Polonez Kombi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!
Nie posiadam Poldka, ani innego produktu FSO. Ale "mam oko" na Poloneza kombi. Czy ktoś z Was ma coś takiego, albo wie, czy taki zakup ma sens? Jak to się prowadzi, ile pali benzyny bądź gazu, itp. Kombi ze względu na 4-osobową rodzinę.
Pozdrawiam!!!

Włodek

Witam!
Jest tu w klubie kolega który posiada Poloneza Kombi.
Pozwolę sobie zacytowiać jego opinię gdyż mi jako użytkownikowi Poloneza rok prod 1990 nie dane jest się wypowiadać "Miałem przez 6 lat Mercedesa 123, i postanowiłem zaeksperymentować i kupić Poloneza zobaczyć czemu wszyscy psy na niego wieszają, i nie mzamieniłbym się z powrotem na Mercedesa".
Moim zdaniem nic dodać nic ująć.
Pozdrawiam
Gucio

Oj ładny i fajny ten jego Kombiaczek.Naprawdę mi się podoba!
Widziałem go na zlocie, to Polonez Mach'a!

Dziękuje za ciepłe przyjęcie.

Witam ponownie!!!
W takim razie pytanie do kolegi Mach'a: jak Ci się gablota spisuje, ile pali (mniej więcej), czy klapa od bagażnika nie dudni podczas jazdy, itp itd. Po prostu plusy i minusy wg Ciebie.

Pozdrowionka!!!
Włodek

Do kolegi Włodka: choć dach i tylna klapa są z "plastiku" nic nie dudni. Reszta jak w kazdym polonezie Polonezie. Dla mnie prowadzić Kombi to duża frajda. Silnik "wkręca" zadawalająco. Na LPG miasto 13,5; trasa 11. Ocena tego auta była w Auto Świecie z 2000 roku (numeru nie pamiętam a rok chyba dobry). Sprawdź na www.AŚ w archiwum.

Dzięki!!!
Wiem, czytałem ten opis. Chodziło mi o zdanie prywatne. I już ostatnie pytanie: te 11 litrów gaziu w trasie wydaje mi się sporo. Przy jakiej prędkości przelotowej?

Włodek

W cztery osoby z bagażem do 120 km/h. Chyba nieźle.

Włodek- nie ściemniaj tylko kupuj Kombi.

Nie ściemniam Brak sponsorów. Chwilowo śmigam Skodą Forman, gaźnik + gaz. Ale jakby nieco kaski wpadło, to kto wie. Choć jak raz poszedłem do salonu Daewoo spytać o Poldka kombi, popatrzeć, to wywalili na mnie gały i powiedzieli, że to specyficzny samochód, trzeba zamawiać, czekać..... Ło Jezu!!!!
Instalkę masz fabryczną? Toroid?

Włodek

Włodziu witam.
kurcze chętnie wstawie 132.ale i tak szaleje tem mój 1.6. ostatnio objechałem dresa w nexii 3drz. tej 16V.wywalił gały i się wciąż próbuje.zapierdziela ten mój poldek ale silnik podkręcałem z chojnakiem.POLECAM! pozdrawiam.

Witam Kolegów Teleranka(1) i Włodka(2).

(1) Kurcze- podkręcony silnik u Chojnackiego: to mi sie marzy. Chciałbym kiedys na Zlocie przejechac sie i ocenić zmiany. Ale skoro objechałes Nexie to jest niezłe. Pozdrawiam.

(2) Mam toroidalny zbiornik. Kolo zapasowe dostałem w eleganckim pokrowcu. Fabryczny gaz kosztował 2200 PLN.
Ja odbierałem Kombi 21.09.2001 a zamówiłem 3 tyg. wczesniej.
Forman- swego czasu bardzo mi się podobał. Cześć.

Dzięki za wszelkie opinie. Pozdrawiam miłośników Poldków!!!

Włodek

PS. A o Waszej stronce wyczytałem w Auto Świecie.

A no właśnie Kombi. Polonez Caro ma pojemności bagażnika 300l, Atu 360l . Ale jakim cudem w Kombi zmieścili 449l to nie wiem, przecierz długość auta sie nie zmieniła, jedynie wysokość ale nie sądze by to miało znaczenie dla takiej różnicy. Stąd pytanie do użytkowników Kombi:
ile cm jest od podłogi bagażnika do półki??W Caro jest to 37cm.

Do rolety jest chyba ok 35 cm. Jak nie zapomnę to zmierzę.

Przy okazji:
Wymyśliłem, że można by podnieść mocowanie rolety o ok 10-15 cm do góry. Na boczne szyby kombi można nakleić pas czarnej folii albo mocno przyciemnić szyby, dystans między roletą i szybą boczną zlikwidować lekkimi elementami tapicerskimi lub pozostawić go. Wtedy wreszcze byłby to pojemny bagażnik z zasłoną.

Co sądzicie o polonezie kombi? Zamierzam sobie takiego kupiuc tyle że potrzebuje pare informacji. np czy skrzynia biegów jest taka sama jak w caro oraz jakie przełosenie ma most??
Pozatym jak wygląda instalacja lektryczna - chodzi mi o silnik - czy komputer od wtryski steruje tylko mieszanką czy jeszcze cymś innym.
Mam taki plan zakupic Kombi i w czepić tam silnik(seria xud lub te nowe) 2,1td od PSA z elektronicznym wtryskiem, ewentualnie 1,9td. Wjakiej cenie są polonezy kombi??

[ wiadomość edytowana przez: adamdial dnia 2003-08-19 11:32:45 ]

Skrzynia taka sama jak w Caro/Atu Plus.
Most 4,3 w wersji Van (z kratka) albo 3,9 w osobowej.
Komputer taki sam jak w Caro/Atu Plus GSi.

Pozdrowka
Adamus

PS
Wczoraj widzialem pieknego Kombiaka w kolorze jasnego, zywego blekitu (czasem jezdza takie Lanosy) - super!

[ wiadomość edytowana przez: adamus dnia 2003-08-19 12:08:09 ]

Co do ceny to zapraszam np na Allegro, bo to zależy od wielu czynników. Jak chcesz robić przeszczep to silnik może być kicha, ale zawiecha i blachy muszą być ok
Nie wiem czy tak łatwo ci pójdzie zamontować TD. To jest wyższa szkoła jazdy i może się okazać że nieopłacalna
Co do przełożenia to Combi Van chyba 4,30 ale nie jestem pewien, a mosty montowane w dieslu 1,9 były chyba 3,7, tak więc nieco inne

Są dwa mosty: 3,9 i 4,3 takie są ich przełożenia, więc nie pod dieselka są nie zabardzo-powinno być 3,72 zeby ładnie chodził w trasie. Ale może MPI + LPG ci wystarczy?. Komp steruje tam wtryskiem i zapłonem -system Delphi

benzyna odpada, teraz jeżdze dieslem i nie przesiąde się na benzyne,

No to w takim razie powodzenia w kombinowaniu.