| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
big_mazi Polonez 2.0i.e Volvo Lipsk | 2007-02-09 15:15:47
Nie wiem... chyba ciężko mi to wytłumaczyć. Sondę pod LPG miałem dobrze podłączoną! 1000%. Zakładali gaz w dobrym warsztacie chodził na 1.6 jak burza (dla mnie lepiej niż na benzin) Nie chodziło mi że syg z cewki czy wtrysków ma zastąpić sondę! Tylko o to co jest tym sygnałem załączającym elektrozawory i reduktor (bo jak na razie to mi nie powiedziałeś Danek). Czy jest to sygnał z wtryskiwacza (w przypadku silnika Volvo-wtryskiwaczy) i wtedy przez emulator automatycznie załącza się gaz? czy muszę gdzieś podpiąć cewkę? W 1.6 z cewki nic nie szło do LPG. Tylko w przewód do wtryskiwacza podpięty emulator, drugi przewód TPS i trzeci w sondę. LE Jetronic to jak najbardziej elektroniczny wtrysk-nie mechaniczny, bo ten to chyba K-Jetronic. Ten mój w dodatku nie miał przewidzianej sondy (dopiero później ją dodali) Przy uszkodzonej sondzie (nie wiem jak jest gdy jest w ogóle odłączona) LPG II przechodzi w tryb awaryjny, wtedy mogocze zielona dioda powoli (samodiagnoza) ponoć może więcej palić, bo tylko temu służy syg z sondy, do regulowania dawki gazu przez krokowy we współpracy z TPS) Kiedyś jak kumpel wstawiał gaz, czekając na papiery, gość przyjechał omegą 2.0 i mówił żę pali mu dużo gazu nawet 20-22l Podłączyli komputer sprawdzili sonde i była niesprawna (prosty wykres), ale gość przyjechał i jedził... Co do emulatora to nie zegra się z wielopunktem? |
big_mazi Polonez 2.0i.e Volvo Lipsk | 2007-02-09 15:49:42 |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-02-09 18:17:09 Big_mazi, po pierwsze czytając Twój pierwszy post, w którym stoi jak byk
Wracając do Twojego pytania. Nie spotkałem się (i wątpię by ktokolwiek się spotkał ) z pobieraniem sygnału przełączającego z benzyny na LPG z wtryskiwacza. Zawsze był to sygnał z cewki zapłonowej lub z jednego z kabli zapłonowych (1 cylinder) przez zaindukowanie sygnału w przewodzie owiniętym na kablu WN, słyszałem i czytałem, że czasem sygnał o wartości obrotów jest pobierany z czujnika halla na cewce lub czujnika obrotów wału. Tu Masz przykładowy schemat (tu akurat od bingo s).
Jeśli w swoim sterowniku LPG masz emulator wtryskiwaczy jednokanałowy, a wtryskiwacze benzynowe w tym nowym silniku Masz sterowane każdy osobno lub 2/2 to ten emulator może nie wystarczyć, bo jak zepniesz wtryski pod jeden kanał to ECU może łapać błędy (zależy od konstrukcji i softu samego ECU). Mogę się mylić bo nie znam twojego silnika, ani nie jestem instalatorem, ale lektura forum nasuwa takie wnioski, poza tym gdyby to było takie bezproblemowe to nie produkowanoby emulatorów wielokanałowych. |
big_mazi Polonez 2.0i.e Volvo Lipsk | 2007-02-09 19:09:34 To "czytaj uważnie" miało się tyczyć mojej miniatury z instr. obsługi inst. gaz. Landi Renzo ale coś spaprałem i nie wyszła... Nie napisałeś brak sondy uniemożliwai pracę lpgII ( to właśnie były cytaty z tej miniatury) , napisałeś:
"Do II generacji LPG sonda jest konieczna i żaden sygnał, tymbardziej ten jej nie zastąpi" Więc jeśli jest konieczna i żaden sygn jej nie zastąpi to chyba pracować nie bedzie( jeśli coś jest konieczne) Czyli wykluczyłeś że bedzie chodził bez niej. Nie zaprzeczaj!
A w miniaturce było: "Układy LANDI RENZO posiadają układ samo-diagnozy umożliwiającej użytkownikowi ocenę prawodłowości działania inst. gaz. W przypadku uszkodzenia lub nieprawidłowej pracy układu sondy lambda, dioda zielona na przełączniku, sygnalizująca pracę na gazie, powoli migocze. W takim przypadku należy udać się do serwisu w celu sprawdzenia instalacji gazowej" |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-02-09 19:28:04 Nic nie wykluczałem. II generacja pracuje poprawnie tylko ze sprawną i podłączoną sondą lambda. Jakbyś trochę poszperał na forum to na pewno trafiłbyś na moje wypowiedzi, że można II generację tak ustawić, żeby pracowała bez sondy, ale to już nie będzie wtedy II generacja. . Pisząc, że nic nie zastąpi jej sygnału pisałem tylko i wyłącznie o tym, że sygnału sondy nie można zastąpić żadnym innym, a odnosiło się to do Twojego nieprecyzyjnego opisu podłączeń.
Na przyszłość jak chcesz porady to pisz precyzyjnie o co biega, bo nikt nie jest wróżką. |
big_mazi Polonez 2.0i.e Volvo Lipsk | 2007-02-10 12:54:45 Racja, niech ci będzie, zwracam honor.
Wracając do sygnału przełączającego z benzyny na lpg to albo jestem niepełnosprawny wzrokowo (w co wątpie) albo go tam na prawdę nie ma (tego przewodu, ani do cewki ani z czujnika obr. wału ani tym bardziej przwodu WN też nic nie było. Tak jakby właśnie wspomniane przełączenie było na podstawie sygn do wtryskiwacza z kompa...(co też mi wydaje się dziwne ale coraz bardziej w to wierzę) W tym z Volvo wtryski sterowane są wszystkie z jednego przewodu (+ idzie z przekażnika sterującego a drugi wspólny dla wszystkich, sterujący z komputera i tylko jeden) więc ten co mam emulator mógłby być? Cewka do tego Volvo jest właśnie z tym czujnikiem Halla i z niego właśnie idzie przewód do kompa benzynowego z informacją o prędkości obrotowej wału więc gdyby był taki przwód z LPG to tam bym go podłączył ale go nie ma... a przewody + z reduktora i dwóch elektrozaworów gazowych podlączone są razem i idą do emulatora właśnie. To może tak być że przełączanie na gaz jest z wtrysku? |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-02-10 13:53:51 A jaki masz przełącznik bena/lpg? Może masz zwykły 2 pozycyjny (ręczne przełączanie). Jeśli jest automat, to nie bardzo sobie mogę wyobrazić żeby sygnał wtryskiwacza mógł powodować przełączenie (chociaż teoretycznie mogłoby to być możliwe pod pewnymi warunkami, ale na pewno nie jest to fachowe podłączenie). Nasunął mi się jeszcze taki pomysł, że sygnał przełączenia brany był bezpośrednio z ECU od razu na przełącznik. W poldku ECU jest za schowkiem pasażera, to może gazownikowi było wygodniej w ten sposób.
Co do emulatora wtrysków to rzeczywiście wygląda na to, że ten jednokanałowy wystarczy. Emulator wtrysku ma za zadanie tylko odciąć zasilanie wtryskiwaczy i "podać" na ECU sygnał, że pracują oraz ewentualnie załączyć elektrozawory gazu, jeśli nie robi tego przełącznik. |
big_mazi Polonez 2.0i.e Volvo Lipsk | 2007-02-10 15:37:59 Przełącznik mam 2 pozycyjny. Dół to odpalanie na benzynie (żółta dioda) góra to odpalanie na benzynie a po 2,5 tyś przechodzi na gaz (migocząca zielona dioda potem świecąca stale)
Co do tego podłączenia do ECU to fakt luknę czy z centralki coś pod deską idzie w jedo kierunku. Dziś byłem u znajomego kumpla gazownika i radził olać takie podłączanie i zrobić jak mówiłeś zdegradować do I gen. a centralke i okablowanie mi "załatwi"
Dzięki za info i pomoc. Pozdr [ wiadomość edytowana przez: big_mazi dnia 2007-02-10 15:39:02 ] |