Olej w automacie 2,5TD

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
ile oleju wchodzi do automatycznej skrzyni biegów do OmyB 2,5TD i jaki wlać olej???
Z góry dzieki za podpowiedz

W calosci ukladu jest chyba kolo 6 litrow (moze nawet ciut wiecej). Wlewa, a dokladniej UZUPELNIA sie od dolu samochodu wlewajac przez otwor korka tylko przy uruchomionym samochodzie. Olej dextron II lub III - zalezy od tego co miales wczesniej.

Powiedz lepiej co chcesz zrobic bo pytajac niedbale, tak samo wykonasz robote i byc moze cos schrzanisz, a tu niuanse sa wazne.

qrcze to jest problem,chce wymienic olej w skrzyni,auto kupiłem pół roku temu.Z byłym właścicielem nie mam juz kontaktu i nie wiem co tam wczesniej był za olej

Ano widzisz... chcesz wymienic - a to juz sie robi inaczej niz dolewa (wczesniej pisales tylko "wlac"). Nie robilem tego nigdy wiec nie chce pisac, ale na pewno widzialem o tym juz kiedys watek - poszukaj w wyszukiwarce.
W innym watku byla dyskusja zawierajaca porownanie dextrona II i III - wynika z niej ze po wymianie mozesz wlac III to niby ciut lepiej bedzie (chociaz jak mi sprzedawali ostatnio D II w intercarsie to kolejni sprzedawcy twierdzili ze D III to polsyntetyk i jego powinienem wlac, a w dyskusji pisalo ze to jedynie mineralny+, ale kij - i tak kupilem II ) - tak wiec wszystkiego poszukaj w wyszukiwarce

ps. czemu chcesz wymienic olej?

chce wymienic olej gdyż wydaje mi sie ze nikt tam nie zagladał od wieków i nie daje mi to spokoju.Ostatnio byłem u mechanika i mowił ze do sprawdzania poziomu oleju powinien wystawac z góry bagnet a u mnie tego nie mamasakra niezle kombinacje tu odchodza,Zrobiłem juz jakies 15.000tys km,chodzi dobrze,biegi przezuca płynnie lecz ten olej nie daje mi spokoju.

#1 - zmien mechanika - tu zadnych bagnetow nie ma. A jak sie sprawdza to tez znajdziesz w wyszukiwarce. Niejeden mechanik zabiera sie za diagnozy czegos czego wogole nie zna - po tym sie ich eliminuje
#2 - jak juz znajdziesz jak sie sprawdza i sprawdzisz, to mozesz powachac czy toto jakos nienormalnie zajezdza spalenizna. Jak nie, to moze zostaw...? Sa tacy co mowia ze powinno sie wymieniac co 60k, inni wymieniaja co 30k, w ksiazce jest napisane zeby nie wymieniac wogole jezeli nie ma problemow i nie smierdzi, a przy duzych obciazeniach co 105k. Gdyby mi sie nic nie dzialo, to na pewno bym nie wymienial

dzieki chemik333 za wszystkie informacjejak wszystko posprawdzam to napisze,pozdrawiam!!

A ja na Twoim miejscu podjechałbym do ASO. Może to drażliwa porada, ale jak miałem Vectrę A z automatem (oznaczenie chyba AF20) to właśnie olej zmieniłem w ASO na oryginał GM. Nie kosztowało dużo-jesli mnie pamięć nie myli około 150zł. W tamtej skrzyni miałem bagnet do sprawdzania poziomu oleju. Olej w/g specyfikacji Opla należało zmieniać co 45tys km w wypadku ostrej exploatacji w mieście lub co 60 tys km w wypadku normalnej jazdy. nie wiem jak jest w Omegach, natomiast w Vectrze należało tez co 2 wymianę oleju wymienić tez filtr znajdujący się w skrzyni (olanie tego mogło spowodowac uszkodzenie elektrozaworów). Podjedź do ASO Opla i zapytaj co i jak. Kto pyta ... nie płaci dwa razy
Pozdrawiam