MotoNews.pl

Polonez 1,4

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam okazje kupic polena 1,4 z 1996 roku za 5 tys. Jakie sa jego zalety i w czym jest gorszy od 1,6?
Samochod z tego co widziałem jest bez rdzy ( stawiany w garazu) ale wiele osob nim jezdzi i niekt o niego nie dba.

W stosunku do 1,6 o wiele lepsze osiągi i trwałość, wady wyższe koszty (częsci i serwis)

Roverowcy zaraz ci dadza gorszy

pozdr

Witaj - kjs13

wpisz w wyszukiwarke forum słowo - rover, a znajdziesz wiele tematów na temat tego silnika, i opinie o nim

osobiście pomimo jego niewątpliwych zalet nie kupiłbym go - z prostego względu, koszty ewentualnych napraw - są naprawdę "horendalne"

Wlasnie GDA: naprawy przy tym silniku sa "ewentualne" wiec nie ma sie co szczypac, tylko barac Rovera - warunek: musi byc zadbany.
Na dluzsza mete czesciej bedziesz naprawial polski silnik niz Rovera, co w zupelnosci pokryje roznice cen czesci.
Poza tym wiele czynnosci nie wykonujesz (np. reg. zaworow) albo wykonujesz je kilka razy rzadziej: olej co 20 kkm, zamiast co 10 kkm, swiece zapl. co 40 kkm, a nie co 10 kkm. Policz sobie to wszystko.
Do tego dochodzi spalanie ok. 1 l/100 km mniejsze w Roverze (benzyna).
O osiagach nie bede wspominal.

Dla mnie wybor byl oczywisty (mialem dwa razy Poldka 1.4).

Pozdrowka
Adamus

Adamus zgadzam się z Tobą jak najbardziej - jezeli ktoś ma roverka od nowości to jasne jest że nie ma lepszego auta

ale kolega napisał powyżej :

Cytat:
Samochod z tego co widziałem jest bez rdzy ( stawiany w garazu) ale wiele osob nim jezdzi i nikt o niego nie dba.

także po tych słowach może wynikac że jednak trzeba będzie zajrzec do silnika, jeżeli on również był zaniedbany - a wówczas pojawiają sie koszta o których wspomniałem

Roverek jak najbardziej tylko niewpakuj sie w jakiegoś złoma