Cobra 21LTD

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kupiłem za małe pieniądze takie radyjko, jutro mam zamiar montować. Radio ma swoje lata i chyba to mi się w nim spodobało... Jak myślicie da się go w miarę normalnie używać? Może ktoś miał już z takim radiem jakieś doświadczenia?

Wszystko zależy jak poprzednik używał radia
Jak było grzebane (widać ślady rozkręcania i "świerze" luty) to przydałoby się oddać je do serwisu na sprawdzenie i ewentualne dostrojenie

Znajomy ma radio sprzed 17 lat. Wygląda jak nowe i działa w 100%

Jak kto dba, ten tak ma

ja mam 19 ltd i jedyne co to na 2 ostatnich kanałach nie działa ale ma dziury w sumie juz nie potrzebne
a tak ogólnie to jest to chyba rocznuj 1990 i ch19 działa

Mam takie i grucha umarla

Cytat:
2007-01-27 12:48:06, maskekk pisze:
Mam takie i grucha umarla

Grucha to bułka z masłem
35 zł. nowa z kablem + ewentualnie przelutowanie wtyczki

Nie wszyscy wiedzą że niektóre radia mają inne ułożenia pinów we wtyczce, nawet te 4pinowe

Moje ma

Cytat:
2007-01-27 15:59:52, maskekk pisze:
Moje ma

a chcesz oddac za jakies grosze??

Wolalbym gruche zakupic do neigo sprawna, no i musze jes znalezc bo gdzies sie zapodzialo.

no to szkoda

Cytat:
2007-01-26 19:01:12, Andy335 pisze:
Kupiłem za małe pieniądze takie radyjko, jutro mam zamiar montować. Radio ma swoje lata i chyba to mi się w nim spodobało... Jak myślicie da się go w miarę normalnie używać? Może ktoś miał już z takim radiem jakieś doświadczenia?

Na zasadzie kozy... może i tak. A jaka będzie potem radość jak sobie założysz porządne radio....

Myślę, że niezłe już miałem. Był nim Uniden 510, ale lubię poeksperymentować....

No i eksperymentuję.... Podłączyłem dziś cobre, zamontowałem antenę i oprócz szumów nikogo nie słychać. Podłączyłem swr i na mierniku na 1,20 i 40 kanale wszędzie grubo ponad 3!!! Regulacja masztem anteny nic nie daje. Co możecie mi poradzić?

Jaka antena?
Jak magnesoea typu Midland 18-244, czy jakoś tak, to sobie odpuść.
Jak montowana?
Może brakuje jej masy?

Drastycznym środkiem (skutecznym) jest skracanie masztu o kilka milimetrów. Ale to już wyższa szkoła jazdy, bo jak kogoś poniesie, to antena będzie "elektrycznie" za krótka i nie obejdzię się bez wymiany bata.

Cytat:
2007-02-10 15:44:56, krzychu_ch pisze:
Jaka antena? Jak magnesoea typu Midland 18-244, czy jakoś tak, to sobie odpuść. Jak montowana? Może brakuje jej masy? Drastycznym środkiem (skutecznym) jest skracanie masztu o kilka milimetrów. Ale to już wyższa szkoła jazdy, bo jak kogoś poniesie, to antena będzie "elektrycznie" za krótka i nie obejdzię się bez wymiany bata.

Miałeś rację- chodziło o brak masy. Antena to Sirtel Linea 1500 zamocowana na stałe w błotniku. Dałem aluminiową podkładkę i wyregulowałem na 1,1.
Uniden lepiej chodził, mam propozycję nabycia Alana 18. Zastanawiam się....

Cytat:
2007-02-10 17:01:49, Andy335 pisze:
mam propozycję nabycia Alana 18. Zastanawiam się....

Bardzo dobre radyjko bez procesora
Każdy elektronik je naprawi, ale nie każdy zestroi
Działałem na nim jakieś dwa lata, ale wolałem sprzedać dwa używane i kupić jedno nowe