Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() disel Gliwice | 2004-10-29 18:40:07 oma A bez klimy regulacja klapkami nawiewu za pomoca linki
oma A z klima regulacja klapy za pomoca silniczka elektrycznego ( z zewnatrz wyglada identycznie, jedynie w wersji z silniczkiem mozna uslyszec to ustrojstwo) nagrzewnica nie posiada zaworu z srodkowego nadmuchu zimne powietrze ( nie slyszalem o przypadku z cieplym powietrzem) |
![]() Sagittario LOB MEMBER Warszawa | 2004-10-30 18:28:18 u mnie daje ze środkowych ciepłe
Oma z klimą '89 pozdrawiam Sagittario |
![]() ROBERTHO LOB WETERAN 2xV6 K C H | 2004-10-30 18:56:46 u mnie ze środka oczywiście też ciepłe (93-klima) |
![]() salmon DEADSOUL Audi A6 C4 Ełk | 2004-10-30 20:33:19 Moze jak jest klima, to wtedy leci ciepłe ze środkowego nawiewu ? Poza tym nie bez celu w TIS-ie środkowe nawiewy nazywane są "fresh air", a zewnętrzne "hot air". Ja też mam '93 bez klimy i leci zimne...
|
![]() gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2004-10-31 04:08:59 Przez środkowe leci ciepłe tylko po dłuższm czasie nie od razu jak w pozostałych.
Pozdrawiam |
![]() michal_uaz Omesia A Caravan CD Gdynia | 2004-10-31 19:37:11
Zgadza sie oma a z klima ma kierowanie cieplego powietrza silnikiem krokowym, moze poprostu on niedziala lub bezpiecznik wysiadl. Ja raz tak mialem, zgaslo mi podswietlenia wlacznika swiatel kompa i wlasnie silnika krokowego. A co do srodka to cieple wali ze wszystkich dziur. ![]() |
![]() mario26DR Limo Long Vehicle Gdynia | 2004-11-01 20:44:49 Troche niemieckiego,lub zanojomego Deutschl-Kumpela i dobra instrukcja,srodkowe do chlodnego w twarz,zawsze(zima czy lato) zamiast klimy,jesli bije cipelym to wina promieniowania cipela z wezy na strumien srodkowego,rozszczelnienie czegos tam.... |
![]() ROBERTHO LOB WETERAN 2xV6 K C H | 2004-11-01 23:26:11
To może właśnie w wersjach z klimą ze środkowego może dawać ciepłe, bo nie sądze żeby było to jakieś rozszczelnienie czy tym bardziej promieniowanie ciepła z węży na strumień srodkowego (w tej sytuacji powinno lecieć tam cały czas ciepłe bez względu na ustawienie suwaka wyboru "ciepłe - zimne") Zimne cały czas leci do schowka bez względu na ustawienia suwaka. |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2005-11-27 17:25:29 odkopuje troche wątek.
U mnie ze środkowego nawiewu leci tylko zimne powietrze, na szyby leci ciepłe no ale nie aż takie gorące jaka jest nagrzewnica. Czy przez to że leci zimne powietrze ze środkowego nawiewu to może być zimniejsze powietrze także w pozostałych? jak zaślepic i co zrobić żeby było tylko ciepłe powietrze? pozdrawiam |
WATER Omega A Caravan Kwidzyn | 2005-11-27 23:06:30 Ze środkowego, o ile nie masz klimy zawsze będzie leciało zimne powietrze. Druga sprawa, letnie powietrze z pozostałych nawiewów - na 99% nie masz do końca otwartej przepustnicy od ciepłego powietrza. Wyjmij radio, włóż rękę, znajdź linkę od ciepłego powietrza i otwórz ją do końca. U mnie sprawa była podobna - pękł plastkowy zaczep mocowania linki do zespołu suwaków. |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2005-11-27 23:39:52 tą klapke od ciepłego powietrza to wymacałem od strony kierowcy i na jest na maxa otwarta, widziałem gdzieś porade jak w zaślepić dopływ zimnego powietrza ze środkowego nawiewu
ok. pozdrawiam |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2006-01-22 15:04:43
szukam w tym TIS-ie i nic niewidze, nieumne sieobslugiwać tym, no ale....jest w tisie jakiś schemat ogrzewania/wentylacji w omedze?? Chciałbym wybadać te "fresh air"i zatkać. Jeździłem ostatnio VW polo i jestem zawiedziny ponownie ogrzewaniem w omie, może własnie zatkanie tego "fresh air" rozwiąze problem pozdrawiam |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2006-01-23 00:37:49 |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2006-01-24 16:14:52 Popatrzyłem po dokumentacji i nie ta bajka z Astrą W Omie będzie kwestia zaślepienia jednego otworu i doprowadzenia powietrza z kanałów bocznych lub szybnych - wtedy będzie sterowanie zimne-ciepłe ze środkowych.
Pomyślcie o upałach ![]() ps. Omegafan -dzięki za poradę z uszczelką do drzwi czy okien - w nagrzewnicy połowę nawiewu uciekało bokiem ![]() |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2006-01-25 11:13:03
szkoda, bo miałem nadzieje że jak zaślepie ten środkowy nawiew zimnego powietrza to potem będzie większa siła nadmuchu ciepłego na szybe czy nogi ok pozdrawiam |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2006-01-25 11:36:43
Będzie ![]() EDIT: właśnie zaślepiłem całkiem środkowe nawiewy- do wiosny wytrzyma, a nawiew trochę lepszy i zimnem nie wionie. Środkowe kratki wyjmujemy za pomocą wkrętaka lub czegoś podobnego (noża). Wkładamy koniec w szczelinę na wysokości osi obrotu i delikatnie naciskamy wysuwając kratkę do przodu - powina miękko wyskoczyć z osi obrotu ze strony zewnętrznej - potem to już sama wyjdzie. Kanał zapchałem tym co każdy druciarz na stanie w samochodzie mieć powinien (nie licząc kilograma gwoździ i śrubek, kłębka drutu itp.) - czyli dwoma kawałami gąbki materacowej. Na kanał lewy należy przeznaczyć deko więcej bo tam jest cięgno od kółeczka i trzeba dobrze wpasować gąbkę) /EDIT Mnie chodziło raczej o wprowadzenie do środkowych nawiewów ciepła. UWAGA: Ma ktoś zdjęcie w realu zdemontowanego tego środkowego modułu nawiewu co wchodzi nagrzewnica. Jak sie do tego dobrać? Bo na razie to wygląda na to że trzeba cały kokpit rozwalać. Na schemacie wygląda tak ![]() Jak ma ktoś zdjęcia to poproszę solltys@bestiales.pl [ wiadomość edytowana przez: Solltys dnia 2006-01-25 12:21:33 ] |