MotoNews.pl

Spalanie w zimie jak z tym jest?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czesc. Wlasnie, jak w temacie. Jak to wlasciwie jest. Generalnie wszyscy pisza ze autko spala np 5 w trasie a zima 6. Czy nie jest tak, ze zimne powietrze (wieksza ilosc tlenu itd.) sprzyja mniejszemu spalaniu i wiekszej mocy (chociazby zasada dzialania intercoola). Dlaczego wiec wszystkim pali wiecej zima, mi tez!
Nic juz tu nie kumam.

nikt nie wie?

Zimą auto pali więcej chociażby z tego powodu, że działa dłużej ssanie, aby nagrzać silnik.

mysle ze nagrzewanie tez robi swoje... u mnie chodzi non stop zima i dlatego mi spala w okolicach 9l w miescie zima... latem zawsze minimum litr mniej ...

Zimówki maja wiekszy opór, zależy tez od zimy, ale jesli warunki sa ciężkie to jeździ sie przeciez wolniej, bardziej bezpiecznie niz oszczędnie.

pozatym różnice nie sa aż tak duże, mi wychodzi ok 0.5 litra wiecej

Tak jak już pisali przedmówcy: dłużej jest ssanie; większy pobór prądu np. przez ogrzewanie; jeździmy wolniej, bezpieczniej przez co mało ekonomicznie, opony zimowe mają większe opory toczenia; opony często uślizgują sie, przez co muszą wykonać więcej abrotów aby pokonac taką samą drogę.
U mnie zwiększa się o jakieś 0,7 do nawet 1l.
Masz racje, że zimniejsze powietrze lepiej wpływa na pracę silnika - widac to np. w okresie jesiennym gdy temp w wyższej spada (np. wieczorem) do około 5-10 st.

Pozdrawiam.

tak jak pisali koledzy wcześnie ale ja jeszcze dodam zimny silnik to też zimny olej a przez to gęstszy i większe opory po za tym śnieg na drogach tez zwiększa opory toczenia podobnie jest z olejem w skrzyni biegów czasem nawet ciężko biegi zmieniać taki jest gęsty

A u mnie w TD zima pali okolo 0,4L mniej. Ta sama predkosc przejazdu, ta sama 450km trasa. Oczywiscie jesli jest zimno, ale sucho albo deszczowo. Na zasniezonej trasie nie jest juz tak fajnie.
Mysle, ze duza role w tym spadku zuzycia odgrywaja wezsze opony. Zimowe 175 zamiast letnich 185.

dzieki wszystkim za odpowiedzi. W tym roku zimy nie ma i mam nadzieje że podwyższone spalanie wynika z zimówek na kółkach i z włączonego nawiewu.
Niestety kupno nowego autka się oddaliło...ale wybór już zapadł Mazda 6 2.0