Skrzynia automat

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Jezdze Omega 2.4i automat, 89'. Zauwazylem czytajac posty ze Ople z tego roku maja 4-biegowe skrzynie natomiast moja posiada 5. Czy ktos z Was tez ma Omege w automacie z 5 - biegowka?
A drugie pytanko to: zapala sie kontrolaka od skrzyni taK jakby za malo bylo oleju, wiec gdzie wlac tez ze olej?> Przez rurke od bata czy jakis inny wlew przy skrzyni? POZDRAWIAM!

Ad.1. Na bank masz skrzynie 4-biegową
Ad.2. Najpierw sprawdź poziom oleju a dopiero później dolej, jeśli brakuje (np. przez bagnet).
Pozdro
ILKU

Moja manualna ma 5 biegow

moja oma z 98 też ma 4 biegi, to jakiś zacofany model

jesli overdrive liczyć jako 5. bieg to masz pięciobiegówkę

Cytat:
2007-01-31 18:52:12, zork pisze:
jesli overdrive liczyć jako 5. bieg to masz pięciobiegówkę

a jeśli jeszcze wsteczny w to wrzucić to masz sześciobiegówkę

Jeśli już tak liczycie, to wychodzi że skrzynia ma 7 biegów + wsteczny.

Cytat:
2007-01-31 16:50:36, MarcinCD pisze:
Ople z tego roku maja 4-biegowe skrzynie natomiast moja posiada 5. Czy ktos z Was tez ma Omege w automacie z 5 -

a w jaki sposób liczyłeś te biegi????bo ja mam automat w omedze "B" z 94r. 2.0 XEV 16V i też mam wrażenie i zdziwienie ,że może mieć pięć, jeśli licząc jedynkę jak ruszasz tak jak w manualu
i kolejne zmiany przy rozpędzaniu to dojdzie chyba do pięciu ...ale poczekam do wyruszenia na trasę i jeszcze to sprawdzę....chyba że w automacie nie liczy się jedynki z której ruszasz.. ...pozdrawiam --jerzy1961--

W tych skrzyniach sa 4 biegi do przodu i jeden wsteczny.Poza tym przekladnie hydrokinetyczna wyposazona jest w overlock co oznacza mechaniczne zblokowanie jej elementow i prace jak zwykle tradycyjne sprzeglo.Overlock uzywany jest na 3 i 4 biegu wiec przy bardzo bardzo konsekwentnym liczeniu mozna dosliczyc sie 6 ,,biegow,,

overlock - w uproszczeniu tzw. pol biegi?!?!?!

fatboy przestan
Wyraznie napisalem co to jest overlock.
Jesli nie jest wlaczony to przekladnia nie przekaze pelnej predkosci obrotowej i wtedy aktualny bieg nie jest 100% efektywny.zalaczenie tego procesu powoduje ze masz pelny bieg jak w manualu ale to nie jest kolejne przelozenie w skrzyni Skrzynia ma 4 biegi mchaniczne i koniec

no dobrze juz nie bede
ale overlock fajny jest

Dla ścisłości w Omegach C montowano pięciobiegowe automaty - w wersji 2,5 DTI Opel Omega: nowy, sześciocylindrowy turbodiesel

Dla porównania 4 biegi

5 biegów

[ wiadomość edytowana przez: mar_k dnia 2007-02-02 23:54:19 ]

Wiec tak: ruszając moim autem i nabierajac odpowiedniej predkosci skrzynia przelacza jeszcze 4 razy bieg na co wychodzi ze ma 5 biegow do przodu. Jezdzilem innymi automatami np 3-biegowymi jak i 4-biegowymi np w W124 i bylo inaczej. Zreszta skrzynie 4 biegowe przy predkosci 150km/h powioduja ze silnik tak jakby wyje a u mnie przy tej predkosci jest spokojniej. Mysle ze mam po prostu wymienianą.

jak jadę 180 to nic mi nie wyje
no chyba, że tylny most ale to już nie skrzynia

No tak ale chodzi mi glownie o starsze samochody np. omega A. A tak w ogole to mozliwe ze macie racje! W kazdym razie autko przezuca 5 biegow, sam bylem zaskoczony jak zaczelem jezdzic. POZDRAWIAM WSZYSTKICH Z TORUNIA, A PRZEDE WSZYSTKIM KIEROWCOW Z AUTOMATEM.

"żle sie troszke wypowiedzialem, chodzi mi dokladnie o to:" POZDRAWIAM WSZYSTKICH KLUBOWICZóW OMEGI - Marcin z Torunia

bo Omega jest duza lepsza niz jakis tam W124 i nic nie wyje przy 150km/h

Cytat:
2007-02-03 21:11:44, MarcinCD pisze:
POZDRAWIAM WSZYSTKICH PRZEDE WSZYSTKIM KIEROWCOW Z AUTOMATEM.

a ja tam jako ten z automatem ..poprostu dziękuję Ci za pozdrowienia i też Ciebie i innych pozdrawiam ...a tak w nawiasie to szkoda że moja Omesia nie ma piątego biegu ...hm pewnie byłaby trochę oszczędniejsza...hihi..--jerzy1961--