MotoNews.pl

Rezerwa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam drobne pytanko. czy w 318i z 90 powinna zapalać się lampa rezerwy? u mnie się nie pali nawet gdy wskazówka jest już nisko na rezerwie. czy piwinna zejść bardzo nisko (na granicę początku skali i wtedy zapala się lampka). Z tego co wiem (nie wiem czy dobrze) to nawet przy pełnym baku, lampka zapala sie na krótko. znalezłem żarówkę, która raczej jest właśnie od rezerwy i jest dobra, jaka więc może być przyczyna , że nie pali. fakt że to pierdoła ale lubię gdy osprzęt będący na wyposażeniu funkcjonuje a nie jest bo jest.

Cytat:
2005-05-10 11:08:18, artobi pisze:
mam drobne pytanko. czy w 318i z 90 powinna zapalać się lampa rezerwy? u mnie się nie pali nawet gdy wskazówka jest już nisko na rezerwie. czy piwinna zejść bardzo nisko (na granicę początku skali i wtedy zapala się lampka). Z tego co wiem (nie wiem czy dobrze) to nawet przy pełnym baku, lampka zapala sie na krótko. znalezłem żarówkę, która raczej jest właśnie od rezerwy i jest dobra, jaka więc może być przyczyna , że nie pali. fakt że to pierdoła ale lubię gdy osprzęt będący na wyposażeniu funkcjonuje a nie jest bo jest.

U mnie jest tak że wskazówka musi zejść naprawde na niski poziom, praktycznie na poczatek czerwonego pola...
Przy stromych podjazdach często wychodzi czy rezerwa działa czy nie...

Pozdrawiam

W 5-tce jeszcze nie miałem tak mało paliwa, ale kiedyś w e30 schodziła poniżej czerwonego, potem zapalała się lampka i wskazówka jakby szło kawałek do góry (ponad czerwone) i możena było jeździć.

pozdr
Mariusz

a czasami na rezerwie mozna przejechac ponad 100 km...

Może i tak tą stówke zrobisz.
Ja zauważyłem jeśli tankuje już na trezerwie jakieś 5 litrów wskazówka w ogóle sie nie podnosi. Co jest czy ten bak jest aż tak pojemny że wskazówka nie reaguje?

Pozdrawiam.

heheheh albo pojemny albo masz ustawioną nisko/wysoko rezerwe

No nie wiem, bo u mnie rezerwa jeśli już się zaświeci starcza mi naprawde na jakieś 50 max 60 km.

U mnie w E28 wskazówka musi zejść poniżej zera na skali żeby zapaliła sie lampka.Kiedyś też myślałem że spaliła mi się żarówka, a jednak okazało się że nie

Zapomniałem dodać że u mnie rezerwa wynosi 8 litrów według danych katalogowych

a jak tankujesz "do pełna" to wskaźnik w jakim jest położeniu? może ktoś kiedyś przez przypadek wskazówkę przestawił...

dzięki za wasze opinie. ale napiszcie jeszcze czy jak macie jeszcze dużo paliwa to czy po włączeniu zapłonu przez chwilę zaświeca się lampka rezerwy, wyczytałem w książce że powinna się na chwilę zapalić ale u mnie czegoś takiego nia ma. jak jest u was?

U mnie zapala się na chwilę po włączeniu zapłonu.

Mariusz

to mnie zmartwiłeś, bo u mnie sie nie zapala.

Cytat:
napiszcie jeszcze czy jak macie jeszcze dużo paliwa to czy po włączeniu zapłonu przez chwilę zaświeca się lampka rezerwy

u mnie świeci

U mnie też się zapala na chwilę po przekręceniu kluczyka.

Dziwne, jeszcze w żadnej e30 i e36 w której siedziałem rezerwa nie zapalała się przy przekręceniu kluczyka przy rozruchu...
Mi się zaczyna świecić dopiero niskoooo pod czerwonym polem.

mi rezerwa zaczyna świecić na czerwonym polu. Mój rekord na rezerwie to 70km i wymiękłem, dolałem 5,5 litra(na tyle kasy mi starczyło) i jak dolałem to dalej świeciła... Ponoć u mnie rezerwa to 8 litrów a zbiornik mam 62 litry. pzdr

Słyszałem, że w e30 1.8 do pustego zbiornika trzeba nalać mimimum za 15 zł, żeby przestało świecić (nigdy nie próbowałem bo dla pompki nie najlepiej).

Po prostu wymien ta zarowke. u mnie bylo podobnie. zarowka niby dobra a nie swieci. poza tym po przekreceniu kluczyka powinna sie na chwile zaswiecic. poza tym zrob test zegarow i wszystko bedzie jasne. jesli jest dobra to musi zaswiecic
pozdro

ps. co za shit wracalem dzis z katowic A4 i przy ok 200 km/h zerwalo mi boczna szybe od strony kierowcy chyba wypadla z jakichs prowadnic i nie da sie zamknac(elektrycznie podnoszone)
Zdazylo sie komus takie cos?

u mnie w e36 328 lampka włącza sie na chwilke przy rozruchu, potem wlacza sie poniżej polowy czerwonego pola, a potem b. szybko zaczyna wskazówka opadać, na rezewrwie robie 30km i tankuje bo mysle ze juz nie ma beny, a auto pali malo=średnio 9-10l,