Zmiana płynu chlodzacego w corsie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Posiadam corse a rok 87 silnik 1,2 najstarszy na lancuszku, po awari pompy doszlem do wniosku ze przy wymianie odrazu wymienie plyn na zime gdyz kupilem autko zalane woda.Przed wymiana niemoglem znalesc spustu wody w chlodnicy wiec odkrecilem wąż od zbiorniczka wyrównawczego tuż przy chlodnicy i wylecialo cos okolo 4l wody,puzniej wymienilem pompe i zalalem dokladnie cos powyzej 4,5l plynu chlodzącego ale niewiem czy nieznajduje sie nigdzie w bloku sruba do spustu plynu ? i tu moje pytania.
1 czy jesli jakas odrobina wody zmieszala sie z plynem to czy w zime niebede mial jakis niesmaków z autem.
2 jak dokladnie spuscic plyn z calego ukladu?
3 czy jest dla pewnosci jakis dodatek do cieczy chlodzącej ktury zachamuje zamarzanie w zime?

Witam, mam nadzieję, że nalałeś płyn całoroczny, niestety nie można spuścić idealnie płynu z układu, to że zostało trochę wody w układzie to nie powinno mieć znaczenia ale podnosi to temperaturę zamarzania do góry tzn. jak twój płyn jest do -30 stopni to może się okazać że teraz zamarza np. w -25 stopniach.
Uważam że płyn spuściłeś dobrze bo jak nie ma korka w chłodnicy na dole to się odczepia wąż w najniższym punkcie tak jest np. w golfie 3
Ja bym wymienił płyn jeszcze raz, miał bym pewność, że woda która została w układzie została zaabsorbowana przez płyn i teraz nic nie zostanie, ale to nie konieczne.
Nie wymieniaj płynu częściej niż co 30-40 tyś km, nie ma takiej potrzeby, jeżdzij na całorocznym, nie używaj nigdy wody jak jeleń przed tobą, zapobiegniesz w ten sposób korodowaniu układu i wielu innym sprawą o których nie chce mi się tera pisać.
Nie ma preparatów o które pytasz, pozdrawiam nominalny , POZDRAWIAM TEŻ WSZYTKICH TYCH KTÓRZY WALĄ WODĘ Z KRANU DO UKŁADU CHŁODZENIA
PODUTKA PANOWIE !!! TO NIE PRL A PŁYN KOSZTUJE 3-4 ZŁ ZA LITR MASZ NA AUTO TO MASZ NA PŁYN , ZAMIAST BENZYNY TEŻ LEJECIE WODĘ ?
RĘCE OPADAJĄ , POZDRAWIAM !!!

dokladnie popieram mojego przedmówce,kupilem autko od jakiegos cwaniaka kturego niebylo stac na wymiene pompy ktura kosztuje od 25zl do 75zl i lał wode bo nic go to niekosztowalo po zalaniu plynem pompa rozczelnila sie do konca(uszczelniacz).Myśle ze jeszcze przed ostra zimą ktura może byc spuszcze tamten plyn i zaleje te sam tylko nowy.

cześć, mam nadzieję że wszystko ok. ?

Jest już zima ale mam nadzieję że nie wymieniłeś drugi raz płynu? Wystarczy upuścić tylko trochę i dolać koncentratu i wtedy obniżasz temperaturę krzepnięcia np z -25 na -30 bez potrzeby wymiany całego płynu