Jak przeczyścić uzbrajacz na reduktorze???-Gaśnie na luzie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie
Znów po jakimś czasie w aucie siostry na zimnym silniku gaśnie na wolnych obrotach na gazie. Ostatnio jak byłem to mnie skasowali za czyszczenie "uzbrajacza na reduktorze" i pomogło. Było Ok przez rok i znowu to samo. Wiecie jak to zrobić ?? i gdzie to konkretnie jest??

Skoda Felicia '98 1.3 MPI Gaz II gen Elpigaz, reduktor zmieniony przy 60 tyś na Landi Renzo

[ wiadomość edytowana przez: mlac dnia 2007-02-06 18:29:09 ]

No, no też jestem ciekaw co to jest ten "uzbrajacz" .

ja z chęcią też się dowiem,jeszcze chyba wszystkiego nie wiem

Cytat:
Wiecie jak to zrobić ??

...no nie bardzo....
Cytat:
i gdzie to konkretnie jest??

...no ja nie wiem...

No jeśli czyszczenie "uzbrajacza" pomogło na rok czasu, to musi on tam gdzieś być

Uzbrajacz to elektrozawór. Są dwa elektrozawory w filtrze gazu i w reduktorze. Ile km przejechałeś od ostatniej wymiany filtra gazu?

No cóż tak przypuszczałem że to jakiś neologizm. Dzisiaj został zmieniony filtr gazu i przeczyszczone wszystko co się da ale nic nie pomogło. Wygląda na to że padła sonda lambda. Trochę dziwne bo na benie jeździ. Trudno mi ocenić czy optymalnie bo nie jeżdze tym autem na codzień.

a zawsze Ci gasnie czy tylko rano jak masz na luzie ja mam taka sytuacje ze dopoki auto nie osiagnie max temp i wzrzuce na luz tez mi gasnie a co ciekawe gariarze twierdza ze jest za mala temp przelaczenia

Hehehe, to chyba wymyślił jakiś przeciwnik LPG, że niby na bombie jeździmy .

Wracając do sprawy, to że jeździ na benie przy ewentualnie padniętej sondzie to nic dziwnego. ECU wchodzi w tryb awaryjny i oblicza mieszankę na podstawie sygnałów z pozostałych czujników (głównie przepływki, obrotów i temperatury).