Głośno w aucie - jakieś rezonanse

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Było kiedyś bardzo głośno, więc wymieniłem katalizator i tłumiki jest o wiele lepiej ale zauważyłem że przy pewnych obrotach silnika na każdym biegu pojawia się dziwny rezonans nawet czuć go w podłodze. Zauważyłem że wyedy mocniej drży wajcha od zmiany biegów, na luzie nic takiego się nie dzieje. Gdy wymianiałem tłumiki to dawałem specjalną pastę i uszczelki i wszysko było zrobione jak należy. Czy wiecie co może być przyczyną tego rezonansu??

Miałem dokładnie co do joty to samo -na V biegu przy ok 120 itd wszystko w zakresie obrotów 2900~3100.
Problemem okazał się wydech a dokładnie rura łącząca dwa tłumiki -byla powyginana haczyła o aluminiową osłone, niepodokrecana do tłumików. Powodem było lekkie uderzenie w tył samochodu przez inne go wariota.

U mnie rezonans był taki, że drgały nawet szyby
Wejdz pod samochód i podokręcaj wszystko, sprawdz czy nie haczy o coś i czy ogólnie wszystko w porządku.

Acha i jeszcze mi sie przypomniało:
Sprawdz mocowanie tłumików i rury bo ja musiałem zastowsować dodatkowy patent w postaci sprężyn z "koja" czyli wojskowego łóżka.
Po za tym wymieniłem gumy dystansowe ostatniego tłumika i coś tam jeszcze -generalnie USZTYWNILEM WSZYSTKO NA MAXA

U mnie to się dzieje przy 90-95 na 5 biegu. Tłumiki wymienialiśmy starannie. Dałem nowe gumowe łapy, ani wydech ani rury nie dotykają metalowej osłony. Hmm, jak będe miał dostęp do kanału to zajże.