Silnik rs 1600i (rsi) ...prosze o szersze informacje

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam

powiedzcie mi co potrzebuje do przelozenia glowicy z rsi 115ps do xr3i 90ps??

mam okazje kupic taka glowice (tyle ze do remontu prowadzenie i same popychacze...a przy okazji...ile taki remont moze kosztowac?) tylko sama glowica to pewnie nie wszystko....

jakie byly roznice miedzy tymi silnikami?

z tego co gdzies wyczytalem to w moim jest KE-Jetronic a w rsi K-Jetronic....czyli co...kompa musze zmienic? co jeszcze? kolektor wylotowy?

prosze o informacje

Właściwie to wg moich informacji RSi różnił się tylko wałkiem i kątem ustawienia Jetronica. Inferno będzie zapewne więcej wiedzieć. Jego pytaj.

Co do wtrysku to nie wiem czy sie roznia, podobno jest inny skok tloka i inny aparat zaplonowy ale nie mam pewnosci w 100%

skok tłoka jest identyczny
ale czy tłoki są takie same to nie wiem

no to moze wysokosc tloka jest inna cos tam podobno jest innego napewno sa podciecia na zawory

- walek 272 stopnie
- wieksze i okragle kanaly wylotowe
- splanowana fabrycznie do 9,9:1 (standard 9,5:1)
- podbno rowniez wieksze zawory i bardziej wypelnione komory spalania
- nie ma hydrauliki tylko mech regulacje zaworow
Podejrzewam ze czesci zamienne do tej glowy sa nie do dostania gdyz za sama pokrywe zaworwo krzycza w gb pod 100 funciakow

A i jeszcze mial elektroniczny zaplon na dwoch cewkach i programowalne ecu ktore bralo sygnal do iskry z kola zamachowego
PS
Wtrysk jest k-jetronic taki sam jak w xr3i. Jedynie rs turbo ma Ke-jetronic.

[ wiadomość edytowana przez: rex dnia 2006-11-07 23:21:43 ]

[ wiadomość edytowana przez: rex dnia 2006-11-07 23:29:32 ]

o ile dobrze pamietam to w ksiązce pisałeo ze skok jest taki sam i srednica też
moze ma inny kształt??

lekko odkopie temacik...

otoz zakupilem pare czesci do mojego mk4 i min. ta oto pokrywe zaworow....

prawda ze sliczna?

ale moje pytanie jest nastepujace...co mam zrobic z tym otworem co jest zaznaczony na fotce? do czego on wogole sluzy?

...bo chcialem zarzucic ta pokrywe do swojej glowicy 90ps xr3i a tam czegos takiego nie ma...

a druga rzecz to prosilbym o wszelka literature/informacje/linki dotyczaca silnika RSi....jak zbudowany, co do czego, jak naprawiac itp.... (Inferno? )

pozdro

upuje...

tutaj
była jeszcze stronka o takim adresie http://www.turbocharger.co.uk/ i tam też sporo było o rsi ale widze że juz nie działa

[ wiadomość edytowana przez: saintadamus dnia 2007-02-08 22:16:26 ]