Kilka spostrzezen i zapytan nowego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
tak wiec po kilku dniach jazdy omega czas na spostrzezenia i porownania z poprzednikiem omy-mareą weekend:
komfort jazdy znakomity fotele luksusowe marea bardziej sztywna a fotele mniej przyjemne ciału... omega lepiej wyciszona.
silnik 2.0 16 V dosc dynamiczny ale trzeba krecic-szalu nie ma 1.6 16 w marysce tez ciagnal w miare fajnie
wspomaganie chodzi ciezej
denerwujace zalaczanie i wylaczanie za kazdym razem swiatel
co do bagaznika...nie sprawdzalem czy do omy zmiesci sie wozek wielofunkcyjny (otwor zaladunkowy) a taki bagaz bede wiozl od czasu do czasu-do weekenda wlazlby bez skladania ale to inny typ auta przeca...jak sie nie zmiesci to sie kupi inny (wozek oczywiscie )
omega wieksza mimo ze maryska tez duza byla-musze sie uczyc jezdzic od nowa-zwlaszcza parkowac pod ciasnym blokiem

tyle porownan teraz chcialbym zapytac o kilka spraw (zaznaczam ze archiwum sprawdzalem )
1.jak wyciagnac panel przelacznikow swiatel?nie podswietla mi symboli swiatel pozycyjnych i mijania-chyba ze nie ma podswietlac
2.takie ciche buczenie z lewej strony to jest ta pompa powietrzna do nawiewow?
3.troche ciezkawo wchodzi 2 bieg-na poczatek chce wymienic olej w skrzyni-jaki olew wlac najlepiej zeby gralo-syntetyk polsyntetyk?
na razie tyle w poradach podam manuala do naprawy urwanej blachy ogranicznika w drzwiach bez spawania
pozdro

[ wiadomość edytowana przez: szklasty dnia 2007-02-05 17:26:29 ]

Fajnie, że fajnie się jeździ

Ad1 - było w poradach, szukaj
Ad2 - raczej nie, może koło...?! A być może zatkany nawiew powoduje hałas - buczenie
Ad3 - olej do skrzyń - nie do silników czasami!

Pozdro

Cytat:
2007-02-05 19:05:49, mt-01 pisze:
Ad3 - olej do skrzyń - nie do silników czasami!

Tos sie popisał dowcipem!

SZKLASTY:
Jesli chcesz to podjedź do serwisu lub poszperaj na Allegro czy eBay itp. i kup sobie oryginał . Wiem że to może mało popularna porada, ale do skrzyni wchodzi tylko około 1 litra (max.1,2litra) Powinieneś szukac oleju Opel/GM 19 40 768.
Pozdrawiam

Cytat:

Tos sie popisał dowcipem!

Sie wie

A poważnie to ja lałem przy okazji remontu takie cudo (wyszperałem w garażu butelkę )

Mobilube 1 SHC 75W90 A'1 litr

Nie mam zastrzeżeń, wszystko w najlepszym porządku, nawet przy dużych mrozach.
Zdaje sobie sprawę, że będą słowa krytyki... że Mobil przereklamowany itd

Pozdro

"Ciężkie" biegi to niekoniecznie sprawa oleju, było to już na forum, coś z tylną podpórką skrzyni.

szklasty - w kwestii wózka. Nie napisałeś jaką masz kluskę. Ja mam b w sedanie i wózek wielofunkcyjny wchodzi do kufra. (choć butla od gasssu zabiera sporo miejsca). Tylko kółka muszę zdemontować... od wózka oczywiście.

Cytat:
1.jak wyciagnac panel przelacznikow swiatel?nie podswietla mi symboli swiatel pozycyjnych i mijania-chyba ze nie ma podswietlac

powinno podświetlać ten symbol jakie w danym momencie masz włączone światła . Obracając pokrętłem powinno się podświetlenie zmieniać. Tu chyba Twój problem tkwi

Cytat:
2.takie ciche buczenie z lewej strony to jest ta pompa powietrzna do nawiewow?

Pompa powietrza wtórnego - jakieś 2 minuty po odpaleniu samochodu lub wentylator chłodzenia kompa (Uzupełnij profil i napisz jaki silnik i z którego roku tego Twojego samochodu)

3.troche ciezkawo wchodzi 2 bieg-na poczatek chce wymienic olej w skrzyni-jaki olew wlac najlepiej zeby gralo-syntetyk polsyntetyk?
[/quote]

Najlepiej orginał taki jaki masz w skrzyni - w zależności od rocznika