienił się na czarny.
Po ponownej zmianie na Lotosa (wtedy 10W/40) wszystko wróciło do normy. Jesteś pierwszą osobą od której słysze coś dobrego o oleju z Orlenu.
Już dawno mineły czasy, kiedy to zachodnie rzeczy były lepsze od rodzimych. W Polsce normy są dużo bardziej surowe niż w większości krajów UE. Z tym jest podobnie jak z super autami z Niemiec od "dziadka" (czyt. dziada), które mają małe przebiegi i są w rewelacyjnym stanie. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-02-02 07:28:39 No i doszliście do wniosku, do którego piotr'ek przekonuje już ze 2 lata, że nie ważna jest marka oleju.
PS. Oczywiście Zoltar przekonać się nie da i będzie wymyślał jakieś normy i parametry istniejące tylko w mózgach naukowców chcących je wdrożyć w F1. |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-02-02 09:43:40
Bo Lotos nie czyści silnika, a Orlen tak. Masz słaby silnik i tyle... Piotr-ek Twoje gadanie o olejach jest iście zajebiste. Dla Twojej informacji sam zaleję w tygodniu olej GM 10W40... I mam w dupie syntetyki... I oleje robione w Polsce... Bo zachodni olej rozlewany u nas jest gorszy, niż rodzime produkty... Tylko cena nadal wyższa... Zresztą jeżeli jeździsz 600 km miesięcznie, to co możesz powiedzieć o oleju... Ja robie 3 tysiące w ciężkich warunkach... |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-02-02 10:45:24
I Twój silnik wyjeździ 368 tys km, a mój na lotosie 341. Co z tego wynika? Że olej był zły? A może benzyna, może płyn w chłodnicy, może na mrozie za szybko przyspieszałem, morze jest głębokie i szerokie, bo póki co to nikt na świecie nie udowodnił w 100%, że olej X wyraźnie i odczuwalnie poprawia warunki pracy silnika w porównaniu z olejem Y co pozwala zwiększyć trwałość silnika o powiedzmy 10 %. No chyba, że w reklamie, ale w reklamie to nawet jakaś kobieta potrafi z margaryną gadać. |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2007-02-02 13:58:28 Nudny jestem, ale polecam Mobila 5W50 świetny w zimie i w upalne lato.
Co do Lotosa, polecam, dobry ekonomiczny olej. Jedyny warunek - stosujcie tak długo jak to możliwe olej SYNTETYCZNY. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-02-02 14:32:56 Widzisz Zoltar... popatrz co JACO napisał. Tak wygląda mądra wypowiedź odnośnie marki stosowanego oleju. |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-02-02 16:37:07 A lejcie co chcecie.
Lotos Syntetic to gówno i tyle... Na zimno zachowuje się jak woda, dlatego go nie używam. Proponuję nauczyć się co mówią dane szczegółowe o oleju i dopiero się wypowiadać. |