Mój pierwszy raz :) (wymiana oleju)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Jutro zamierzam poraz pierwszy wymienić sobie loje w moim aucie.
1.6 EFI 91r. do tej pory wlany był lotos półsyntetyk, teraz zakupiłem Ford Formul XR+ 10W-40, filtr MANa i nową uszczelke pod korek spustowy (coś jeszcze potrzebuje?).
Jako że poraz pierwszy będe to robił mam pytanko:
1. Czy uszczelka którą mi sprzedał sprzedawca jest dobra? jest to jakaś uszczelka miedziana, sprzedawca twierdził że nie można kupić takich jak były oryginalnie montowana i że taka będzie najlepsza??? prawda to??
2. Pytanko o olej - czy olej ma jakiś swój okres ważności??? na opakowaniu nic na ten temat nie pisze, ale w jednym miejscu moge przeczytać: 05/04 PMS No. VFL 19 18 FC - czy to oznaczenie 05/04 wskazuje na date produkcji???
w innym miejscu w takim białym polu jest nr 1 343 538 - czy to jest nr seryjny? coś można z tego rozszyfrować?
czy moge spokojnie ten olej wlewać??
3. Ile litrów oleju wlać??? znajomy mówił, że wejdzie całe 5l - w jaki sposób kontrolować ilośc wlewanego oleju - po bagnecie??

i ostatnie takie pytanie... na jakie trudności mogę napotkać podczas wymiany oleju??? na coś musze zwrócić szczególną uwage???

z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi i sugestie...

Zanim założysz nowy filtr, posmaruj olejem jego uszczelkę i dopiero dokręć- pomocne przy następnej wymianie.

oleju wejdzie max 4 litry ,wlej 3.5 i kontroluj dalej bagnetem

właśnie wyczytałem w mądrej książce WKŁ: 3.5l przy kolejnej wymianie (3,86 przy pierwszym napełnieniu)

a jak jest różnica pomiędzy min a max na bagnecie 0,2l? 0,5?

Cytat:
2007-02-08 21:03:29, kamil76 pisze:
oleju wejdzie max 4 litry ,wlej 3.5 i kontroluj dalej bagnetem

[ wiadomość edytowana przez: martino_p dnia 2007-02-08 21:21:22 ]

a czy coś jeszcze powinienem skontrolować podczas wymiany oleju?

1 rozgrzej silnik żeby olej miał temperaturę i lepiej spływał
2. odkręć korek wlewu oleju ,
3. przygotuj sobie jakieś wiadro miskę
4. odkręć korek spustu oleju , niech se leci
5. jak trochę zleci odkrec filtr oleju , też trochę zleci oleju
6. poczekaj aż całość zleci, tzn. nie bedzie już nic kapało
7. przykręć nakrętkę spustu oleju
8. przykręć nowy filtr, wczesniej smarując uszczelke olejem - FILTR DOKRECAJ RĘKĄ
9. wlewaj nowy olej tak z 3,5 i kontroluj na bagnecie , oczywiście po wlaniu trochę poczekaj aż olej spłynie do miski
10. jak będziesz miał na bagnecie MAX zapal na moment autko , żeby sie FILTR oleju zapełnił ,
11. potem znowu kontroluj na bagnecie i wlewaj do MAX

Cytat:
2007-02-08 20:51:10, martino_p pisze:
Witam! Jutro zamierzam poraz pierwszy wymienić sobie loje w moim aucie. 1.6 EFI 91r. do tej pory wlany był lotos półsyntetyk, teraz zakupiłem Ford Formul XR+ 10W-40, filtr MANa i nową uszczelke pod korek spustowy (coś jeszcze potrzebuje?). Jako że poraz pierwszy będe to robił mam pytanko: 1. Czy uszczelka którą mi sprzedał sprzedawca jest dobra? jest to jakaś uszczelka miedziana, sprzedawca twierdził że nie można kupić takich jak były oryginalnie montowana i że taka będzie najlepsza??? prawda to?? 2. Pytanko o olej - czy olej ma jakiś swój okres ważności??? na opakowaniu nic na ten temat nie pisze, ale w jednym miejscu moge przeczytać: 05/04 PMS No. VFL 19 18 FC - czy to oznaczenie 05/04 wskazuje na date produkcji??? w innym miejscu w takim białym polu jest nr 1 343 538 - czy to jest nr seryjny? coś można z tego rozszyfrować? czy moge spokojnie ten olej wlewać?? 3. Ile litrów oleju wlać??? znajomy mówił, że wejdzie całe 5l - w jaki sposób kontrolować ilośc wlewanego oleju - po bagnecie?? i ostatnie takie pytanie... na jakie trudności mogę napotkać podczas wymiany oleju??? na coś musze zwrócić szczególną uwage??? z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi i sugestie...

Oprócz nieocenionych rad moich przedmówców...

Miedziana podkładka uszczelniająca jest ok.
Oleje mają okres ważności 2 do 3 lat od daty produkcji.
Do 1,6 EFi wchodzi 3.5 litra z filtrem.
Olej FormulaXR to dobry olej.

Cytat:
2007-02-09 06:01:25, WilK pisze:
Oprócz nieocenionych rad moich przedmówców... Miedziana podkładka uszczelniająca jest ok. Oleje mają okres ważności 2 do 3 lat od daty produkcji. Do 1,6 EFi wchodzi 3.5 litra z filtrem. Olej FormulaXR to dobry olej.

Zaraz ide do garażu wymienić ten olej, ale jeszcze po drodze wstąpie do sklepu i zapytam sprzedawce jak to jest z tym terminem ważności tego oleju...

zadzwoniłem jeszcze na infolinie FORDa do Warszawy i dałem i zagadke
nie mają takich informacji - mają się dowiedzieć i mi oddzwonią

a jak już wymienicie olej co robicie ze starym?
gdzie taki olej można utylizować?

i już po wymianie...

tylko dzisiaj rano sprawdzam na bagnecie i mam kilka milimetrow (2-3) ponad maximum - moge to tak zostawić?

niektorzy uwazaja ze ponad jest gorzej niz ponizej.
niektorzy tez odsysaja nadmiar oleju strzykawka z wezykiem.

nie wiem natomiast czy 3 mm ponad moze byc grozne w skutkach.
natomiast wiem ze olej sie grzeje i zwieksza swoja objetosc i robi sie go jeszcze wiecej. a cisnienie oleju jest dosc wysokie, co dziela na wiele czesci i uszczelek silnika.

ja jak przelałem w 1.6 D w escorcie oleju, to niedlugo potem wydmuchało mi uszczelniacz md skrzynią a silnikiem i caly czas kapał olej. Lepiej spuścić wg mnie. Olej powinien być trochę pod maxem na maxa tez nie powinno byc

chyba po cos sa te oznaczenia max....min sa........
ale jak ktos lubi to niech go zaleje calego, a co tam, ale na swoja odpowiedzialnosc.......
w moim roznica miedzy min a max to 0.75 litra

Cytat:
2007-02-10 14:24:41, hepos pisze:
ja jak przelałem w 1.6 D w escorcie oleju, to niedlugo potem wydmuchało mi uszczelniacz md skrzynią a silnikiem i caly czas kapał olej. Lepiej spuścić wg mnie. Olej powinien być trochę pod maxem na maxa tez nie powinno byc

zgadzywuje sie w tym wypadku więcej nie oznacza lepiej
wręcz odwrotnie

długa rurka w miejsce bagnetu i zasysaj