ELEKTROLIT W AKUMULATORZE

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
koledzy odstawiłem numer taki iż ładowałem akumulator za dużym prądem i wykipiał mi elektrolit więc dolałem wody i teraz jest za małe stężenie elektrolitu chyba,bo po naładowaniu aklmulatora na areometrze wskazuje czerwone pole.co zrobić czy wyciągnać troche tago starego z akumulatora i dolac nowego do gęstości 1,28 czy wylać wszystko i wlać samego nowego.ten elektrolit co na stacjach mozna kupić to on ma gęstość 1,28?Dzięki za pomoc

[ wiadomość edytowana przez: esik dnia 2007-02-12 11:42:12 ]

weż areomert i wylewaj z cel elektrolit i uzupełnij kwasem aż będziesz miał gęstosć 1,28 ale najpierew zabełtaj areometrem ( zassaj i wypusć ) w kazdewj celi po dolewce

no to dałeś mu nieźle popalić! aż się aku zagotował,chyba czeka Cię wymiana na inny. Jak temperatura przekroczyła 50°C to mogło separatory potopić i zwarcie gotowe.Nie wiem jakie są koszty tego gotowego elektrolitu ale popróbować można, wylej to co tam zostało, zalej nowym 1,28 do poziomu nad płytami i włącz ładowanie prądem o wartości 0,05 pojemności aku np.60Ah ładuj 3A do oznak pełnego naładowania (nie zagotowania)!!!! Jak nie pomoże to odstaw aku do recyclingu i kup nowy.

Koszt elektrolitu to grosze wylej koniecznie stary i wlej nowy .Nie rób żadnych mieszanek .Po wymianie elektrolitu nie trzeba już ładowac prąd jest w płytach a nie w elektrolicie .Uważaj elektrolit jest żrący !!!!!!!!

racja! procedura postępowania jak przy uruchamianiu akumulatora suchoładowanego obawiam się tylko żeby po tym zgotowaniu mogło mu uszkodzić płyty lub separatory a wtedy kicha

nie kraczmy napewno mu się uda

trzymamy kciuki niech czyni i jazda po to są nasze autka